Hulp bij de dagelijkse boodschappen

De dagelijkse boodschappen in huis halen, kan best lastig worden. Als je bijvoorbeeld slecht ter been bent, is een pak melk, suiker en een brood een behoorlijke ballast. Het is dan fijn als dit door een ander overgenomen wordt. Helaas bestaan hiervoor geen wettelijke voorzieningen. Maar gelukkig zijn er wel andere mogelijkheden.

Misschien kan de gemeente helpen

Mogelijk biedt de gemeente een zogenaamde ‘algemene voorziening’. Bijvoorbeeld met een boodschappendienst of de verzorging van de dagelijkse maaltijden. Wel moet je er rekening mee houden dat de gemeente hier een eigen bijdrage voor mag vragen.

Het voordeel van zo’n algemene voorziening is, dat alle inwoners van de gemeente er direct een beroep op kunnen doen. Zonder onderzoek naar je persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden. Helaas is er ook een nadeel… veel gemeenten hebben niets of niet veel geregeld rondom algemene voorzieningen. In dat geval verwijzen zij naar de Thuiszorg of een particuliere organisatie zoals Tafeltje dekje van Apetito.

Familie of vrienden halen extra boodschappen

Een bezoek aan de supermarkt doet iedereen wel eens. Kleine moeite om iets extra’s mee te nemen voor je vader, buurvrouw of vriend. Toch? Ook kun je tegenwoordig bij de meeste supermarkten online boodschappen doen. Je kunt zelf het moment bepalen waarop de boodschappen thuis bezorgd worden.

Vrijwilligers helpen een handje

Het is ook mogelijk om de boodschappen door vrijwilligers te laten bezorgen. Dit kan via WeHelpen. Zij brengen vraag en aanbod in jouw buurt bij elkaar. Je kunt hier terecht voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor bijvoorbeeld het bijhouden van de tuin of klusjes in huis.