Medicijnafval

Medicijnafval: een topic waar we allemaal mee te maken hebben. Want zelfs als je niet vaak medicijnen gebruikt, heb je misschien wel ergens een strip paracetamol of een restje hoestdrank liggen. Of je hebt bijvoorbeeld een hond of kat die je regelmatig ontvlooit. En wat doe je dan met medicatie die over is of over de houdbaarheidsdatum is? Bij OHRA vinden we het belangrijk om je te informeren wat medicijnafval precies is en hoe we er op een duurzame en veilige manier mee om kunnen gaan, zodat het zo min mogelijk in het oppervlaktewater terechtkomt. Daarom nemen we je op deze pagina mee in de wereld van medicijnafval.

“De meeste mensen hebben thuis een medicijnkastje of -laatje vol met doosjes, tubes en pillenstrips. Zij weten vaak niet wat daar allemaal nog inzit en met welke houdbaarheidsdatum. Want ook medicijnen zijn maar beperkt houdbaar. Om te voorkomen dat ongebruikte medicijnen in de prullenbak of het riool belanden, roepen wij mensen op om hun oude medicijnen in te leveren bij hun eigen apotheek.” - Nynke Nijkamp, Senior Manager OHRA

Alles over medicijnafval

In deze blogs leggen we je uit wat medicijnafval is, waar je oude medicijnen kunt inleveren en of we ze in de toekomst kunnen hergebruiken.

Wat is medicijnafval?

Medicijnen die overblijven zijn medicijnafval. Gooi of spoel je de resten thuis weg, dan komen deze mogelijk in het oppervlaktewater terecht. Dat is niet goed voor de aarde.

Oude medicijnen inleveren doe je zo

Medicijnen op de juiste wijze inleveren is wel zo fijn! Anders komt het in ons oppervlaktewater terecht en dat willen we nu juist net niet. Hoe lever je overgebleven medicijnen in?

Oude medicijnen hergebruiken

Overgebleven medicatie op de juist manier inleveren is belangrijk. Maar het is natuurlijk helemaal fijn als we oude medicijnen kunnen hergebruiken. Hoe gaat dit in de toekomst?

Door medicijnen thuis weg te gooien of te spoelen, kunnen er resten van medicijnafval in het oppervlaktewater terecht komen. Gegevens van het RIVM over de Nederlandse waterkwaliteit laten zien dat jaarlijks ongeveer 140.000 kilo (!) aan medicijnresten in het oppervlaktewater belandt.

Uit recent onderzoek onder onze klanten blijkt dat driekwart van hen oude medicijnen inlevert bij de apotheek en 1 op de 10 dit doet bij de milieustraat. Helaas gooit ook 10% nog steeds medicijnen in de prullenbak, wat kan leiden tot milieurisico’s én gevaarlijk is voor kinderen en/of huisdieren.

Medicijnafval van huisdieren

In 2023 onderzochten we ook wat er gebeurt met medicijnafval van huisdieren. 

Meer over medicijnafval huisdieren Meer over huisdierenverzekering