Nieuwe of tweedehands vouwwagen kopen? Check eerst deze 8 tips

Hou je van kamperen, maar is een tent je net iets te primitief en zie je jezelf ook geen caravan over de weg heen trekken? Dan kan een vouwwagen voor jou een gouden middenweg zijn. Je hebt hem in een mum van tijd opgezet, hij is makkelijk achter je auto te vervoeren en kunt ook nog eens een hoop spullen meenemen. Overweeg jij ook een vouwwagen te kopen? Lees dan eerst even onze 8 tips.

De juiste vouwwagen kopen voor jouw vakantie

Tip 1: Kies de vouwwagen die bij jouw type vakanties past

Vouwwagens zijn er in alle soorten en maten. En die maat is erg belangrijk bij je keuze. Ga je langere tijd op dezelfde plek staan? Dan kun je misschien beter een iets ruimere vouwwagen kopen, met een voortent bijvoorbeeld. Je kunt dan meer meenemen en hoeft dan niet alles steeds weer in te pakken. Een ruimere vouwwagen is ook handig als je naar bestemmingen reist waar het minder goed weer is. Als het dan regent, heb je genoeg ruimte om comfortabel binnen te zitten.

Ga je meerdere keren voor kortere periodes op pad? Dan is een compactere vouwwagen die vooral snel op te zetten is, misschien handiger. 

Tip 2: Kies voor het juiste materiaal

De meeste vouwwagens zijn uitgerust met katoenen tentdoek of all-weather tentdoek. Ga je vooral naar warmere bestemmingen, dan is (poly)katoen een betere keuze omdat het beter ventileert, vocht opneemt en duurzamer is. Wel is het vatbaarder voor vlekken en schimmels. Berg het dus nooit vochtig of nat op. Kijk behalve naar het soort tentdoek ook of er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn in de vouwwagen. Bij sommige vouwwagens kun je bijvoorbeeld het dak open zetten als het je te warm of klam wordt.

Tip 3: Bedenk hoeveel slaapplaatsen je nu en straks nodig hebt

Een vouwwagen is geen kleine uitgave, daar wil je liefst langere tijd gebruik van kunnen maken. Koop je nieuwe of tweedehands vouwwagen dus met een vooruitziende blik. Als je met je kinderen gaat kamperen, veranderen je eisen in de toekomst misschien. Dan willen je kinderen in hun eigen tent slapen, of gaan ze als ze wat ouder zijn liever met vrienden op vakantie. Met flexibele slaapplaatsen los je dit probleem op. Zo is het bij sommige vouwwagens mogelijk om een extra slaapvertrek aan te ritsen. Je kunt met kinderen dus een normaal formaat vouwwagen kopen, zodat deze jaren later nog steeds aan je wensen voldoet.

Tip 4: Bedenk wat voor laadruimte je wilt

Verschillende vouwwagens hebben ook verschillende laadruimtes. In de meeste gevallen betekent meer leefruimte in de vouwwagen, minder opbergruimte. Ook de indeling van de laadruimte kan verschillen. Bij sommige vouwwagens kun je de bagageruimte pas in- of uitpakken als je de vouwwagen opgezet hebt. Bij andere kun je er altijd bij, bijvoorbeeld via speciale kleppen.

Tip 5: Kies de indeling die bij je kampeerstijl en gezinssituatie past

Vouwwagens zijn ingenieuze dingen. Ze kunnen op allerlei manieren openklappen en dat heeft weer invloed op de hoeveelheid leef- en opbergruimte.

Bij symmetrische en asymmetrische vouwwagens heb je het zitgedeelte in de laadbak. Ze klappen naar 1 of beide kanten open, waarmee slaapplaatsen ontstaan. Een symmetrische vouwwagen klapt aan 2 kanten uit. Onder de slaapcabines kun je met een hangtentje extra slaapplaatsen creëren. Symmetrische vouwwagens bieden zo meer slaap- of opbergruimte dan een asymmetrische vouwwagen die maar aan 1 kant uitklapt.

Maar er zijn nog meer smaken. Zo heb je ook de zogenaamde tenttrailers. Hier slaap je direct op de wagenbak en klap je de tent naar de zijkant of naar voren uit. Je hebt dan minder leefruimte, maar wel meer opbergruimte. Ook zijn ze sneller op te zetten.

Tot slot is er nog een combinatie mogelijk. Dan kun je een 1 bed op de wagenbak inklappen tot een bank en het andere bed naar buiten uitklappen. Ook deze vouwwagens zijn vaak snel op te zetten, maar bieden vaak minder opbergruimte.

Tip 6: Klap de vouwwagen zelf uit en in voor je hem koopt

Heb je een vouwwagen op het oog? Vraag dan altijd of je hem eerst zelf kunt in- en uitklappen. Ga je naar een dealer, dan kun je direct meerdere modellen of merken uitproberen. Hoewel een eerste keer altijd wat lastiger is, weet je dan ongeveer of dat snel en gemakkelijk genoeg gaat voor je. Zorg sowieso dat je je nieuwe vouwwagen even uit- en ingeklapt hebt voordat je straks op de camping peentjes staat te zweten.

Tip 7: Bedenk hoe je wilt koken in je vouwwagen

De mogelijkheden om te koken in een vouwwagen verschillen. Het keukenblok zit soms op een vaste plek als je de vouwwagen openklapt. Maar steeds meer vouwwagens hebben tegenwoordig een losse keukenunit die voor of achter de vouwwagenbak geplaatst kan worden. Eenmaal op de camping vouw je deze uit tot een keukentje die je bijvoorbeeld in je voortent kunt plaatsen. Een keukenblok is niet altijd in de prijs inbegrepen. Let daar dus op bij het kopen van je (tweedehands) vouwwagen. En check ook of het keukenblok aan jouw eisen voldoet; heeft het genoeg gaspitten, opbergruimte en hoe makkelijk is het op te zetten?

Tip 8: Koop je vouwwagen in het najaar

Het beste moment om een vouwwagen te kopen is in september en oktober. Nieuwe vouwwagens worden het jaar daarop namelijk vaak weer vervangen door nieuwere modellen. En particulieren die hun vouwwagen willen verkopen, doen dit vaak na de zomervakantie. Een nieuwe vouwwagen kost tussen € 5.000 en €10.000. Liever een tweedehands vouwwagen kopen? Die heb je vaak al vanaf €1.500,-

Ben je klaar voor je vouwwagen avontuur?

We hopen dat onze tips je helpen bij het kopen van je eerste vouwwagen!

Denk ook eens aan de OHRA Vouwwagenverzekering. Je profiteert dan van onze nieuwwaarderegeling als er binnen 5 jaar na de aanschafdatum schade ontstaat aan je vouwwagen en jij de eerste eigenaar bent. En of je nu een nieuwe of een tweedehands vouwwagen koopt; met onze vouwwagenverzekering staat onze hulpdienst 24/7 voor je klaar als er iets met je vouwwagen gebeurt. Wij regelen zelfs een vervangend kampeermiddel als dat nodig is. Kun jij verder genieten van je vakantie!

Lees ook eens ons blog Ga jij goed verzekerd op pad met je vouwwagen? Je weet dan precies welke verzekeringen je nodig hebt voor een geslaagde vakantie met je vouwwagen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over het kopen van een vouwwagen voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of niet volledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.

Ook interessant voor jou

Vouwwagen onderhoud?

Met deze tips doe je het zelf.

Een vouwwager is luxer dan je denkt

We geven je 5 redenen.

Met je vouwwagen op vakantie?

Zo ga je goed verzekerd op pad