Zijn winterbanden wel of niet nodig?

Daalt de temperatuur buiten? Dan is dat vaak het moment om na te denken over winterbanden voor je auto. In de herfst en winter kan het glad zijn en sneeuwen. Meer grip op de weg is dan wel zo fijn. Winterbanden hebben een dieper profiel dan zomer- of alleseasonbanden. En dat betekent: meer grip op de weg. Maar zijn speciale banden voor de winter wel echt nodig? En wat is het verschil tussen zomerbanden, winterbanden en allseasonbanden? Wij vertellen je er meer over. 

Waarom winterbanden? 

De keuze om wel of geen winterbanden onder je auto te zetten, is afhankelijk van hoeveel je rijdt en waar je naartoe gaat. Rijd je weinig kilometers, ga je niet met de auto op wintersport en rijd je niet in winterse omstandigheden? Dan zijn winterbanden niet per se nodig. In Nederland zijn winterbanden namelijk niet verplicht. Ga je op wintersport of naar een gebied waar de kans groot is dat je in winterse omstandigheden gaat rijden? Dan zijn winterbanden erg nuttig en zeker geen overbodige luxe. 

De voordelen van winterbanden 

Het effect van winterbanden tijdens winterse omstandigheden is groot. In de winter is je remweg met winterbanden namelijk de helft korter. Je hebt met winterbanden meer grip op de weg en de trekkracht van je auto is groter dan wanneer je op allseason- of zomerbanden rijdt. 

De nadelen van winterbanden 

Het nadeel van winterbanden zit ‘m met name in de kosten. De extra kosten voor zomer- en winterbanden zijn vaak hoger dan die van allseasonbanden – banden waar je het hele jaar op kunt rijden. Maar bedenk dat zowel je zomerbanden als winterbanden half zo snel slijten en twee keer zo lang mee gaan. Met zomer- en winterbanden doe je gemiddeld 6 jaar, met allseasonbanden doe je gemiddeld 3 jaar. 

Kies je ervoor om geen winterbanden te nemen? Pas dan wel je rijgedrag bij winterse omstandigheden aan.

Wanneer winterbanden wisselen?

Komt de temperatuur onder de 7 graden Celsius? Tijd voor winterbanden onder je auto! Veel auto-eigenaren houden de wisseling van zomertijd naar wintertijd aan voor het wisselen van de banden. Komt de temperatuur voor de wintertijd al onder de 7 graden? Dat is het aan te raden om de winterbanden al eerder onder je auto te zetten. In het voorjaar wil je de winterbanden natuurlijk weer verwisselen voor zomerbanden. Komt de temperatuur boven de 7 graden of gaat de zomertijd in? Wissel je banden dan weer om. 

Het is niet verstandig om het hele jaar met winterbanden te rijden. Winterbanden zijn echt gemaakt voor de kou en zullen sneller slijten in de zomer. 

Hoe herken je winterbanden?

Winterbanden vroeger

Vroeger herkende je winterbanden aan de letters M+S (Modder en Sneeuw) op de band. M+S geeft aan dat de band beter geschikt is voor modderige of besneeuwde gebieden. Belangrijk om te weten is dat banden met een M+S aanduiding geen verplichte test hoeven te doorstaan. Ook kan er M+S op zomerbanden of allseasons staan. M+S geeft dus niet aan dat je te maken hebt met een gecertificeerde winterband. 

Winterbanden nu

Tegenwoordig is in steeds meer landen een gecertificeerde winterband verplicht. Die herken je aan een symbool op de zijkant van de band. Zie je daar het sneeuwvloksymbool – een bergtop met een sneeuwvlok erin - staan? Dan heb je te maken met een winterband. Het sneeuwvloksymbool heet officieel 3PMSF. Een winterband kun je daarnaast ook goed herkennen aan het verschil in profiel. Een winterband heeft een dieper profiel dan een zomerband.  

Welke winterbanden heb ik nodig?

Welke winterbanden je het best kunt kiezen, hangt af van je auto en de bijbehorende bandenmaat. Weet je niet welke maat banden je nodig hebt? Vraag dit dan even na bij een autogarage. Doe onderzoek naar welke winterbanden goed uit de test komen. De ANWB test bijvoorbeeld ieder jaar winterbanden. Check ook de eisen voor winterbanden in het land waar je naartoe gaat. 

Hoeveel kosten winterbanden?

De kosten voor winterbanden zijn sterk afhankelijk van welke soort je nodig hebt, maar reken op een bedrag tussen de € 300,- en € 600,- per set winterbanden. Het verwisselen van de banden zelf kost zo’n € 100,-. Mocht je zelf autobanden kunnen verwisselen, dan kun je besparen op de wisselkosten. Het is ook mogelijk om winterbanden te huren. Op internet vind je hier verschillende prijsindicaties voor. 

Winterbanden in het buitenland

Als je in winterse omstandigheden rijdt met ijzel, sneeuw, hellingen en koude temperaturen, zijn winterbanden een veiligere keuze dan allseasonbanden. Wil je toch met allseasonbanden op wintersport? Zorg dan dat je van de regels per land op de hoogte bent.

Winterbanden in Duitsland 

Winterbanden zijn in Duitsland bij winterse omstandigheden verplicht. Het is slim om van te voren even de regels te bekijken voordat je op pad gaat. Vanaf oktober 2024 gelden er bijvoorbeeld nieuwe winterbandenregels in Duitsland. Hou je je hier niet aan, dan kun je daar een flinke boete voor krijgen. 

Welke banden zijn toegestaan?

  • Winterbanden met een sneeuwvloksymbool.
  • Allseasonbanden met een sneeuwvloksymbool.
  • Winterbanden met een M+S aanduiding mét sneeuwvloksymbool die voor 2018 zijn gemaakt. Op de zijkant van de band staat op welke datum de band is gemaakt.

Welke banden zijn er vanaf oktober 2024 niet meer toegestaan?

  • Allseasonbanden met een M+S aanduiding die voor 2018 zijn gemaakt. 

Winterbanden in Oostenrijk 

In Oostenrijk is het van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden verplicht om op winterbanden te rijden. Welke banden worden in Oostenrijk gerekend tot winterbanden?

  • In Oostenrijk worden alle banden met M+S of het sneeuwvloksymbool wettelijk gezien als winterbanden. Dit staat dus ook op de meeste allseasonbanden. Twijfel? Check de ANWB-website.

Winterbanden in Frankrijk 

In Frankrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november t/m 31 maart in een aantal berggebieden, niet in het hele land. Hoewel winterbanden niet in heel Frankrijk verplicht zijn, is het wel aan te raden om met winterbanden te rijden tijdens winterse omstandigheden. Check voor je vertrek in welke gebieden winterbanden verplicht zijn. Welke banden vallen in Frankrijk onder winterbanden?

  • Banden met de aanduiding M+S en een sneeuwvloksymbool.
  • Banden met de aanduiding M+S (dit wordt niet door de ANWB geadviseerd). Vanaf 1 november 2024 is het verplicht om winterbanden met een sneeuwvloksymbool te hebben.
  • Heb je geen winterbanden, maar wel een sneeuwketting bij je? Dan telt dat ook als winterband. 

Het is goed om voor vertrek de wet- en regelgeving op winterbanden te controleren en je hier aan te houden. Als je wordt betrapt of betrokken raakt bij een ongeluk met banden die niet zijn toegestaan, dan zijn de consequenties niet mals en kun je rekenen op een flinke boete.  

Winterband vs. Zomerband 

Wat is dan het grootste verschil tussen winterbanden, zomerbanden en allseasonbanden? Dat heeft vooral te maken met het rubber van je band. Voor de beste grip op de weg, is het belangrijk dat het rubber van je banden niet te hard is. Welk type band is in welke situatie het beste?

Zomerbanden

Zomerbanden zijn het beste bij temperaturen boven de 7 graden. Als het kouder is dan 7 graden, wordt het rubber van zomerbanden te hard. Hierdoor wordt de grip minder en remafstand langer. Dit is goed te merken als de weg nat, besneeuwd of glad is.

Winterbanden 

Winterbanden zijn het beste voor temperaturen onder de 7 graden. Ook bij lage temperaturen blijft het rubber van de winterband zacht genoeg. Daarnaast hebben winterbanden meer inkepingen (lamellen). Dit zorgt beide voor meer grip bij temperaturen onder de 7 graden en natte, gladde of besneeuwde wegen. Goed dus als je op wintersport gaat. Boven de 7 graden wordt het rubber van een winterband te zacht. De grip wordt dan minder, de banden slijten sneller en het brandstofverbruik wordt hoger. 

Allseasonbanden

Naast zomer- en winterbanden bestaat er ook nog een tussenversie: allseasonbanden. Allseasonbanden zijn geschikt voor temperaturen van ongeveer 25 tot -10 graden. Omdat Nederland een mild klimaat heeft, komen extreme temperaturen weinig voor. Allseasonbanden zijn daarom in Nederland een goed compromis. 

Laatste check?

Met de juiste banden ben je er bijna. Maar voordat je op pad gaat is het handig om nog even na te gaan of je auto helemaal klaar is voor de sneeuw. Bekijk de regels in het buitenland, zodat je zeker weet dat je veilig op je bestemming aankomt. 

Ook interessant voor jou

Een auto lenen of uitlenen?

Zo zit het met de verzekering bij schade

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto