Abessijn kat kopen

Je wilt graag een kat in huis, maar je vraagt je af welk ras goed bij jou past. Je gaat je verdiepen in verschillende rassen. Ook de abessijn kat komt voorbij. Zijn grote, gespitste oren verraden zijn nieuwsgierige karakter al. Wil jij alles over hem weten? We vertellen je graag meer.

Wat kost een abessijn kat?

Een abessijn kat koop je bij voorkeur bij een goede cattery. Je betaalt dan minimaal € 750,- tot € 850,- voor deze raskat. Vraag bij de rasvereniging even na welke catteries goed zijn. Zo worden abessijnen van een goede cattery met veel aandacht voor gezondheid gefokt. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor gezonde voeding en verzorging van je abessijn kat.

Wat zijn de kenmerken van een abessijn kat?

De abessijn kat is klein van stuk en weegt 4,5 tot 7 kilo. Met zijn slanke, lange benen is deze kat een atletische jager. Daarom wordt hij vergeleken met zijn soortgenoot in het wild, de poema. Zijn opvallende kleur doet denken aan die van een wild konijn. Wist je trouwens dat bijna alle haartjes in zijn vacht afzonderlijk een streepjespatroon hebben? Ticking heet dat. Vaak heeft dit kattenras ook een streep over zijn rug of achterpoten. Een aby heeft grote, groene of goudkleurige amandelvormige ogen. Maar het meest opvallend zijn toch wel zijn grote oren.

Wat is het karakter van een abessijn kat?

De intelligente abessijn kat wil altijd precies weten wat er om hem heen gebeurt. Hij is nieuwsgierig, maar laat zich niet snel uit het veld slaan door wat hij ziet en hoort. Door zijn goede oren mist hij niet veel. Het is geen echte schootkat, maar hij wil wel een hechte band met je opbouwen. Waar jij bent, is hij ook. De abessijn kat is een extravert beestje en lekker speels en actief.

Welk baasje past bij een abessijn kat?

De abessijn kat is een gezelschapsdier en zoekt echt een maatje. Het ideale baasje is dus veel thuis en vindt het leuk om met hem te spelen. Bijvoorbeeld in een grote omheinde tuin waar hij zijn energie kwijt kan. Als daar ook nog andere dieren of mensen zijn, is deze raskat helemaal in zijn element. 

Hoe houd je een abessijn kat gezond?

De verzorging van je abessijn kat is eenvoudig. Borstel hem 1 keer per week met een zachte borstel. En wat vaker als hij in de rui is. Zo verwijder je dode, losse haren waardoor hij niet te veel last krijgt van haarballen. Om zijn vacht mooi te laten glanzen, kun je een zeem gebruiken. Sommige abessijnen hebben last van tandsteen en tandvleesproblemen. Houd zijn tanden dus in de gaten en laat zijn gebit regelmatig reinigen door de dierenarts.

Welke voeding voor je abessijn kat?

Goed kattenvoer is de beste garantie voor een lang en gezond kattenleven. Katten hebben veel gezonde eiwitten nodig, bijvoorbeeld de eiwitten in vlees. Om overgewicht en alle gevolgen daarvan te voorkomen, weeg je de hoeveelheid voeding per dag af. De aanbevolen hoeveelheden staan op de verpakking van de voeding en hangen af van de mate van activiteit. Vraag je dierenarts om advies. Ondergewicht is ook niet wenselijk en vaak het gevolg van ziektes of gebitsproblemen. 

Wanneer moet een abessijn kat naar de dierenarts?

In het eerste levensjaar ga je met je kitten wat vaker naar de dierenarts voor de nodige gezondheidscontroles en de vaccinaties. Daarna zal de dierenarts jou en je kat ieder jaar oproepen voor de booster en gezondheidscontroles. 

Je dierenarts zal alert zijn op een aantal problemen die veel voorkomen bij dit ras. Voorbeelden zijn Pyruvaat kinase deficiëntie wat bloedarmoede kan veroorzaken of Progressieve Retina Atrofie wat blindheid veroorzaakt. Ook heupdysplasie en patella luxatie (losse knieschijf) komen regelmatig voor bij deze katten.  

Ook zijn deze katten gevoelig voor gebitsproblemen. Op jonge leeftijd kunnen pijnlijke ontstekingen in de mond voorkomen. Als de kat ouder wordt, kan tandplak en tandsteen zorgen voor ontstoken tandvlees en parodontitis.  

Wat ook veel voorkomt bij katten is nierproblemen, zoals nierfalen. Bijvoorbeeld na het eten van iets giftigs of na problemen met de blaas. Nierfalen kan ook langzaam ontstaan. De dierenarts zal een bloedonderzoek en urineonderzoek doen en misschien een echo en bloeddrukmeting. Het is heel belangrijk om je kat op tijd te behandelen met de juiste medicatie en aangepaste voeding.

Heb je een OHRA Kattenverzekering? Dan hoef je niet zelf voor alle kosten op te draaien en krijgt je kat de zorg die nodig is. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je abessijn kat nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen met hun gemiddelde prijskaartje:

  • Gebitsbehandeling: € 175, - als er geen tanden of kiezen getrokken hoeven te worden. Is dat wel het geval, dan kunnen de kosten oplopen tot meer dan € 1.000,-. 
  • Medicatie voor nierfalen: € 30,- tot € 40,- per maand en levenslang. 
  • Een consult bij de dierenarts: ongeveer € 45,-. Een spoedconsult, in de avonduren of in het weekend is vaak 2 tot 3 keer duurder. 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun kat verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je abessijn kat niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Kattenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw abessijn kat!

Opvoeding van je abessijn kat

Hoewel een abessijn kat een makkelijk beestje is, kan hij best dwingend zijn. Om ongewenst gedrag van een kat om te buigen naar gewenst gedrag, kiezen steeds meer kattenliefhebbers voor gedragstherapie. Afhankelijk van de dekking van je kattenverzekering vergoeden wij gedragstherapie deels. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben? Bekijk dan de vergoedingen van de kattenverzekering van OHRA.

 

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.