Wat kost een autoverzekering?

Ga je een auto kopen? Dan sluit je ook een autoverzekering af. In Nederland is dat wettelijk verplicht. Maar wat kost een autoverzekering eigenlijk? Dat hangt af van verschillende factoren. Denk aan leeftijd, schadevrije jaren en of je een nieuwe of oudere auto hebt. Verzekeraars bepalen de premie namelijk per individu. Wij vertellen je graag waar de meeste verzekeraars op letten om de kosten van je autoverzekering te bepalen.

Persoonlijke gegevens

Wat de kosten van een autoverzekering zijn, hangt onder andere af van je persoonlijke gegevens. Zoals je leeftijd. Je kunt je voorstellen dat bestuurders met minder rijervaring, meer risico lopen op schade. Ook kijkt een verzekeraar naar de plaats waar je woont. Woon je bijvoorbeeld in een omgeving met veel verkeersdrukte of een hoog aantal schadeclaims? Dan zijn de kosten voor je autoverzekering waarschijnlijk hoger. 

Ook het type auto heeft invloed op de kosten van je autoverzekering

Een autoverzekering draait natuurlijk om auto’s. Het soort auto dat je hebt, heeft daarom ook invloed op de kosten van je autoverzekering. Wat is het merk? Is het een oude auto? Zijn de onderdelen van de auto duur? Hoe zwaar is je auto? Al die gegevens hebben invloed op de kosten van een autoverzekering. Hoe nieuwer je auto, hoe meer het een verzekeraar kost om schade aan je auto te vergoeden. 

Het aantal kilometers per jaar

Sluit je een autoverzekering af, dan wordt je waarschijnlijk gevraagd hoeveel kilometer je per jaar denkt te gaan rijden. Ook het aantal kilometers per jaar beïnvloed de kosten van je autoverzekering. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer kans op schade aan je auto. Je bevindt je nu eenmaal vaker in het verkeer. Door het aantal kilometers schat een verzekeraar het risico op schade beter in. 

Hoe kun je de kosten van je autoverzekering berekenen?

Maar wat kost dan een autoverzekering? Dat hangt ook nog eens af van de dekking die je kiest voor je auto. In Nederland is het wettelijk verplicht om je auto in ieder geval WA te verzekeren. Vaak kies je voor een WA verzekering als je een oudere auto hebt. Heb je een nieuwere auto? Dan kan het verstandig zijn om ‘m WA Plus te verzekeren. Net een gloednieuwe auto aangeschaft? Die verzeker je dan vaak All-Risk. Lees meer over soorten autoverzekeringen en welke dekking jij het beste kunt kiezen. 

Ken je schadevrije jaren om de kosten van je autoverzekering te verlagen

Gelukkig heb je zelf ook invloed op de kosten van je autoverzekering. Je kunt je maandelijkse premie namelijk verlagen. Dat doe je met schadevrije jaren. Heb je een verzekerde auto op jouw naam staan en maak je een jaar lang geen schade? Dan heb je een schadevrij jaar te pakken. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de kosten voor je autoverzekering. Dit noem je ook wel no-claimkorting. 

Wat de kosten voor je autoverzekering zijn, hangt dus af van verschillende factoren. Wil je een goede inschatting krijgen? Neem dan contact op met een verzekeraar. 

Wist je dat we bij OHRA ook autoverzekeringen aanbieden? Kijk gauw welke dekking het meest geschikt is voor jouw auto.