Een nieuwe auto. Private lease of kopen?

Privé een auto leasen wint hard aan populariteit. Voor een vast bedrag per maand rijd je in een nieuwe auto. Hoef je alleen nog zelf te tanken. Benieuwd of het iets voor jou is? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat is private lease?

Voorheen kon je alleen zakelijk een auto leasen. Tegenwoordig kan dat ook privé. Je zoekt een leuke nieuwe auto uit en betaalt daarvoor een vast bedrag per maand. Je kiest zelf de contractperiode. Meestal is dat 2 tot 4 jaar. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Is private lease interessant of niet?

Om te weten of private lease in jouw situatie handig is, is het goed eerst de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Voordelen private lease

Een nieuwe auto.

Zonder dat je daar eerst voor moet sparen.

Maandelijks een vast bedrag.

Je weet dus hoeveel je betaalt voor je auto.

Geen gedoe.

De premie voor de autoverzekering, rijtuigenbelasting, afschrijvingskosten en onderhoud zitten allemaal in het maandbedrag.

Soms goedkoper dan kopen.

Dit geldt vooral wanneer je nog niet veel schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Nadelen private lease

Vast aan contract.

Je zit voor een langere periode vast aan een contract. Dat kan onhandig zijn wanneer je financiële situatie verandert.

Nadelig als je huis wilt kopen.

Private lease is niet handig als je een huis wilt kopen. Het wordt gezien als een lening en wordt geregistreerd bij het BKR. Daarom heeft het net als een lening invloed op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

Schadevrije jaren gaan verloren.

De meeste leasemaatschappijen schrijven je schadevrije jaren tijdens de leaseperiode niet bij in het landelijke systeem. Rijd je langer dan 3 jaar zonder eigen auto, dan gaan je opgebouwde schadevrije jaren verloren. Informeer daar dus altijd naar.

Leasen kan duur zijn.

Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je rijdt in een nieuwe auto. Maakt het jou niet zoveel uit of je in een gloednieuwe auto rijdt? Dan is een tweedehands auto met wat meer kilometers op de teller kopen vaak goedkoper.
  • Je opgebouwde no-claim heeft geen invloed op je premie. Heb je een maximale no-claimkorting opgebouwd? Dan heb je daar bij een leasecontract niet zoveel aan. Bij de meeste leasecontracten betalen mensen namelijk dezelfde premie. Je betaalt in dat geval dus eigenlijk mee aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren.

Kies de juiste leasemaatschappij

Heb je eenmaal besloten om te gaan leasen? Houd dan rekening met een aantal zaken:

  • Ga voor een maatschappij met keurmerk. Private lease wordt steeds populairder. Dat betekent ook dat er steeds meer leasemaatschappijen bijkomen. Om zeker te weten dat je een veilige auto leaset bij een betrouwbaar bedrijf, check je of het leasebedrijf is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease.
  • Wat is standaard en wat voor meerprijs? Bij sommige maatschappijen kun je je auto helemaal zelf samenstellen. Maar dat is niet altijd zonder extra prijskaartje. Kijk dus goed wat je standaard hebt en wat je tegen een meerprijs kunt krijgen.
  • Let op de voorwaarden. Ga niet per se voor de goedkoopste leasemaatschappij. Vergelijk een aantal aanbieders met elkaar. Kijk daarbij vooral goed naar de voorwaarden. Deze kunnen namelijk flink verschillen.
  • Let ook op of bij verzekeringen, zoals een ongevallenverzekering, de inzittenden, pechhulp en winterbanden in de leaseprijs zijn inbegrepen.

Conclusie

Heb je geen spaargeld, maar wil je wel graag in een nieuwe auto rijden? Dan kan private lease een goede optie zijn. Een auto leasen is vaak goedkoper dan geld lenen voor een nieuwe auto. Dat laatste kan ook voor senioren extra lastig zijn. Er geldt namelijk vaak een leeftijdsgrens voor leningen.

Heb je spaargeld of ga je een huis kopen? Dan is het vaak goedkoper om zelf een (nieuwe) auto te kopen. Ook als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, kun je beter zelf een auto kopen. Je krijgt dan no-claimkorting op de premie van je autoverzekering. 

En de goedkoopste optie? Zelf een tweedehandsauto kopen.

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.