E10 brandstof. Check of jouw auto geschikt is.

De nieuwe brandstof E10 wordt per 1 oktober 2019 verplicht door de grotere tankstations aangeboden en zul je dus steeds vaker tegenkomen. Bij alle tankstations in Nederland blijft de reguliere benzine E95 en E98 voorlopig ook gewoon beschikbaar.

Hierin verschilt E10 van gewone benzine

E10 is benzine die is aangelengd met 10% bio-ethanol. Bio ethanol is een alcohol die door fermentatie uit planten zoals suikerriet, mais of tarwe wordt gemaakt. Hierdoor zorgt E10 voor minder C02-uitstoot. Ook is er door deze toevoeging minder fossiele brandstof nodig; hiervan raakt de voorraad vroeg of laat uitgeput.

Check of jouw auto op E10-brandstof kan rijden

Ethanol kan schadelijk zijn voor bepaalde metalen en kunststoffen. Als je auto niet geschikt is, kunnen motoronderdelen worden aangetast. Gelukkig kan ongeveer 90% van alle Nederlandse benzine-auto's gewoon op E10 rijden. Of dit ook voor jouw auto geldt, check je gemakkelijk online via de E-check: e10check.nl

Per ongeluk E10 getankt?

Is je auto niet geschikt en heb je toch E10 getankt? Dan kun je gewoon een volgende tankbeurt de juiste brandstof tanken. Zolang je auto niet lange tijd stilstaat, is er niet veel aan de hand.

Moet je tanken en is er alleen nog E10 verkrijgbaar? Gooi je tank dan niet helemaal vol, maar tank de juiste brandstof er bij het eerstvolgende tankstation bij. Het percentage ethanol in je tank gaat dan omlaag.

Ook interessant voor jou

Een auto lenen of uitlenen?

Zo zit het met de verzekering bij schade

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto