Maak je kat blij met deze kattenspelletjes

Katten moeten genoeg kunnen ondernemen in en om het huis. En al kunnen ze zichzelf beter vermaken dan honden, ook katten spelen af en toe graag spelletjes met hun baasje. Gelukkig zijn er genoeg kattenspelletjes. Lees snel welke dit zijn.

Kat-en-muisspel

Van nature is de kat een jager. Een ideaal kattenspelletje is daarom het kat-en-muisspel. Gooi een speelgoedmuisje door de kamer en zie wat er gebeurt. Een bolletje aluminiumfolie is vaak ook al voldoende. Waarschijnlijk vliegt je kat in no-time door de hele kamer. Gooi het speeltje altijd van de kat af, in plaats van naar hem toe. Hij zal dan eerder reageren. Een muisje of balletje verstoppen onder een handdoek vindt je kat vaak ook leuk, want een prooi verstopt zich ook.

Krabpaal

Een kattenspelletje in het groot is een krabpaal. Met een krabpaal in huis voorkom je dat je kat de bank of trap gebruikt om zijn nagels aan te scherpen. Zeker aan te raden dus. Een krabpaal is te koop in oneindig veel varianten. Behalve plezier van het klauteren, bieden krabpalen comfort omdat je kat er lekker op kan luieren. En dat zorgt weer voor een blije kat. 

Kattenspelletjes voor buiten

Heb je een 'buitenkat', maar wil je liever dat hij in de tuin blijft? Maak je tuin dan uitdagend genoeg met wat spelletjes voor katten. Creëer plekjes die de kat kan ontdekken en waar hij onder of tussen kan kruipen. Ga het liefst ook de hoogte in, zodat hij een plek heeft om de boel goed te overzien. Wil je niet dat je kat over de schutting klimt? Plaats dan bijvoorbeeld gaas, draden, of buizen die meedraaien als je kat erop probeert te klimmen.

Kattenkruid

Speeltjes gevuld met kattenkruid vallen vaak erg in de smaak. Kattenkruid is een plant die etherische stoffen bevat. Op één van die stoffen reageert ongeveer 60% van alle katten met een soort blije roes. Dat is genetisch bepaald. Kattenkruid is volledig natuurlijk, veilig en niet verslavend. Niet echt een kattenspelletje dus, maar je kat wordt er wel heel blij van!

Leer je kat trucjes

Een kat is misschien niet zo goed te trainen als een hond, maar je kunt ‘m heus een aantal trucjes leren. Probeer je kat bijvoorbeeld eens te laten apporteren. Of leer ‘m het commando ‘zit’ of ‘lig’ aan. Of je training succesvol is, hangt wel een beetje af van je kat. De ene kat kan ontzettend genieten van dit kattenspelletje, de ander begrijpt er weinig van. 

Simpele kattenspelletjes

Hoewel er oneindig veel kattenspeeltjes te koop zijn, heeft je kat soms het meeste plezier met huis-tuin-en-keukenvoorwerpen. Katten verstoppen zich graag. Je kunt daarvoor een kattentunnel bij de dierenwinkel kopen, maar een kartonnen doos geeft vaak net zoveel plezier. Ook als je kat in de doos zit, kun je samen kattenspelletjes doen. Beweeg bijvoorbeeld een balletje aan een touwtje vlak langs de opening van de doos. Je kat zal op het balletje gaan jagen vanuit zijn veilige beschutte plekje. 

Bellen en ballen 

Bij spelen met bellenblaas of een pingpongbal, denk je misschien niet gelijk aan je kat. Toch zijn ze een schot in de roos als kattenspelletje. Rol de pingpongbal over een gladde vloer voor je kat langs en laat je kat jagen. Of blaas bellen met bellenblaas, zodat je kat ze kan vangen. Let op dat je bellenblaas kiest die niet schadelijk is voor katten. Gegarandeerd plezier voor langere tijd! 

Spelletjes voor katten: do it yourself!

Katten raken over het algemeen snel verveeld. Tevreden zijn met een kattenspeeltje is vaak maar van korte duur. Daarom is het slim – en ook nog eens goed voor je portemonnee – om zelf kattenspelletjes te maken. Gebruik bijvoorbeeld dopjes van flessen, veters, elastiekjes of knijpers. Heb je liever dat je huis er niet te rommelig uitziet? Maak dan diy speeltjes van voorwerpen met een natuurlijke uitstraling. Denk aan kattenspeeltjes van touw, keukenrol, karton, wol of stof. Pas wel op dat je niet te kleine stukken gebruikt. Sommige katten zijn geneigd om kleine voorwerpen op te eten. 

Aangezien katten snel verveeld raken, kun je ook speeltjes afwisselen. Leg niet altijd alle kattenspelletjes voor je kat in het zicht, maar wissel ze om na een paar dagen. 

Kattenspelletjes op de tablet

Heb je even geen zin om zelf een spelletje met je kat te doen? Gelukkig biedt je tablet ook een uitkomst! Zoek in je app store eens naar apps voor katten. Er zijn een hele hoop leuke apps te vinden. Zorg wel voor een screenprotector, zodat je scherm krasvrij blijft. 

Genoeg spelletjes die je met je kat kunt doen dus. De meeste katten vinden het echt heel erg leuk om te spelen, dus zorg ervoor dat je je kat genoeg blijft uitdagen. Wees creatief met nieuwe kattenspelletjes en probeer elke dag even samen te spelen. 

Opvoeden en spelen

Je kitten opvoeden

Och, een kitten in huis: geweldig! Maar dan begint het opvoeden pas echt. Hoe doe je dat?

Je kitten zindelijk maken

Kitten op komst? Dan wil je 'm natuurlijk zo snel mogelijk zindelijk maken. Zó doe je dat.

Kattenspelletjes op een rij

Van 't kat-en-muisspel tot aan spelletjes op een tablet; je kat vindt deze spellen enig!

Help! M'n kat krabt aan 't behang

En dat wil je juist niet. Alleen; hoe leer je het af? Nou, zo.

Krabben afleren bij je kat

Krabben is natuurlijk gedrag! Maar liever niet op banken en muren. Zo leer je dit af.