Blaasgruis kat

Zoekt je kat de kattenbak steeds vaker op? Of erger nog, plast hij zomaar ineens in huis? Dan ben je niet blij. En je kat waarschijnlijk ook niet, want de kans is namelijk groot dat hij blaasgruis heeft. Lees wat je in dat geval kunt doen.

Wat is blaasgruis bij je kat?

Als je kat blaasgruis heeft, zitten er kleine kristallen in zijn urine die een pijnlijk gevoel geven bij het plassen. Het komt vaak voor bij (mannelijke) katten. Als de kristallen groter worden noemen we ze blaasstenen. Dat komt gelukkig minder vaak voor. De meest voorkomende type kristallen zijn: struviet en oxalaat. Vaak gaan ze weg met een dieet, maar soms is operatief verwijderen noodzakelijk. Oxalaatstenen moeten altijd operatief verwijderd worden. Zo’n operatie kost al snel € 500.-.

Wat zijn de kenmerken van blaasgruis bij katten?

Blaasgruis kun je niet zien. Om vast te stellen of jouw kat er last van heeft, moet je hem laten nakijken door de dierenarts. Wacht bij twijfel niet te lang, want als je blaasgruis verwaarloost, kan je huisvriendje een urineweginfectie of een blaasontsteking oplopen. Bij katers kan ook de penis verstopt raken en dat is zelfs levensbedreigend.

Blaasgruis bij je kat herkennen

De symptomen van blaasgruis bij je kat zijn hetzelfde als die van een blaasontsteking. Hoe herken je blaasgruis bij je kat dan? Trek aan de bel bij één van deze signalen:

  • Vaak naar de bak en niet of kleine beetjes plassen
  • In huis plassen
  • Bloed bij de urine
  • Klaaglijk miauwen bij het plassen
  • Likken aan de penis

Wanneer ga je met je kat naar de dierenarts?

Als je de symptomen van blaasgruis herkent, ga dan zo snel mogelijk met je kat naar de dierenarts. Deze onderzoekt de urine van je kat en maakt eventueel een röntgenfoto of echografie. Zo weet je snel of je kat inderdaad blaasgruis heeft en kun je meteen met de behandeling beginnen en hem van zijn pijn verlossen.

Blaasgruis bij katten: hoe behandel je het?

Als de dierenarts blaasgruis vaststelt bij je kat, dan moet je kat op een verzurend dieet, om minder magnesium, ammonium en fosfaat binnen te krijgen. Soms schrijft de dierenarts ook antibioticum voor. Omdat het oplossen van het gruis op deze manier lang duurt en soms zelfs niet mogelijk is, kan een operatie nodig zijn. Normaal gesproken zijn de klachten een week na de operatie verdwenen.

Wie betaalt de kosten?

Heb je een OHRA Huisdierenverzekering afgesloten voor je kat? Dan krijg je de medisch noodzakelijke kosten (voor een deel) vergoed. Of het nou gaat om een antibioticum of een operatie. Alleen de kosten voor een dieet vergoedt de huisdierenverzekering niet, omdat een dieet hoort bij de algemene, preventieve verzorging van je kat.

Wat krijg je vergoed?

Hoe voorkom je blaasgruis bij katten?

De pijn bij het plassen wil je je kat het liefst besparen. Maar hoe voorkom je blaasgruis? Zorg dat je kat voldoende beweegt en drinkt. Drinkt hij weinig? Verwen hem dan eens extra met natvoer, zo krijgt hij toch vocht binnen. Blaasgruis is trouwens niet altijd te voorkomen. Sommige katten hebben er simpelweg aanleg voor. En katers hebben een grotere kans op blaasgruis dan poezen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.