Hoeveel kilometer rijd je per jaar?

Naast de standaard autoverzekering, bestaat er nu ook een autoverzekering waarbij je alleen voor de gereden kilometers betaalt: de kilometerverzekering. Als je maar weinig rijdt, kan de kilometerverzekering een voordelige optie zijn. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen en wel goed verzekerd blijven. Maar om te vergelijken wat het beste bij je past, moet je wel eerst weten hoeveel kilometer je per jaar rijdt. 

Verzekering per kilometer

Met de OHRA Kilometerverzekering betaal je alleen voor de kilometers die je rijdt. Als je minder rijdt, betaal je dus minder. Onze kilometerverzekering is vaak de voordeligste keuze als je 5.000 km per jaar of minder rijdt. Daarom is de belangrijkste vraag bij het kiezen van een passende autoverzekering: hoeveel kilometer rijd je per jaar? We geven tips over hoe je dit kunt berekenen. 

Berekenen aantal kilometers per jaar

Om te berekenen hoeveel kilometers je per jaar rijdt, is het handig om eerst de kilometers per week te berekenen. Zet eerst op een rijtje hoeveel kilometer je per week rijdt voor: 

  • Werk
  • Boodschappen en korte ritten dichtbij huis
  • School en sport
  • Bezoeken familie en vrienden
  • Uitjes

Het aantal kilometers doe je keer 52 weken. Ga je met de auto op vakantie of weekendjes weg, tel dit dan bij het jaartotaal op. Trek tot slot de werkkilometers voor je vakantiedagen van het totaal af. Je hebt nu een goede schatting van hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Geen zin om te rekenen? We geven je twee voorbeelden om een grove schattig te maken.  

Standaard autoverzekering

Heb je een gezinsauto, waarmee je in de zomer naar Italië rijdt, elk weekend op familiebezoek gaat en dagelijks naar je werk rijdt? Dan zit je behoorlijk vaak op de weg en is de kans groot dat je meer dan 5.000 km per jaar rijdt.  Je bent normaalgesproken dan het beste af met een standaard autoverzekering. Je betaalt dan een vaste premie per maand en weet precies waar je aan toe bent.

Kilometerverzekering

Gebruik je de auto vooral om af en toe boodschappen te doen en de kinderen weg te brengen? En werk je blijvend vaker thuis of ga je met de fiets of het openbaar vervoer naar je werk? Dan is de kans groot dat je minder dan 5.000 km per jaar rijdt. De kilometerverzekering is dan interessant voor jou. Daarbij betaal je niet per maand, maar per bundel van 1.000 kilometer. Je betaalt dus alleen wanneer je rijdt, maar je auto is wel altijd verzekerd. Ook als hij voor de deur staat.

De beste autoverzekering kiezen

Als je rond de 5.000 kilometer of minder per jaar rijdt, dan is het verstandig om te berekenen welke verzekering voor jou voordeliger is. Dat is voor iedereen anders. Het hangt voor een groot deel af van het aantal kilometers, maar ook van andere factoren, zoals je leeftijd en het gewicht van de auto. Een vergelijking maak je eenvoudig online. Vul je gegevens in bij de standaard autoverzekering en bij de kilometerverzekering. Je ziet meteen wat beide verzekeringen kosten en wat voor jou de beste optie is. Handig toch?

Bespaar op je autokosten

10 tips om benzine te besparen

De brandstofprijzen blijven hoog. Gelukkig zijn er manieren om zuiniger te rijden.

Goedkoop autorijden?

Zo bespaar je op autokosten.

Hoeveel kilometer rijd je per jaar?

Een handig rekenhulpje.