Oude medicijnen inleveren: zo doe je dat

Jaarlijks komt er zo'n 140.000 kilo medicijnafval in sloten, rivieren en meren terecht. Dit komt omdat medicijngebruikers regelmatig medicijnen weggegooien in de prullenbak of door het toilet spoelen. Dit is niet goed voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat we medicijnen op de juiste wijze inleveren! Op deze manier worden ze veilig verwerkt. Zo dragen we in kleine stappen bij aan een schonere toekomst. Daarom: oude medicijnen inleveren doe je zo.

Geen medicijnen weggooien, maar inleveren

We schreven er al eerder over. Medicijnafval is een topic waar we niet dagelijks bij stilstaan, maar wat wel belangrijk is. Nederland vergrijst en vooral oudere mensen gebruiken relatief veel medicatie. Je kunt oude medicijnen bij een inzamelpunt van de gemeente inleveren, denk aan de milieustraat. Maar wat als je niet goed ter been bent? Of als je het te veel gedoe vindt om naar de milieustraat van jouw gemeente te rijden? Dan is de kans groot dat ze in de prullenbak belanden. En dat is nou juist net niet de bedoeling. Daarom is bewustwording over hoe en waar je oude medicijnen kunt inleveren, wel zo fijn. Zo krijgen we met z’n allen steeds meer kennis op dit gebied.

Oude medicijnen inleveren bij jouw apotheek

Medicijnen weggooien in de prullenbak is dus geen goede optie. Niet voor het milieu, maar ook niet als er bijvoorbeeld kleine kinderen of huisdieren in de buurt zijn. Die grijpgrage handjes en nieuwsgierige snuitjes kunnen ze er gemakkelijk uit vissen. Wat je wel kunt doen, naast het inleveren bij de mileustraat, is oude medicijnen inleveren bij jouw apotheek. Dit is superhandig natuurlijk, want de apotheek zit vaak in de buurt waar je woont. En ga je nieuwe medicijnen halen, dan kun je gelijk de oude medicijnen meenemen om ze vervolgens in de inleverbox te gooien. Kleine moeite, groot gebaar. Om medicijnafval in te leveren én om de apotheker een handje te helpen, gelden er een aantal richtlijnen.

Haal de stickers eraf

Zowel de stickers van kartonnen doosjes, tubes en flesjes. Deze bevatten vaak privacygevoelige informatie. En 't is natuurlijk niet de bedoeling dat anderen dit kunnen zien. De lege doosjes mogen bij het papier- en kartonafval. Zijn de flesjes van glas en helemaal leeg? Dan mogen ze in de glasbak. Alles waar nog iets inzit, mag naar de apotheek.

Bewaar de pilstrips

Het kartonnen doosje waar de pilstrip(s) inzit(ten), mag worden weggegooid bij het oud papier, nadat je de sticker hebt verwijderd. Zitten er nog pillen in de strips? Lever deze pilstrips dan in bij de apotheek.

Doe naalden in de naaldencontainer

Maak je bijvoorbeeld gebruik van insulinenaalden, dan mogen die in een gele naaldencontainer. Dit is vanwege de veiligheid, om prikincidenten te voorkomen. Deze containers zijn meestal gratis te krijgen bij de apotheek. Is dat niet het geval, vraag dan even na bij de apotheker wat je het beste kunt doen.

Retourbox

Er zijn steeds meer initiatieven tussen gemeenten en apotheken rondom het verantwoord inleveren van oude medicijnen. Zo heeft een groot deel van de apotheken een retourbox waar je jouw medicatieresten in kunt doen. Bij andere apotheken ziet zo'n inleverpunt er misschien weer anders uit. Hoe dan ook, een goed initiatief! En ondertussen is het natuurlijk altijd zinvol als je je omgeving helpt bij de inzameling. Loop bijvoorbeeld eens samen met familieleden ’t medicijnkastje door. Zijn er nog overgebleven medicijnen of medicijnen die de houdbaarheidsdatum naderen en je niet gebruikt? Lever ze dan in. Hoe meer mensen weten hoe je oude medicijnen kunt inleveren, hoe dichter we bij een schonere toekomst komen.