Abessijn kat kopen

Je wil graag een kat in huis en bent je aan het verdiepen in verschillende rassen. Ook de abessijn kat heb je in beeld. Zijn grote, gespitste oren verraden zijn nieuwsgierige karakter al. Ben jij ook nieuwsgierig naar hem? We vertellen je graag meer.

Wat is de prijs van een abessijn kat?

Een abessijn kat koop je bij voorkeur bij een goede cattery. Je betaalt dan ongeveer € 750,- tot € 850,- voor deze raskat. Vraag bij de rasvereniging even na welke catteries goed zijn. Zo worden abessijnen van een goede cattery met veel aandacht voor gezondheid gefokt. Verdiep je vooraf ook in de kosten voor gezonde voeding en verzorging van je abessijn kat.

Wat zijn de kenmerken van een abessijn kat?

De abessijn kat is klein van stuk en weegt 4,5 tot 7 kilo. Met zijn slanke, lange benen is deze kat een atletische jager. Daarom wordt hij wel vergeleken met zijn soortgenoot in het wild, de poema. Zijn opvallende kleur doet denken aan die van een wild konijn. Wist je trouwens dat bijna alle haartjes in zijn vacht afzonderlijk een streepjespatroon hebben? Ticking heet dat. Vaak heeft dit kattenras ook een streep over zijn rug of achterpoten. Een aby heeft grote, groene of goudkleurige amandelvormige ogen. Maar het meest opvallend zijn toch wel zijn grote oren. Daarmee hoort hij werkelijk alles wat er in zijn omgeving gebeurt.

Het karakter van een abessijn kat

De intelligente abessijn kat wil altijd precies weten wat er om hem heen gebeurt. Hij is nieuwsgierig, maar laat zich niet snel uit het veld slaan door wat hij ziet en hoort. Door zijn goede oren mist hij niet veel. Het is geen echte schootkat, maar hij wil wel een hechte band met je opbouwen. Waar jij bent, is hij ook. De abessijn kat is een extravert beestje en lekker speels en actief.

Welk baasje past bij een abessijn kat?

De abessijn kat is een gezelschapsdier en zoekt echt een maatje. Het ideale baasje is dus veel thuis en vindt het leuk om met hem te spelen. Bijvoorbeeld in een grote omheinde tuin waar hij zijn energie kwijt kan. Als daar ook nog andere dieren of mensen zijn, is deze raskat helemaal in zijn element. 

Zo houd je een abessijn kat gezond

De verzorging van je abessijn kat is eenvoudig. Borstel hem 1 keer per week met een zachte borstel. En wat vaker als hij in de rui is. Zo verwijder je dode, losse haren waardoor hij niet te veel last krijgt van haarballen. Om zijn vacht mooi te laten glanzen, kun je een zeem gebruiken. Sommige abessijnen hebben last van tandsteen en tandvleesproblemen. Houd zijn tanden dus in de gaten en laat zijn gebit regelmatig reinigen door de dierenarts.

De voeding van je abessijn kat

Goed kattenvoer is de beste garantie voor een lang en gezond kattenleven. Katten hebben veel gezonde eiwitten nodig, bijvoorbeeld de eiwitten in vlees. Om overgewicht en alle gevolgen daarvan te voorkomen, weeg je de hoeveelheid voeding per dag af. De aanbevolen hoeveelheden staan op de verpakking van de voeding en zijn afhankelijk van de mate van activiteit. Vraag je dierenarts om advies. Ondergewicht is ook niet wenselijk en vaak het gevolg van ziektes of gebitsproblemen. 

Wanneer moet een abessijn kat naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je met je kitten wat vaker naar de dierenarts voor de nodige gezondheidscontroles en de vaccinaties. Daarna zal de dierenarts jou en je kat ieder jaar oproepen voor de booster en gezondheidscontroles. 

Je dierenarts zal bij een bezoek alert zijn op een aantal problemen die veel voorkomen bij dit ras, zoals Pyruvaat kinase deficiëntie wat bloedarmoede kan veroorzaken of Progressieve Retina Atrofie wat blindheid veroorzaakt. Ook heupdysplasie en patella luxatie (losse knieschijf) komen regelmatig voor bij deze katten.  

Bovendien zijn katten gevoelig voor gebitsproblemen. Op jonge leeftijd kunnen pijnlijke ontstekingen in de mond voorkomen. Naarmate de kat ouder wordt, kan tandplak en tandsteen zorgen voor onder andere ontstoken tandvlees en parodontitis.  

Ook nierproblemen, zoals nierfalen, komen bij veel katten voor. Bijvoorbeeld na het eten van iets giftigs of na problemen met de blaas. Nierfalen kan ook geleidelijk ontstaan. De dierenarts zal een bloedonderzoek en urineonderzoek uitvoeren en mogelijk ook een echo en bloeddrukmeting voorstellen. Tijdig behandelen door middel van onder andere medicatie en aangepaste voeding is noodzakelijk! 

Heb je een OHRA Huisdierenverzekering? Dan hoef je niet zelf voor alle kosten op te draaien en krijgt je kat de zorg die hij nodig heeft. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je abessijn kat nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Gebitsbehandeling: € 175, - als er geen tanden of kiezen getrokken hoeven te worden. Is dat wel het geval, dan kan het zijn dat de kosten oplopen tot meer dan € 1.000,-  
  • Medicatie voor nierfalen: € 30,- tot € 40,- per maand en levenslang 
  • Een consult bij de dierenarts: ongeveer € 45,-. Een spoedconsult, in de avonduren of in het weekend is vaak 2 tot 3 keer duurder. 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Vaak komt een dierenartsbezoek onverwacht. Daardoor heb je ook niet op de medische kosten gerekend. Kun je je abessijn kat dan de zorg bieden die hij nodig heeft? Met een OHRA Huisdierenverzekering krijg je veel van de medisch noodzakelijke kosten vergoed, afhankelijk van het verzekeringspakket dat je gekozen hebt.

Gedragstherapie voor je abessijn kat?

Hoewel een abessijn kat een makkelijk beestje is, kan hij best dwingend zijn. Om ongewenst gedrag van een kat om te buigen naar gewenst gedrag, kiezen steeds meer kattenliefhebbers voor gedragstherapie. Afhankelijk van je pakket worden die deels of geheel vergoed. Prettig, want een consult aan huis kost al gauw € 150,-. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Zo hoef je van de kosten voor gedragstherapie niet wakker te liggen. 

Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben? Bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.