Handige kampeertips voor de eerste keer kamperen

Ga je voor de eerste keer kamperen? Waar de één er meteen naar uitkijkt, voelt de ander spontaan paniek. Gelukkig kunnen we je geruststellen: met een goede voorbereiding is kamperen ook voor beginners een feestje. We geven je tips voor de eerste keer kamperen in een tent, caravan of vouwwagen. 

Tips voor de eerste keer kamperen

Kamperen is een geweldige manier om vakantie te houden. Of je nou juist gezelligheid of een rustige oplaadplek zoekt, kamperen biedt eindeloze mogelijkheden. Het is dus niet zo gek dat het steeds populairder wordt. 

Tip 1: Koop niet direct alle spullen zelf

Als je voor het eerst gaat kamperen, weet je vaak nog niet direct hoe dit gaat bevallen. Je hebt ongetwijfeld een bepaalde verwachting, maar dat kan in de praktijk toch anders zijn. Het is slim om daarom eerst een keer te gaan proefkamperen. Leen spullen van vrienden of familie, ga het kampeerleven ervaren en ontdek je wat jij belangrijk vindt. Ga jij voor luxe en comfort of liever back to basic? Als je dit weet kun je gerichter je eigen spullen kopen en koop je alleen wat je echt nodig hebt.

Tip 2: Kies een goede kampeerplek

Als je de keuze hebt, kies dan bewust je kampeerplek. Als een tent of caravan in de volle zon staat, wordt het 's morgens vroeg erg warm binnen. Dat is niet fijn als je lekker kunt uitslapen. Kijk goed waar de zon opkomt en zet je tent of caravan op de plek waar 's morgens schaduw is. 

Tip 3: Houd rekening met kou en warmte

Als je naar een warm land gaat, lijkt het logisch om alleen maar zomerse kleding mee te nemen. Maar het kan 's avonds flink afkoelen. En misschien zijn in er wel veel muggen. In beide gevallen is het fijn als je je armen en benen kunt bedekken. Neem dus warme kleding en sokken mee en vergeet ook niet een extra deken. Over kou gesproken, wist je dat winterkamperen ook erg leuk is?   

Tip 4: Vergeet je oordopjes en slaapmasker niet

In een tent, vouwwagen of caravan is het erg gehorig en wordt het 's morgens al vroeg licht. Als je een lichte slaper bent, is het aan te raden om een slaapmasker en oordopjes mee te nemen. Zo kun je 's morgens net wat langer uitslapen. 

Tip 5: Oefen thuis een keer met proefkamperen

Als je voor het eerst een tent op moet zetten of een caravan of vouwwagen moet installeren, kost dat best wat tijd en uitzoekwerk. Het is vervelend als je dat in het donker of na een lange autorit nog allemaal moet doen. Oefen daarom eerst thuis met het opzetten van de tent, het aansluiten van de caravan op de elektra en het oppompen van de luchtbedden. 

Tips voor kamperen in een tent

Tip 1: Onderzoek welk type tent bij je past

Koop niet de eerste of goedkoopste tent die je tegenkomt, maar breng eerst goed je wensen in kaart.
Hoeveel mensen moeten er in de tent passen? Koop een tent liever iets aan de ruime kant en reken 
minimaal één persoon extra. Wil je de tent snel hebben staan of heb je genoeg tijd (en geduld) voor het opzetten?

Denk ook na over het soort vakantie. Verblijf je met je gezin wekenlang op één plek? Dan is een stabiele familietent een logische keuze. Zoek je elke dag of na een paar dagen een nieuwe campingplek? Dan is een snelle koepeltent handiger. Neem je tijd om een goede tent te zoeken, dan kun je er jarenlang plezier van hebben. 

Tip 2: Investeer in een goede slaapplek

Als je gaat kamperen heb je een hoop spullen nodig. Alles in één keer kopen is een behoorlijke uitgave. Misschien kun je spullen lenen of ga eens voor een tweedehandsje. Investeer in elk geval wél in een goede slaapplek. Niets is vervelender dan de nacht niet goed doorkomen of met flinke rugpijn opstaan. Zonde van je mooie vakantietijd. Er is enorm veel keuze, van eenvoudige luchtbedden tot luxe slaapmatjes. Laat je informeren en test de spullen goed uit. 

Tip 3: Neem niet teveel mee en kies slimme spullen

Het is verleidelijk om veel mee te nemen als je gaat kamperen. Vooral als je dit voor het eerst doet. Je weet dan nog niet goed wat je écht nodig hebt en wilt op allerlei situaties voorbereid zijn. Vergeet alleen niet dat je de spullen ook ergens kwijt moet. Het is niet fijn als je tent of caravan vol met ongebruikte spullen ligt. Dat geldt trouwens ook voor etenswaren. Naast dat dit veel opslagruimte en gewicht kost, is het ook veel leuker om nieuwe dingen in de lokale supermarkt te ontdekken. Laat onnodige spullen dus lekker thuis.  

Tips voor kamperen met een caravan of vouwwagen

Tip 1: Ontdek welke caravan of vouwwagen bij je past

Een vouwwagen of caravan kopen doe je niet zomaar even. Bedenk dus goed wat je wensen zijn. Met wie ga je kamperen? Denk daarbij ook vooruit, zoals groter wordende kinderen. Wat is je budget? Welke indeling heeft je voorkeur? Waar en hoe ga je kamperen? Een vouwwagen is makkelijker om mee te rijden en vaak goedkoper in aanschaf. Een caravan is sneller geïnstalleerd en kan meer luxe bieden.

Vergeet ook niet te checken welke gewicht je auto maximaal mag trekken. Dit vind je op je kentekenbewijs. Laat je bij je keuze goed informeren en bezoek een showroom om een proefritje te maken. In uitgebreide showrooms kun je zelfs testen hoe je een vouwwagen kunt opzetten. We geven je graag nog meer handige tips voor een vouwwagen kopen en tips voor een tweedehands caravan kopen

Tip 2: Kies slimme kampeerspullen

Als je eenmaal bezig bent, is het verleidelijk om allerlei kampeerspullen te kopen die je denkt nodig te hebben. En als je met de caravan gaat kun je lekker veel meenemen, toch? Helaas is dat niet helemaal waar. Vanwege de veiligheid mag je je caravan niet onbeperkt volladen. Koop dus niet te veel spullen. En wil je bepaalde dingen toch graag meenemen, kies dan slimme spullen. Denk aan lichtgewicht en opvouwbare kampeerbenodigdheden, zoals een opvouwbare afwasbak, emmer en wasmand. Zo houd je ook meer ruimte over in je caravan of vouwwagen. Lees meer inpaktips voor je caravan.

Tip 3: Denk aan goede verlichting

Goede verlichting is belangrijk om in het donker je spullen te vinden en het eten op je bord te kunnen zien. En een borrel drinken of een potje Mens Erger Je Niet! spelen is veel gezelliger met wat sfeerverlichting erbij. Er zijn volop hippe sfeerlampjes te koop in allerlei soorten en maten. Lampjes op zonne-energie of batterijen kunnen handig zijn als je geen stroom (meer) hebt. Maar ook lampen die gebruik maken van een gasfles, lampenolie of simpele waxinelichtjes zijn handig. Vergeet ook niet een zaklampje, dat wordt al snel vergeten bij de eerste keer kamperen. 

Zorgeloos kamperen

Of je nu op vakantie gaat met een tent, caravan of vouwwagen, zorg ervoor dat je jouw zaken goed regelt. Schade aan je kampeerspullen, een ongeluk, diefstal, pech onderweg, een medisch ongeval; het overkomt helaas de beste kampeerders. Met een goede reisverzekering verzeker je je tegen onverwachtse gebeurtenissen. Wist je dat je met de OHRA Reisverzekering al verzekerd bent vanaf één overnachting? Dat geldt ook als je in Nederland blijft. Ideaal als je dichterbij huis gaat kamperen of er even kort tussenuit wilt. En met de extra dekkingen heb je altijd een reisverzekering die bij je past. Zo ga je zorgeloos op pad. 

Veel kampeerplezier!

Ook interessant voor jou

Je caravan inpakken

Handige tips

De beste reisverzekering voor jou

Kort of doorlopend?

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.