Kosten voor het steriliseren en castreren van je hond

Na castratie of sterilisatie is een hond niet meer vruchtbaar. Maar waarom zou je hier voor kiezen en hoe zit het met de kosten voor het steriliseren of castreren van je hond? We vertellen je er meer over.

Waarom je hond steriliseren of castreren?

Honden worden gecastreerd of gesteriliseerd om te voorkomen dat ze zich voortplanten, vanwege medische redenen of om ongewenst gedrag tegen te gaan. Door de invloed van hormonen weg te nemen, wordt de kans op ziektes ook kleiner. En worden teefjes niet meer loops.

Verschil tussen steriliseren en castreren van je hond

De termen castratie en sterilisatie worden allebei gebruikt, en sterilisatie meestal bij vrouwelijke dieren. Maar beide termen betekenen iets anders. Sterilisatie betekent 'onvruchtbaar maken'.

Castratie is een manier van steriliseren. Bij een castratie worden voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld de teelballen van een reu en de eierstokken van een teef. Bij een sterilisatie worden alleen de zaadleiders/eileiders onderbroken waardoor de hond niet meer vruchtbaar is, maar wel alle voortplantingsorganen en dus hormonen behoudt.

De meeste honden zijn gecastreerd. Maar vaak wordt een castratie van een teef een sterilisatie genoemd, terwijl ook een teefje dus gecastreerd wordt.

Soorten castratie

Een teefje kan op verschillende manieren gecastreerd worden. Zo kunnen de eierstokken, de baarmoeder of beide organen worden verwijderd. Bij reutjes worden de teelballen en bijballen verwijderd.

Ook kan bij reuen chemische castratie worden toegepast. Dan wordt de reu tijdelijk onvruchtbaar na het krijgen van een injectie of implantaat. Voor een chemische castratie hoeft de hond niet onder narcose.

Bij een teefje moeten de eierstokken en eventueel baarmoeder verwijderd worden. Dit kan op de tradionele manier door een sneetje in haar buik te maken en deze na de ingreep weer te hechten. Maar de ingreep kan ook 'laprascopisch' gedaan worden. Hierbij maakt de dierenarts alleen drie kleine gaatjes in haar buik en worden de eierstokken via die gaatjes verwijderd. Bij deze ingreep wordt niet de baarmoeder verwijderd. Als dat nodig is, is er alsnog een grotere snee in de buik nodig.

Wat kost het steriliseren of casteren van je hond?

Wat een sterilisatie of castratie precies kost, is lastig te zeggen. Sowieso is het castreren van een reutje goedkoper, omdat dit een eenvoudigere ingreep is; de teelballen zitten tenslotte aan de buitenkant van het lichaam. De kosten voor een teefje zijn deels afhankelijk van voor welke manier de dierenarts kiest.

Maar ook de grootte van de hond speelt een rol in de kosten. Een sterilisatie of castratie is duurder voor grotere en zwaardere honden. Kies je voor de aanvullende module Sterilisatie/Castratie bij de OHRA Huisdierenverzekering dan wordt 60% van de kosten voor het steriliseren of castreren vergoed, met een maximum van € 300,-. Uitzondering hierop is chemische castratie: dat wordt niet vergoed.