Autodiefstal voorkomen. Dit kun je zelf doen.

Autodieven vinden steeds slimmere manieren om auto's te stelen. We geven je daarom graag wat tips om zelf autodiefstal te voorkomen. En we vertellen je wat je moet doen als het tóch misgaat.

Autodiefstal voorkomen

Het goede nieuws is dat het aantal gestolen auto's in Nederland de afgelopen jaren is gedaald. Het slechte nieuws is dat dieven steeds geavanceerdere methodes hebben voor autodiefstal. Wat je zelf kunt doen om autodiefstal te voorkomen? We zetten het voor je op een rij.

Gebruik je stuurslot

Gebruik altijd het ingebouwde stuurslot van je auto als je hebt geparkeerd. Wanneer je de sleutel uit het contact hebt gehaald, draai je het stuur een fractie om het op slot te zetten. Parkeer je bij een stoep, draai de wielen dan in de richting van de stoep. Zo wordt wegslepen een stuk lastiger.

Extern stuurslot

Je kunt ook een extern stuurslot kopen. Hoewel sommige dieven hier ook wel raad mee weten, zal het slot ze altijd afschrikken. Het stelen van je auto is met een stuurslot een stuk ingewikkelder en minder snel. Prijzen van stuursloten variëren van € 20 tot € 120, maar ook de kwaliteit varieert.

Investeer in een pedaalslot

In plaats van een stuurslot kun je ook een pedaalslot in je auto plaatsen. Dit slot gaat over je koppeling en rempedaal heen. Ze zijn daardoor niet meer te gebruiken. Hiermee wordt het stelen en verplaatsen van je auto een stuk lastiger. Een pedaalslot is meestal alleen geschikt voor handgeschakelde auto's.

Graveren van ruiten

Door het kenteken van je auto in de ruiten van je auto te graveren, wordt het doorverkopen van je auto minder makkelijk voor autodieven. Kentekenplaten zijn gemakkelijk te verwisselen, maar ruiten vervangen wordt een dure grap.

Keyless entry-system? Leg je sleutel ver weg!

Autodieven gebruiken hightech apparatuur waarmee ze auto's met een keyless entry systeem op afstand kunnen ontgrendelen. Als zij zich op minder dan 6 meter van je autosleutel bevinden, kunnen ze hiermee het signaal van je autosleutel oppikken. Deze wordt vervolgens gekopieerd en via een zender naar je auto gezonden. Leg je autosleutel daarom altijd minstens 6 meter van je auto (dat geldt natuurlijk ook voor de reservesleutel) en laat hem niet achter in je tas of jas in een kleedkamer of garderobe.

Je kunt ook je autodealer de keyless-functie uit laten schakelen. Of vraag je autodealer of er een andere sleutel voor jouw auto in omloop is die niet te hacken is of geen signaal uitzendt. Een andere optie is het laten inbouwen van een goedgekeurd beveiligingssysteem. 

Parkeer je auto op een veilige plek

Om zowel de kans op inbraak als diefstal kleiner te maken, parkeer je het beste op een goed zichtbare, drukbezochte of verlichte plek. Onder een lantaarnpaal bijvoorbeeld. Vermijd dus verlaten en donkere parkeerplaatsen.

Laat geen waardevolle spullen achter en zet het dashboardkastje open

We hoeven je vast niet te vertellen dat je nooit waardevolle spullen nooit in de auto achter moet laten. Doe dit ook niet op plekken die buiten het zicht zijn. Autodieven kunnen detecteren of er apparaten in de auto aanwezig zijn. Zet bij het parkeren je dashboardkastje open. Zo laat je zien dat je niets te verbergen hebt. 

Installeer een GPS tracker

Er zijn speciale draadloze GPS trackers voor je auto te koop. Via een app kun je dan precies zien waar je auto zich bevindt. Je plaatst de tracker via een magneet op een niet-zichtbare plek in je auto, bijvoorbeeld in de kofferbak of motorruimte. 

Bouw alarmsysteem in

Een ingebouwd alarmsysteem met sirene en knipperlichten is misschien wel het beste afschrikmiddel tegen inbraak en diefstal. Als je een alarmsysteem laat inbouwen, zorg dan dat deze voldoet aan de eisen van het SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging). Je autoverzekeraar kan dit als voorwaarde stellen.

Auto toch gestolen? 

In de blog 'Je auto gestolen? Dit doe je en dit doet je verzekering' lees je precies wat je moet doen als je auto is gestolen. En wat je van je autoverzekering kunt verwachten.

Tot slot 

Ter geruststelling: gestolen auto's worden steeds vaker teruggevonden. En 57% is zelfs al binnen een week terecht (bron: landelijk informatiecentrum voertuigcriminaliteit).

De laatste tip die we je mee willen geven is natuurlijk: sluit een goede autoverzekering af. Want gaat het toch een keer mis, dan ben je met een autoverzekering verzekerd voor autodiefstal.

Ook interessant voor jou

Een auto lenen of uitlenen?

Zo zit het met de verzekering bij schade

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto