Is een autoverzekering verplicht?

Als je een auto hebt, sluit je een verzekering af. Maar is een autoverzekering verplicht? Daar kunnen we heel kort over zijn. Ja! Vanaf het moment dat een auto op jouw naam staat, moet je een verzekering afsluitingen. We vertellen je graag welke autoverzekering verplicht is en waarom. 

Welke autoverzekering is verplicht?

Oké, je moet in Nederland je auto dus verzekeren, maar welke autoverzekering is verplicht? Je hebt vast weleens gehoord van verschillende soorten autoverzekeringen. Grofweg kun je kiezen uit drie soorten: WA, WA Plus en All-Risk. Welke autoverzekering je het beste kunt kiezen, hangt af van je auto. In Nederland is een WA autoverzekering verplicht. Zo ben je namelijk verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij een ander. Leidt jouw rijgedrag tot een ongeluk waarbij de auto van de ander beschadigd raakt? Of loopt de ander letsel op? Dan ben je daar met een WA verzekering voor verzekerd. Schade aan je eigen auto wordt met deze verzekering niet gedekt. 

Is je auto niet verzekerd?

Sluit je geen autoverzekering af? Dan is je auto niet verzekerd en kun je een flinke boete krijgen. Aangezien een autoverzekering verplicht is in Nederland, is rijden in een onverzekerde auto strafbaar. Zowel de RDW als de politie kan controleren of je een autoverzekering hebt afgesloten en kan je een boete geven als je auto niet verzekerd is. Een boete is niet het enige financiële risico dat je loopt. Raak je namelijk betrokken bij een schadeongeval? Dan zijn alle kosten voor jezelf. Je kunt je voorstellen dat die kosten flink kunnen oplopen als je je auto niet verzekerd hebt. Zeker bij letselschade. Niet voor niets dat een autoverzekering verplicht is dus. 

Wanneer is een autoverzekering niet verplicht?

Het kan voorkomen dat je je auto een tijdje niet wilt gebruiken, maar wel wilt houden. Overweeg dan om je auto te laten schorsen. In dat geval wordt het kenteken van je auto geschorst en is een autoverzekering niet verplicht. Let op: de auto moet tijdens de schorsing op eigen terrein staan en je mag ‘m niet gebruiken. Wil je dat wel? Dan moet je opnieuw een verzekering afsluiten. 

Kortom, een autoverzekering is verplicht als je met je auto wilt rijden. Ga dus nooit onverzekerd de weg op. Verzeker je auto altijd met minimaal een WA dekking. Zo voorkom je een hoop gedoe en kun je zonder zorgen in je auto rijden.