Spoorvorming

Als je met je auto op pad gaat, dan is veiligheid op de weg belangrijk. Wist je dat spoorvorming hier ook een rol in speelt? Je herkent vast wel van die wegen waar grote sporen op te zien zijn. Deze ongewenste groeven in de weg kunnen het rijden onprettig maken en de veiligheid in gevaar brengen. We vertellen je er graag meer over.

Wat is spoorvorming? 

Spoorvorming ontstaat vooral door zwaar beladen vrachtwagens. Door het gewicht laten ze sporen achter in de weg. En doordat vrachtwagens en auto’s steeds weer dezelfde weg rijden, ontstaan er diepere sporen of groeven in de weg. Spoorvorming komt op veel wegen voor en kan dan ook zorgen voor problemen. De groeven in het wegdek kunnen gevaarlijk zijn omdat ze de grip van de banden verminderen en de controle over het voertuig kunnen beïnvloeden. 

Het probleem van spoorvorming 

Spoorvorming wordt vaak verergerd door zwaar beladen vrachtwagens, een slechte weg, onvoldoende onderhoud aan een weg en het weer. Wanneer voertuigen regelmatig over dezelfde plek op de weg rijden, bijvoorbeeld in bochten of op plekken waar veel verkeer is, kan dit zorgen voor spoorvorming. En zo krijg je een ongelijke weg, diepe groeven en zelfs gevaarlijke situaties voor weggebruikers. 

De invloed van spoorvorming op de veiligheid  

Eén van de belangrijkste zorgen van spoorvorming is het effect ervan op de veiligheid van het wegverkeer. Diepe sporen in de weg kunnen ervoor zorgen dat voertuigen onstabiel worden, vooral bij hoge snelheden of in bochten. Zo kun je de controle over het voertuig verliezen en mogelijk in een gevaarlijke situatie terechtkomen, zoals slippen of glijden. 

Meer slijtage van de autobanden  

Ook kan spoorvorming zorgen voor een verhoogde slijtage van banden, schokdempers en andere onderdelen van een voertuig. Zo ontstaan er mogelijk hogere kosten voor het onderhoud van voertuigen en gaan banden minder lang mee. 

Hoe wordt spoorvorming voorkomen? 

Om spoorvorming te voorkomen of te verminderen, is regelmatig onderhoud van wegen nodig. Denk aan het repareren van een beschadigde weg of het toevoegen van een nieuwe laag met asfalt.  

Wat kun je doen als automobilist bij spoorvorming? 

Voor jou is het belangrijk om alert te blijven op spoorvorming en maatregelen te nemen om zo veilig mogelijk te blijven rijden. Dit doe je door je snelheid op wegen met spoorvorming te verminderen, diepe groeven in de weg te ontwijken en meer afstand tot andere voertuigen te houden. Daarnaast is regelmatig onderhoud aan je auto met bandencontrole slim. 

Autoverzekeringen van OHRA 

Veiligheid op de weg is belangrijk en daar hoort ook een betrouwbare autoverzekering bij. Met onze autoverzekering staat ook de OHRA Hulpdienst 24/7 voor je klaar. Wel zo fijn, mocht er toch iets gebeuren op de weg. Bereken vandaag nog je premie en ga met een gerust hart de weg op!