Vergoeding voor schildklierproblemen bij je huisdier

Misschien heeft jouw kat of hond last van problemen aan zijn schildklier. Welke vergoedingen biedt OHRA voor schildklierproblemen bij huisdieren?

Wat zijn schildklierproblemen bij je hond of kat?

Je kat of hond kan last hebben van problemen aan zijn schildklier. Zo kan de schildklier te snel werken of juist te langzaam. Ook kan je huisdier een schildkliertumor krijgen.

Problemen aan de schildklier bij honden

Bij honden is een traag werkende schildklier de meest voorkomende schildklieraandoening. De schildklier maakt dan te weinig schildklierhormonen aan. Dit wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. Hypothyreoïdie herken je onder andere aan sloomheid, stijf lopen, gewichtstoename en huid- en vachtveranderingen.

Problemen aan de schildklier bij katten

Bij katten komt het juist vaker voor dat er teveel schilderklierhormonen worden aangemaakt. Dat noem je hyperthyreoïdie. Een hyperthyreoïde kat herken je onder andere aan gewichtsverlies (ondanks vaak toegenomen eetlust), dorst, vachtveranderingen en rusteloos gedrag. 

Om te onderzoeken of je kat of hond problemen aan zijn schildklier heeft, kun je lichamelijk en bloedonderzoek laten doen. Schildklierproblemen zijn onder andere te behandelen met medicijnen. Naast het geven van medicatie kan je huisdier ook worden geopereerd, worden behandeld met radioactief jodium of speciaal dieetvoer krijgen.

Vergoeding schildklierproblemen bij je hond of kat

De basisdekking Ziektekosten vergoedt een groot deel van de kosten voor lichamelijk onderzoek en aanvullend diagnostisch onderzoek, zoals bloedonderzoek. Ook voorgeschreven medicatie en controle bloedonderzoeken worden grotendeels vergoed. Heb je de aanvullende dekking Aanvullende therapieën afgesloten? Dan wordt een behandeling met radioactief jodium deels vergoed. Speciaal dieetvoer worden niet vergoed. 

Betaal je een eigen bijdrage en eigen risico?

Je betaalt een eigen bijdrage van 20%. Daarnaast betaal je eigen risico als dat nog van toepassing is voor het betreffende verzekeringsjaar. Je betaalt dit dus niet voor elke declaratie.

Waar kun je terecht voor schildklierproblemen bij je hond of kat? 

Voor problemen aan de schildklier bij je hond of kat kun je over het algemeen terecht bij de dierenarts. Behandeling met radioactief jodium kan slechts in een paar klinieken in Nederland. Je dierenarts kan je in overleg doorverwijzen naar één van deze klinieken. 

Goed om te weten

We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Wil je weten wat de uitsluitingen en beperkingen zijn? Raadpleeg dan onze polisvoorwaarden met de vergoedingenoverzichten. De polisvoorwaarden zijn altijd bepalend voor de dekking.