Je kitten zindelijk maken? Zo doe je dat.

Krijg jij binnenkort een schattige kitten? Dan wil je 'm natuurlijk zo snel mogelijk zindelijk maken. Voor een groot deel gebeurt dat gelukkig al bij de fokker, maar zelf moet je ook aan de bak. Hoe maak je je kitten zindelijk?

Verschil tussen kittens

Is je kitten opgegroeid met een kattenbak? Vanaf een week of vier leert de moederpoes de kittens hun behoeftes op de kattenbak te doen. Katten zijn erg schoon van zichzelf en willen hun omgeving graag schoon houden. Toch kan het voorkomen dat je kitten niet meer zindelijk is, nadat hij bij jou is komen wonen. Stress en verandering zorgen er soms voor dat je kitten een beetje van slag raakt. Je moet je kitten dan opnieuw zindelijk maken.

Heb je een boerderijkitten? Dan kan het zijn dat hij is opgegroeid in de schuur zonder kattenbak. Gelukkig kun je je kitten bij jou thuis dan ook gewoon zindelijk maken. Het kost alleen wat meer tijd.  

Wat betekent zindelijk?

Je kitten of kat is zindelijk als 'ie zelf weet wanneer hij een behoefte moet doen en dat op de goede plek doet. Zodra je kitten zindelijk is, zal hij zijn behoefte op de kattenbak doen. Zo lang je kitten in huis plast of poept, is hij nog niet zindelijk. Dat noem je ook wel onzindelijk. 

Hoe maak je een kitten zindelijk?

Om je kitten (opnieuw) zindelijk te maken zijn er verschillende trucjes. 

1. Zet je kitten op de kattenbak

Je kat doet zijn behoefte van nature graag op de kattenbak doen. Je kunt hem daarom helpen om de kattenbak te vinden én aantrekkelijk te maken. Zie je bijvoorbeeld dat je kat een beetje onrustig is of begint te graven op de grond? Grote kans dat hij zijn behoefte moet doen. Pak je kitten op en zet hem op de kattenbak. Hij leert zo begrijpen dat dat de plek is waar hij moet zijn voor zijn behoeftes. 

Komt je kitten voor het eerst bij jou thuis? Zet hem dan direct op de kattenbak. Zo weet 'ie waar de bak staat, wat direct een vertrouwd gevoel geeft. Een tip om de kattenbak aantrekkelijk te houden: zet de kattenbak in een ruimte waar je kitten niet vaak komt. Zie het zoals wij een toilet zien. Deze wil je ook niet middenin je woonkamer. Zorg daarnaast voor een veilige en rustige plek waar je kitten zijn behoeftes kan doen. Zo gaat je kitten als het goed is iedere keer naar de kattenbak als hij zijn behoefte moet doen. 

2. Beloon je kitten tijdens het zindelijk maken 

Heeft je kitten zijn behoeftes op de kattenbak gedaan? Zorg er dan voor dat je zijn goede gedrag beloont. Zo associeert je kitten de kattenbak met iets positiefs. En hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller je je kitten zindelijk maakt.

3. Blijf geduldig

Belangrijk om te onthouden: blijf geduldig en word nooit boos op je kitten als het een keertje misgaat. Je kat kan daar juist angstig of gestrest van worden. Een kitten begrijpt niet dat je zijn onzindelijkheid afkeurt. En je kat een onzeker of angstig gevoel geven wil je natuurlijk niet. Zindelijk maken gaat gepaard met een hoop geduld, liefde en aanmoediging. Lukt het lange tijd niet? Soms helpt het om een kattenbak met een lage instap te gebruiken. Probeer ook eens de bovenkant van de bak te halen of de klep eruit te halen. Eén vervelende ervaring waarbij de staart tussen de klep komt, kan al reden genoeg zijn voor je kat om de bak te vermijden. 

4. Geef meerdere kittens elk een eigen kattenbak

Twee katten? Drie kattenbakken. Nu hoor ik je denken: drie? Het is belangrijk dat je je kat een keuze geeft. Katten zijn namelijk erg hygiënisch. Ze doen hun behoefte daarom ook niet graag bovenop de behoefte van een andere kat. Geef iedere kat of kitten minstens één eigen ‘toilet’ - maar liever nog één extra - en je zult merken dat het zindelijk maken van je kitten beter gaat. Hoeveel kattenbakken je dan nodig hebt voor één kat? Over het algemeen heb je genoeg aan één, als je die goed schoonhoudt. Maar twee is natuurlijk altijd beter, als je je kitten de keuze wilt geven!

5. Houd de kattenbak schoon

Tot slot: houd de kattenbak echt schoon. Katten houden niet van een vieze kattenbak. Zorg ervoor dat je dagelijks de behoeftes uit de kattenbak schept. Verschoon de hele bak het liefst twee keer per week. Lukt het niet om je kitten zindelijk te maken? Wissel dan eens van kattenbakvulling om te kijken of dit verschil maakt. De ene vulling neemt beter urine op – en de geur daarvan – dan de andere. Katten vinden het prettig als de kattenbak niet stinkt. Daarnaast vinden de meeste katten fijn kattengrit prettiger dan grof kattengrit. 

Lukt kitten of kat zindelijk maken niet?

Plast je kat nog steeds in huis? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Misschien is er iets aan de hand met je kat, waardoor het zindelijk maken niet lukt. Het is goed om dat te onderzoeken. Heeft het gedrag geen medische oorzaka? Misschien helpt het om een kattengedragstherapeut in te schakelen of een zindelijkheidstraining voor je kat te volgen. 

Opvoeden en spelen

Je kitten opvoeden

Och, een kitten in huis: geweldig! Maar dan begint het opvoeden pas echt. Hoe doe je dat?

Je kitten zindelijk maken

Kitten op komst? Dan wil je 'm natuurlijk zo snel mogelijk zindelijk maken. Zó doe je dat.

Kattenspelletjes op een rij

Van 't kat-en-muisspel tot aan spelletjes op een tablet; je kat vindt deze spellen enig!

Help! M'n kat krabt aan 't behang

En dat wil je juist niet. Alleen; hoe leer je het af? Nou, zo.

Krabben afleren bij je kat

Krabben is natuurlijk gedrag! Maar liever niet op banken en muren. Zo leer je dit af.