Kosten voor het steriliseren en castreren van je hond

Na castratie of sterilisatie is een hond niet meer vruchtbaar. Maar waarom zou je hiervoor kiezen en hoe zit het met de kosten voor het steriliseren of castreren van je hond? We vertellen je er meer over.

Waarom je hond steriliseren of castreren?

Honden worden gecastreerd of gesteriliseerd om te voorkomen dat ze zich voortplanten. Deze ingreep gebeurt vaak om medische redenen of om ongewenst gedrag tegen te gaan. Door de invloed van hormonen weg te nemen, worden teefjes niet meer loops en verklein je de kans op ziektes. 

Over het algemeen heeft het castreren van een teef meer voordelen dan nadelen. Maar bij sommige honden is dat juist niet zo. Ook bij reuen zijn er voordelen, maar zeker ook nadelen van castreren. Overleg met je dierenarts zodat je zeker weet wat het beste is voor jouw hond.

Verschil tussen steriliseren en castreren van je hond

De termen castratie en sterilisatie worden nog wel eens door elkaar gehaald. Sterilisatie betekent 'onvruchtbaar maken' en castratie is een manier van steriliseren. Bij een castratie laat je de voortplantingsorganen verwijderen. Dit zijn bijvoorbeeld de teelballen van een reu en de eierstokken van een teef. Bij een sterilisatie laat je alleen de zaadleiders of eileiders onderbreken. Hierdoor is je hond niet meer vruchtbaar, maar behoudt het beestje wel alle voortplantingsorganen en dus ook de hormonen.

De meeste honden zijn gecastreerd. Vaak wordt een castratie van een teef een sterilisatie genoemd, maar het is goed om te weten dat dit dan ook een castratie is.

Soorten castratie

Een teefje kun je op verschillende manieren laten castreren. Zo kunnen de eierstokken, de baarmoeder of beide organen worden verwijderd. Bij reutjes worden de teelballen en bijballen weggehaald.

Ook kun je bij reuen een chemische castratie laten doen. Door het plaatsen van een injectie of implantaat wordt de reu dan tijdelijk onvruchtbaar. Wist je dat je hond niet onder narcose hoeft voor een chemische castratie?

Bij een teefje moeten de eierstokken en eventueel de baarmoeder worden verwijderd. Dit kan op de tradionele manier door een sneetje in haar buik te maken en deze na de ingreep weer te hechten. Maar de ingreep kan ook 'laprascopisch' worden gedaan. Hierbij maakt de dierenarts alleen drie kleine gaatjes in haar buik om de eierstokken te verwijderen. Bij deze ingreep wordt de baarmoeder niet verwijderd. Mocht dit wel nodig zijn, dan is een grotere snee nodig.

Wat zijn de kosten voor het steriliseren of casteren van je hond?

Wat het steriliseren of castreren van je hond precies kost, is lastig te zeggen. Het castreren van een reutje is goedkoper. Dit is een minder lastige ingreep, omdat de teelballen aan de buitenkant van het lichaam zitten. De kosten voor een teefje hangen deels af van de ingreep die de dierenarts kiest.

Maar ook de grootte van de hond speelt een rol in de kosten. Een sterilisatie of castratie is duurder voor grotere en zwaardere honden. Kies je voor de aanvullende module Sterilisatie/Castratie bij de OHRA Hondenverzekering? Dan vergoedt OHRA 60% van de kosten voor het steriliseren of castreren van je hond met een maximum van € 300,-. Een uitzondering is de chemische castratie: die wordt niet vergoed.

Meer over kosten, dierenarts en aansprakelijkheid

Kosten van een hond

Heb jij een idee wat een hond kost? Weet wat je kunt verwachten en voorkom nare verrassingen.

Je hond & aansprakelijkheid

Oeps, je hond veroorzaakt schade. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid?

De dierenarts; dit kost het

De kosten die je hebt als je met je hond naar de dierenarts gaat? Dit zijn ze.

Steriliseren en castreren: de kosten

Je hond laten steriliseren of castreren? Dan is het fijn om te weten wat de kosten zijn.