Blaasgruis kat

Zoekt je kat de kattenbak steeds vaker op? Of erger nog, plast hij zomaar ineens in huis? Dan ben je niet blij. En je kat waarschijnlijk ook niet, want de kans is namelijk groot dat hij blaasgruis heeft. Lees wat je in dat geval kunt doen.

Wat is blaasgruis bij je kat?

Als je kat blaasgruis heeft, zitten er kleine kristallen in zijn urine. Dit geeft een pijnlijk gevoel bij het plassen. Het komt vaak voor bij (mannelijke) katten. Als de kristallen groter worden noemen we ze blaasstenen. Dat komt gelukkig minder vaak voor. De meest voorkomende type kristallen zijn: struviet en oxalaat. Struvietgruis is meestal op te lossen door speciale voeding te geven. Oxalaatgruis en -stenen moeten altijd operatief verwijderd worden. Zo’n operatie kost al snel € 500.-.

Wat zijn de kenmerken van blaasgruis bij katten?

Blaasgruis kun je niet zien. Om vast te stellen of jouw kat er last van heeft, moet je hem laten nakijken door de dierenarts. Wacht bij twijfel niet te lang. Want als je blaasgruis verwaarloost, kan je huisvriendje een urineweginfectie of een blaasontsteking oplopen. Bij katers kan ook de penis verstopt raken en dat is zelfs levensbedreigend.

Blaasgruis bij je kat herkennen

De symptomen van blaasgruis bij je kat zijn hetzelfde als die van een blaasontsteking. Trek aan de bel bij één van deze signalen:

  • Vaak naar de bak en niet of kleine beetjes plassen
  • In huis plassen
  • Bloed bij de urine
  • Klaaglijk miauwen bij het plassen
  • Likken aan de penis

Wanneer ga je met je kat naar de dierenarts?

Als je de symptomen van blaasgruis of een blaasontsteking herkent, ga dan zo snel mogelijk met je kat naar de dierenarts. Deze onderzoekt de urine van je kat en maakt eventueel een röntgenfoto of echografie. Zo weet je snel of je kat inderdaad blaasgruis heeft en kun je meteen met de behandeling beginnen en hem van zijn pijn verlossen.

Blaasgruis bij katten: hoe behandel je het?

De behandeling van blaasgruis bij je kat hangt af van het type gruis of stenen. 

  • Struvietgruis en -stenen zijn oplosbaar met een dieet met weinig magnesium, ammonium en fosfaat. Als de stenen erg groot zijn, kan het lang duren voordat ze oplossen. In dat geval wordt er vaak geopereerd.
  • Calciumoxolaatgruis en -stenen zijn niet oplosbaar met een dieet. Een dieet kan wel voorkomen dat je kat hier last van krijgt. Als je kat oxolaatgruis of -stenen heeft, moet dit via een operatie worden verwijderd. 

De kans is groot dat je kat pijn heeft door de blaasgruis of -stenen. De dierenarts kan dan pijnstilling meegeven. Het is mogelijk dat je kat een bacteriële infectie heeft. Hoewel die kans bij katten wel minder groot is bij honden. In geval van een bacteriële infectie krijgt je kat een antibioticakuur. Normaal gesproken zijn de klachten een week na de operatie verdwenen.

Wie betaalt de kosten?

Heb je een OHRA Huisdierenverzekering afgesloten voor je kat? Dan krijg je de medisch noodzakelijke kosten (voor een deel) vergoed. Of het nou gaat om een antibioticum of een operatie. Alleen de kosten voor een dieet vergoedt de huisdierenverzekering niet, omdat een dieet hoort bij de algemene, preventieve verzorging van je kat.

Wat krijg je vergoed?

Hoe voorkom je blaasgruis bij katten?

De pijn bij het plassen wil je je kat het liefst besparen. Maar hoe voorkom je blaasgruis? Zorg dat je kat voldoende beweegt en drinkt. Drinkt hij weinig? Verwen hem dan eens extra met natvoer, zo krijgt hij toch vocht binnen. Blaasgruis is trouwens niet altijd te voorkomen. Sommige katten hebben er simpelweg aanleg voor. En katers hebben een grotere kans op blaasgruis dan poezen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.