Blauwe Rus kopen

Op zoek naar een lieve, rustige kat? Dan is de blauwe Rus zeker een optie! Met zijn zilvergrijze vacht, lichte ogen en atletische bouw is het ook nog eens een mooie kat om te zien. We vertellen je graag wat meer over deze aaibare raskat. 

Wat kost een blauwe Rus? 

Bij een betrouwbare cattery, een kattenfokker, betaal je voor blauwe Rus gemiddeld tussen de € 500,- en € 1000,-. Een flink bedrag, maar dat is niet voor niets. Een fokker maakt veel kosten om zo verantwoord mogelijk, gezonde, sociale katten te fokken. Daar wordt je kat blij van en jij als baasje ook. 

Wat is het karakter van een blauwe Rus?  

Een blauwe Rus is een atletische en slimme kat. Hij houdt wel van een uitdaging en vindt het leuk om met je te spelen. Ook klimt en klautert hij graag over hoge schuttingen, en deuren opent hij zelf. De blauwe Rus is erg graag bij je en wordt dikke vriendjes met zijn familie. Hij vindt het soms ook fijn om alleen te zijn. Als het druk is in huis zoekt hij een rustig plekje op. 

Hoe houd je een blauwe Rus gezond? 

De blauwe Rus is een makkelijke kat als het gaat om de verzorging. Met zijn zogenaamde dubbele vacht verliest hij nauwelijks haar. Borstelen is dan ook niet nodig. Als je dit toch graag wilt doen, gebruik dan een zachte borstel. Het is goed om zijn tanden regelmatig te poetsen. Op latere leeftijd krijgen veel katten een vies gebit, met pijnlijke problemen als gevolg. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Verder is het goed om je blauwe Rus te blijven uitdagen. Verstop bijvoorbeeld wat lekkers in een intelligentiespeeltje en zorg ervoor dat hij kan klimmen en rondrennen. Zo blijft hij uitgedaagd en in vorm! 

Wanneer moet een blauwe Rus naar de dierenarts? 

Een kat kan goed verbergen dat hij ziek is. Als je kat zich anders dan normaal gedraagt, is het goed om extra alert te zijn. Plast hij bijvoorbeeld vaker of juist minder vaak? Drinkt hij veel of juist weinig? Wil hij niet eten of valt hij af terwijl hij heel veel eet? Slaapt hij meer dan normaal? Dat kunnen allemaal symptomen zijn van vervelende ziektes. Ga daarom altijd naar de dierenarts als je blauwe Rus zich vreemd gedraagt.  

Veel erfelijke ziekten lijken gelukkig aan de blauwe Rus voorbij te gaan. Wel kan hij last hebben van heupdysplasie. Vermoed je dat je kat pijnlijke heupen heeft, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Deze kan pijnstillers voorschrijven. Ook mastceltumoren komen voor bij de blauwe Rus. Dit is een vorm van kanker die je herkent aan een bultje in de huid. Ontdek je een bultje, maak dan snel een afspraak bij de dierenarts. De blauwe Rus is, net als veel andere katten, gevoelig voor blaasgruis, blaastonsteking en nierfalen. Plast hij vaak en veel? Dat zijn mogelijke symptomen van suikerziekte. De dierenarts kan je kat en zijn urine- en bloed onderzoeken om te bepalen of je kat een ziekte heeft. Een kat met chronisch nierfalen of suikerziekte heeft een levenslange behandeling nodig. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

De kosten voor de dierenarts hangen af van de behandeling. Als je kat iets mankeert, kunnen de dierenartskosten snel oplopen. Gelukkig kun je je blauwe Rus verzekeren. Bijvoorbeeld met de OHRA Huisdierenverzekering. Afhankelijk van de dekking die jij kiest, krijg je (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten vergoed. Hieronder zie je een paar behandelingen en wat de dierenarts ervoor rekent: 

  • Sterilisatie poes: ongeveer € 140,- en castratie kater: ongeveer € 70,- 
  • Bloed- en urineonderzoek: ongeveer €150,-  
  • Spoedconsult bij de dierenarts: € 140,- 
  • Medicatie nierfalen: zo'n € 35,- tot € 50,- per maand  

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De rekening van de dierenarts betaal je in principe zelf. Maar als je jouw kat verzekerd hebt, dan krijg je gelukkig veel kosten vergoed. Een geruststellend idee. Want als je kat ziek wordt of een ongelukje krijgt, heb je te maken met onverwachtse kosten. Je moet er dan niet aan denken dat je je kat niet kunt laten behandelen, omdat dat onbetaalbaar is. Geen overbodige luxe dus, zo’n huisdierenverzekering! 

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering

Opvoeding van je blauwe Rus   

De fokker bepaalt wanneer jij je kitten mag komen ophalen. Wettelijk gezien mag dit al vanaf 7 weken, maar meestal blijft de kitten nog wat langer bij zijn moeder en zijn broertjes en zusjes. Dit is belangrijk voor zijn sociale ontwikkeling. Bij jou thuis kan hij zich verder ontwikkelen. Geef hem veel aandacht en bouw een band met hem op. De blauwe Rus is mensgericht en houdt van spelen. Dat betekent dat je hem vrij gemakkelijk dingen kunt leren. Heb je toch problemen met je kat dan is gedragstherapie misschien een oplossing. Voor een consult aan huis ben je ongeveer € 150,- kwijt. Check bij het afsluiten van je OHRA Huisdierenverzekering of therapie in jouw pakket zit. 

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.