Jetlag voorkomen? Zo doe je dat.

Koffer gepakt, boarding pass gedownload, de hond uit logeren... niets staat jou en je vakantiepret nog in de weg. Nou ja, behalve die onvermijdelijke jetlag dan. Daarom: handige tips om je jetlag te voorkomen.

Wat is een jetlag precies?

Een jetlag is een verstoring van je slaap-waakpatroon. Dit gebeurt wanneer je in korte tijd door meerdere tijdzones reist. Hoe meer tijdzones je doorkruist, hoe heftiger de symptomen van de jetlag.

Symptomen van een jetlag

De symptomen van een jetlag bestaan onder andere uit:

  • vermoeidheid
  • slapeloosheid
  • lusteloosheid
  • misselijkheid
  • hoofdpijn

Hoeveel last je hebt van een jetlag verschilt per persoon. Hoe beter je je voorbereidt op je vlucht, hoe minder last je hebt.

Tips om een jetlag te voorkomen

Heb je een lange vlucht voor de boeg? Dan helpen deze tips je om een beetje fris op je bestemming aan te komen.

1. Kies een slimme aankomsttijd

Kom je na een nacht vliegen 's ochtends vroeg op je bestemming aan? Dan wordt het een lange dag, want je wilt het liefst direct gaan slapen. Probeer daarom om een vlucht te kiezen die vroeg in de avond (lokale tijd) aankomt. Dan kun je meteen onder de wol en zit je sneller in het goede ritme.

2. Pas je ritme aan voor je vertrekt

Als het in je agenda past, probeer dan een paar dagen voor vertrek je ritme al aan te passen. Vlieg je naar het oosten? Gan dan eerder slapen en sta vroeger op. Als je naar het westen vliegt, doe je precies het omgekeerde.

3. Verzet de tijd al in het vliegtuig

Zet je horloge direct op de lokale tijd van je bestemming als je het vliegtuig instapt. Probeer je ook al te houden aan het lokale ritme. Blijf dus wakker wanneer het daar dag is of probeer juist te slapen wanneer het er nacht is.

4. Drink water en blijf bewegen

Uitdrogingsverschijnselen versterken het effect van een jetlag. Drink daarom genoeg water en sla de koffie en alcohol even over. Ook is het goed om in beweging te blijven. Sta dus af en toe op, loop een rondje en doe wat rek- en strekoefeningen.

5. Lekker slapen

Slapen in een vliegtuig is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer toch wat te slapen als het tijdens je vlucht al nacht is op je bestemming. Een paar powernaps tussendoor helpen ook al om je jetlag te verminderen. Je slaapmasker en oordoppen zijn je beste vrienden, dus vergeet ze niet.

En na de landing

Ook als je op je bestemming aankomt, kun je nog wat doen om je jetlag te verminderen. Zorg als eerste dat je zo snel mogelijk in het juiste ritme komt. Ga daarom pas slapen als het daar ook echt bedtijd is. En nee, ook geen klein dutje tussendoor.

Heb je na aankomst nog een lange dag voor je? Dan is het beter om die buiten in het zonnetje door te brengen. Zoek bijvoorbeeld een mooi park op om even bij te komen van je reis. Of maak een wandeling en spot alvast leuke plekken om te bezoeken als je weer helemaal wakker bent.

Hoe lang duurt een jetlag?

Dat hangt af van de richting waarin je vliegt. Jetlags duren namelijk langer als je naar het oosten reist. Tijdens een tripje naar New York heb je dus minder last van een jetlag dan bij een reis naar Tokio.

Per 1 à 2 tijdzones duurt het gemiddeld een dag om te herstellen. Daarnaast hebben oudere mensen vaak meer tijd nodig om bij te komen van een jetlag dan jongeren.

Een jetlag helemaal voorkomen kan helaas alleen als je dicht bij huis blijft. Maar met deze tips weet je in ieder geval zeker dat je er zo min mogelijk last van hebt. Fijne reis!

Ook interessant voor jou

Vliegen met alleen handbagage?

Dit mag je meenemen.

Negatief reisadvies

Wat nu?

Medische zorg in het buitenland

Zo zit het met je zorgverzekering.