Bengaal kopen

Altijd al gedroomd van een tijger in huis? Met een bengaal kom je een heel eind in de richting. Deze kat heeft hetzelfde patroon als een jaguar, luipaard of ocelot. Dat klinkt spannend, maar de bengaal is vooral heel aanhankelijk en het liefst ligt hij spinnend in je nek. We vertellen je nog veel meer.

Wat kost een bengaal?

Voor een bengaal betaal je ongeveer € 1.000,-. Naast de aanschaf heb je natuurlijk ook nog andere kosten. Denk aan voeding, kattenbakvulling, speeltjes en behandelingen zoals ontwormen en vaccinaties

Wat is het karakter van een bengaal? 

Een bengaal is speels, aanhankelijk en gevoelig. Hij voelt al snel een sterke band met je en volgt je dan ook trouw. Niet alleen met jou, misschien ook wel met je andere huisdieren. Het is ook een aandachttrekker en hij houdt van klimmen. Als een van de weinige katten is de bengaal dol op water. Verder zijn bengalen heel intelligent.

Hoe houd je een bengaal gezond?

De korte, gladde vacht van de bengaal vraagt weinig verzorging. Af en toe borstelen is voldoende. Op het gebied van ruimte en beweging heeft hij wel meer nodig. Deze wildebras verveelt zich niet graag. Zorg dus voor klimpalen in huis en een tuin waar hij lekker kan rennen. Met zoveel beweging heeft de bengaal gezonde voeding nodig. Je dierenarts kan je advies geven over een goed gebalanceerd dieet. 

Wanneer moet een bengaal naar de dierenarts?

Ook met een goede verzorging kan de bengaal ziek worden. Heupdysplasie en HCM (hartaandoening) komen bij dit kattenras nog wel eens voor. Een goede fokker zal door een goed fokbeleid en DNA onderzoek de kans op een aantal ziektes beperken of zelfs voorkomen. Vraag je fokker om meer informatie voordat je een kitten koopt.

Helaas kunnen niet alle ziektes worden voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig een bezoek te brengen aan de dierenarts. Bijvoorbeeld voor een gebitscontrole. Een kat kan net als mensen last krijgen van tandplak en ontstoken tandvlees. Een kat zal het niet snel laten merken, maar hij kan daar veel pijn door krijgen. Hetzelfde geldt voor blaas- of nierproblemen. Plast je bengaal heel vaak naast de bak of drinkt hij opvallend vaak? Ga dan naar de dierenarts. Het advies zal dan waarschijnlijk een urine- en bloedonderzoek zijn. Lees meer over veelvoorkomende aandoeningen bij katten.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Wat een bezoek aan de dierenarts kost, is vooraf lastig te zeggen. Dit ligt natuurlijk aan de behandeling. Maar stel dat jouw kat zijn hele leven pijnstillers nodig heeft, dan hangt daar een prijskaartje aan. Hieronder zie je twee voorbeelden om je een idee te geven:

  • Pijnstillers heupdysplasie: ongeveer € 30,- per maand
  • Bloed- en urineonderzoek: ongeveer € 150,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun kat verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je bengaal niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Kattenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw bengaal!

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.