Kat krabt aan behang; wat kun je doen?

Ai, je kat krabt aan het behang. Dat is niet fijn! Je kat doet dit niet omdat hij het behang niet mooi vindt, maar waarom wel? En nog belangrijker: hoe kun je je kat afleren dat hij aan het behang krabt?

Waarom krabt je kat aan het behang?

Behang is een fijne ondergrond; het zit goed vast, het is oneindig hoog en je kat krijgt mooi resultaat. Zijn krabsporen zijn namelijk goed zichtbaar. Krabt je kat naast de deur of een raam? Dan wil hij waarschijnlijk zijn territorium afbakenen voor buurtkatten die hij buiten ziet lopen. Katten geven tijdens het krabben geursporen af, ook wel feromonen genoemd, waarmee ze andere katten laten weten: 'Dit is mijn leefgebied'. Allemaal redenen waarom je kat graag aan het behang krabt. Maar jij bent er iets minder blij mee. Hoe kun je je kat dan aanleren om ergens anders te krabben?

Je kat het krabben aan het behang afleren

Als je kat echt maar op één plek aan het behang krabt, kun je proberen om deze plek onbereikbaar of interessant te maken. Zorg dan wel voor een alternatief. Krabben hoort nou eenmaal bij zijn natuurlijke gedrag. Hij heeft het ook echt nodig om zich goed en fijn te voelen. Zet daarom bijvoorbeeld een krabpaal, krabmat of krabplank vlak voor de favoriete plek bij het behang. Hopelijk laat je kat je behangen muur dan met rust. Je kunt de plek ook insprayen met kunstmatige feromonen. Dit koop je bij een dierenspeciaalzaak. Dit geeft je kat rust en neemt de drang weg om zijn leefgebied te markeren.

Werkt dit niet voldoende? Dan kun je de plek bekleden met hard plastic, er een laken voor hangen of tijdelijk beplakken met dubbelzijdig tape. Deze oppervlakten zijn allemaal glad, waardoor je kat er niet zo snel zijn nagels in zet en de plek dus liever vermijdt.

Straf je kat niet

Straf je kat nooit voor het krabben, ook niet als hij aan het behang krabt of op andere plekken die jij niet zo fijn vindt. Hem straffen met bijvoorbeeld een harde stem of plantenspuit zorgt alleen maar voor stress en zal de drang om te krabben juist vergroten.

Kattengedragsdeskundige tegen krabben aan behang

Lukt het echt niet om je kat het krabben aan het behang af te leren? Overleg dan met je dierenarts en schakel eventueel een kattengedragsdeskundige in. Een gedragsdeskundige kan je helpen om je kat te laten krabben op plekken die daarvoor bedoeld zijn. En heb je een OHRA Kattenverzekering? Dan krijg je afhankelijk van je dekking een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van het pakket dat je hebt gekozen.

Opvoeden en spelen

Je kitten opvoeden

Och, een kitten in huis: geweldig! Maar dan begint het opvoeden pas echt. Hoe doe je dat?

Je kitten zindelijk maken

Kitten op komst? Dan wil je 'm natuurlijk zo snel mogelijk zindelijk maken. Zó doe je dat.

Kattenspelletjes op een rij

Van 't kat-en-muisspel tot aan spelletjes op een tablet; je kat vindt deze spellen enig!

Help! M'n kat krabt aan 't behang

En dat wil je juist niet. Alleen; hoe leer je het af? Nou, zo.

Krabben afleren bij je kat

Krabben is natuurlijk gedrag! Maar liever niet op banken en muren. Zo leer je dit af.