Wel of geen tandartsverzekering? Alles op een rij

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten? Deze vraag wordt vaak gesteld en is logisch. Want wat als je een prima gebit hebt en bijna nooit naar de tandarts hoeft? Dan vind je het misschien niet nodig. Hebben je tanden wel veel onderhoud nodig, wat kun je dan het beste kiezen? Wij zetten alles voor je op een rij. Zo sta je niet met je mond vol tanden.

Jonger dan 18

Het is goed om bij het begin te beginnen. En dat is leeftijd. Bij kinderen tot 18 jaar, wordt mondzorg vergoed vanuit de basisverzekering. In dit geval is een aanvullende tandartsverzekering niet nodig.

Let op: voor alle toekomstige beugeldragers!

Een beugel wordt niet gedekt vanuit de basisverzekering en/of tandartsverzekering. Heeft je kind een beugel nodig dan sluit je een aanvullende verzekering af. Mogelijk is er een wachttijd van toepassing. Of er voor jou een wachttijd geldt, dat lees je hier. Goed om mee te nemen in de overwegingen!

Vanaf 18 jaar

Heb je (deels) je eigen tanden? Dan is de vergoeding vanuit de basisverzekering minimaal. Een tandartsverzekering kan in dit geval fijn zijn. Zeker als je geen heel sterk gebit hebt. En ook al is je gebit ijzersterk, kan er altijd iets gebeuren. Een plotselinge ontsteking bijvoorbeeld of een wortelkanaalbehandeling. Maar goed, dat hoeft natuurlijk niet.

Handig om te weten: een tandartsverzekering sluit je uiterlijk 31 december af. Zo weet je zeker dat je goed zit volgend jaar!

Volledige gebitsprothese

Heb je geen eigen tanden meer en een volledige gebitsprothese? Dan krijg je hiervoor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Lees goed wat er precies vergoed wordt.

Behandelingen die veel voorkomen

Bij OHRA hebben we drie tandartsverzekeringen:

  • Tand sterk - € 12,50 per maand
  • TandenGaaf 250 - tot € 18,48 per maand (mogelijk krijg je collectieve korting)
  • TandenGaaf 500 - tot € 35,10 per maand (mogelijk krijg je collectieve korting)

Binnen deze tandverzekeringen wordt een hoop vergoed (als je erop klikt krijg je het overzicht). Maar om te weten of een van deze voor jou relevant is, is het handig om ook te weten wat een veelvoorkomende behandeling kost. Dan kun jij de balans opmaken voor jezelf.

  • Simpele tandartscontrole: € 26,75
  • Eénvlaksvulling glasionomeer/glascarbomeer/compomeer: € 43,65
  • Maken en beoordelen kleine röntgenfoto: € 19,71
  • Een verdoving: € 17,60
  • Standaard gebitsreiniging bij mondhygiënist: € 15,78 per 5 minuten

Tandongevallendekking: is dat hetzelfde als een tandartsverzekering?

Nee. Zowel bij een aanvullende verzekering als een tandartsverzekering krijg je een tandongevallendekking tot € 20.000,- per ongeval. Een tandongevallendekking wordt ingezet als je een ongeval krijgt en er gebeurt iets met je gebit. Bijvoorbeeld als je met je fietswiel in de trambaan terecht komt, je voluit op je gezicht valt en enkele tanden ernaast liggen. Dat is een tandongeval.

En? Is je twijfel weg?

We snappen dat het een flinke overweging kan zijn. Hoef je niet vaak naar de tandarts? Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor de OHRA Tand Sterk. Zit je regelmatig in de tandartsstoel? Dan is OHRA TandenGaaf 250 of 500 misschien meer voor jou. Benieuwd wat er allemaal vergoed wordt en wat niet? Duik dan in het vergoedingenoverzicht. Zo weet je gelijk wat er bij jou past.