Oude medicijnen hergebruiken, kan dat?

Al eerder kon je al lezen wat medicijnafval precies is en hoe je oude medicijnen het beste kunt inleveren. Overgebleven medicatie op de juiste manier inleveren is belangrijk, zodat ‘t op de juiste manier verwerkt wordt en er zo min mogelijk medicijnresten in het oppervlaktewater terechtkomen. Maar het is natuurlijk helemaal fijn als we oude medicijnen kunnen hergebruiken. Hoe zit dit precies en mag het eigenlijk wel?

Medicijnen hergebruiken: zo zit het

Oude medicijnen hergebruiken klinkt eigenlijk best logisch. Toch is het niet gebruikelijk. Daar is een reden voor. Zodra de medicijnen de apotheek verlaten, kan de apotheker niet meer garanderen dat het medicijn op de juiste manier bewaard is. En weet de apotheker dus niet zeker of het nog veilig is voor een volgende gebruiker. Gelukkig is er goed nieuws! In de toekomst kun je medicijnen wel inleveren voor een eventueel volgende gebruiker, stelt het Radboud UMC. Zo gaan we bewust duurzamer om met medicijnen. Dit leidt tot minder verspilling én minder medicijnafval.

Proef met inleveren van oude medicijnen

Er is recentelijk een proef uitgevoerd, waarbij vier ziekenhuizen vrijstelling kregen om medicijnen opnieuw te gebruiken. Hier deden in totaal 1074 patiënten aan mee. Hadden ze ongeopende doosjes over dan mochten ze deze teruggeven aan de ziekenhuisapotheek. Met een chip controleerden de apothekers of ze op de juiste temperatuur waren bewaard. Ze hebben rond de 330 medicijndoosjes teruggekregen, waarvan er 255 weer zijn doorgegeven. Dat is natuurlijk goed nieuws en geeft hoop voor de toekomst. Het heeft nog wel wat voeten in de aarde, maar het begin is er.

Doorgeven van een medicijn is fijn

Het doorgeven van een medicijn is dus fijn! Maar daar is eerst nog wat tijd voor nodig. Onderzoekers van het Radboud UMC bekijken samen met de apotheken wat ze allemaal kunnen doen om de kwaliteit te beoordelen. Dat is goed nieuws. Ook is het plan om alle ziekenhuizen in Nederland bij dit duurzame initiatief te betrekken. Er wordt dus hard gewerkt om deze stap mogelijk te maken. Ook worden er massaal petities getekend om bijvoorbeeld restmedicijnen in te zetten voor humanitaire hulp. Wanneer ingeleverde medicijnen kunnen worden hergebruikt, is nog niet duidelijk. Tot die tijd kun je je overgebleven medicatie wel gewoon inleveren bij jouw apotheek, om te voorkomen dat ze in het milieu terechtkomen! En laten we elkaar vooral blijven aanmoedigen hierin. Samen houden we ons water schoon. Doe je mee?