Blaasontsteking bij je kat

Rode kater op arm

Merk je dat je kat steeds kleine beetjes plast of dat plassen niet lukt? Grote kans dat het beestje blaasontsteking heeft. En dat kan flink pijnlijk zijn voor je kat. Zorg dat je weet waar je op moet letten, zodat je je vriendje zo goed mogelijk kunt helpen bij een blaasontsteking. 

Wat is blaasontsteking bij je kat?

Blaasontsteking bij katten is hetzelfde als blaasontsteking bij mensen. Het komt erop neer dat de blaaswand ontstoken is. Dat geeft je kat de hele tijd het gevoel dat hij moet plassen. En zorgt er ook voor dat plassen pijn doet. 

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking bij een kat?

De symptomen van blaasontsteking bij een kat lijken veel op die van blaasgruis. Dit zijn de symptomen waar je op kunt letten:

  • Het lukt je kat niet om te plassen. 
    Let op: dit is altijd een spoedgeval, neem direct contact op met de dierenarts. 
  • Je kat doet veel kleine plasjes of laat urine lopen.
  • Je kat likt aan zijn geslachtsdeel en wast zich extra veel.
  • Er zit bloed in de urine van je kat.
  • De urine van je kat ruikt anders.

Had ik de blaasontsteking van mijn kat kunnen voorkomen?

Helemaal voorkomen kun je blaasontsteking niet. Maar je kunt wel proberen de kans erop te verkleinen. Zorg dat er genoeg schone kattenbakken in huis zijn en dat je kat altijd vers water heeft. Stimuleer het drinken bijvoorbeeld door een waterfonteintje neer te zetten. Stress kan ook blaasontsteking veroorzaken, dus laat je kat naar buiten gaan als je bezoek hebt en zorg voor een rustig plekje in huis, waar je kat zich kan terugtrekken. Heb je meer katten? Zorg dan dat elke kat zijn eigen plek heeft waar hij naartoe kan gaan zonder steeds een huisgenootje tegen te komen. 

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Hoe behandel je een kat met blaasontsteking?

Een blaasontsteking bij je kat kun je niet zelf behandelen. Ga dus altijd met hem naar de dierenarts. Om vast te stellen of het inderdaad om een blaasontsteking gaat, doet de dierenarts urineonderzoek en maakt hij een echo of röntgenfoto. Als hij denkt dat het om een bacteriële blaasontsteking gaat, kan ook een bacteriekweek nodig zijn. Dit komt niet zo vaak voor. Bij blaasontsteking schrijft de dierenarts meestal pijnstillers of ontstekingsremmers voor, zoals metacam. Maar welke behandeling je kat precies nodig heeft hangt af van de oorzaak van de blaasontsteking. Bij een bacteriële blaasontsteking krijgt hij bijvoorbeeld antibiotica. Meestal verdwijnt de blaasontsteking dan binnen een paar dagen. Komt de ontsteking door blaasgruis dan kan je kat een dieet voorgeschreven krijgen. 

De kosten van de behandeling van blaasontsteking bij je kat

Wat de behandeling van blaasontsteking kost hangt af van de kliniek, de oorzaak van de blaasontsteking en de medicijnen of de voeding die je kat nodig heeft. Je krijgt sowieso een rekening voor het onderzoek om vast te stellen of je kat blaasontsteking heeft. Het urineonderzoek en een echo of röntgenfoto kosten samen al gauw € 150,- tot € 300,-. En daar komen nog kosten voor het consult bij. Vraag je dierenarts vooraf om een kostenindicatie.  

Krijg ik de kosten van de behandeling van blaasontsteking vergoed?

Als je een OHRA Kattenverzekering hebt, krijg je veel kosten voor de behandeling van blaasontsteking vergoed. Denk aan het consult, het onderzoek en de voorgeschreven medicatie. Kosten voor speciale voeding zijn niet gedekt. Wat en hoeveel je precies vergoed krijgt, hangt af van welke dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en het ziektekostenpakket dat je hebt gekozen voor jouw kat. Je vindt meer informatie in de polisvoorwaarden en op de verzekeringskaart.

Ontdek het voordeel van onze huisdierenverzekering

Een blaasontsteking kan voor je kat heel pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat dit goed wordt behandeld. Bij onze kattenverzekering krijg je veel kosten voor de behandeling van blaasontsteking vergoed.. Bereken je premie en ontdek de voordelen van onze kattenverzekering.

Bereken je premie Aanvullende dekkingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.