Haarbal kat

Heb je een kat, dan kijk je waarschijnlijk niet gek op van een haarbal. Katten zijn namelijk schone dieren. Ook jouw kat besteedt waarschijnlijk veel tijd aan het schoonlikken van zijn vacht. Wel zo fris, maar de haren die daarbij loslaten slikt hij in en kunnen een haarbal vormen. Lees of je kat daar last van heeft en wat je moet doen.

Wat is een haarbal bij je kat?

Met het schoonlikken van zijn vacht, slikt je kat haren in. Als dat er veel zijn, bijvoorbeeld wanneer je kat in de rui is, klitten die haren samen en vormen ze een haarbal. Meestal poept of braakt je kat deze haarbal weer uit. Dat is normaal. Soms lukt dat niet goed en blijft de haarbal achter in het maagdarmkanaal. In dat geval wordt je kat misselijk of ziek en krijgt hij een opgeblazen buik.

Wat zijn de symptomen van een haarbal bij je kat?

Langharige katten hebben vaker last van een haarbal dan kortharige katten. Als je kat in de rui is, slikt hij tijdens het schoonlikken van zijn vacht meer haren in dan normaal. Dat kan ook gebeuren als je kat meer likt omdat hij jeuk heeft. Al die haren klitten samen in zijn buik en vormen daar een haarbal. Als je kat de haarbal uitbraakt of uitpoept, wordt de bal langgerekt omdat hij door de slokdarm of darm moet. Grote kans dat je een keer per maand een haarbal aantreft ergens in huis, zonder dat je kat daar last van heeft. Als je kat wel last heeft van een haarbal, dan kun je dat aan een aantal dingen merken. Je kat:

  • wil gras eten;
  • moet overgeven of lijkt te moeten spugen;
  • heeft een bolle buik;
  • poept niet vanwege een verstopping;
  • eet slecht.

Hoe voorkom je een haarbal?

Een haarbal bij je kat kun je niet altijd voorkomen. Je kunt de kans op een haarbal wel verkleinen. Borstel je kat regelmatig. Zeker als hij in de rui is. En heeft hij lang haar, borstel hem dan een keer extra.

Behandelen van een haarbal bij je kat

Je kat vindt het fijn als je hem helpt om van die vervelende haarbal af te komen. Als hij misselijk is en wil spugen, eet hij het liefst plantaardig materiaal. Geef hem in dat geval kattengras, dat zal hij prettig vinden. Je koopt het gewoon bij het tuincentrum. Er is ook speciale haarbalpasta die een haarbal verweekt en licht laxerend werkt. Deze pasta vindt je kat meestal lekker, dus het is geen straf als hij dat krijgt als hij in de rui is.

Moet mijn kat met een haarbal naar de dierenarts?

Normaal gesproken hoef je niet naar de dierenarts voor een haarbal. Je kat lost het zelf op door te braken of poepen. Maar soms heeft je kat er meer last van dan normaal en wordt hij er ziek van. Het kan ook zijn dat er een haarbal vastzit. Raadpleeg in zo’n geval altijd een dierenarts. Als je kat meer haarballen heeft dan normaal kan dat wijzen op huidproblemen of een allergie.

Worden de behandelkosten voor een haarbal bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.