Thuiswerken? De beste tips voor een efficiënte thuiswerkplek

Geen files, geen reiskosten, je favoriete zender op de radio, meer concentratie en goede koffie: thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Ook kan het prima samen gaan met een hoge productiviteit, zolang je je thuiswerkplek op de juiste manier inricht en gebruikt. Wij hebben tips.

Investeer in je werkplek

Efficiënt thuiswerken lukt veel beter als je een goede werkplek inricht. Want met je laptop op de bank of in je bed betekent helaas ook minder productiviteit. Bovendien kan het ook lichamelijke klachten opleveren. Zorg dus voor een werkplek die je associeert met werk en die jou in een productiviteitsmodus krijgt.

Elke werkgever waarbij je thuis kunt werken, is verplicht om voor een goede werkplek te zorgen. Zowel op kantoor als bij jou thuis. Vraag je werkgever dus naar het budget hiervoor en richt hiermee een goede werkplek in.

Goed zitten

Misschien zit je thuis aan de keukentafel, de tuintafel of een bureau. Welke type je kiest is niet zo belangrijk. Maar de hoogte ervan is wel belangrijk, als je fysieke klachten wilt voorkomen. Zorg dus dat je goed zit met een in hoogte verstelbaar bureau of tafel, of een in hoogte verstelbare stoel. Het liefst een stoel met armleuningen waar je je onderarmen op kunt laten rusten. Zo kunnen je schouders ontspannen. Je voeten moet je plat op de grond kunnen zetten. Je knieën vormen liefst een hoek van net iets meer dan 90 graden.

Zorg voor de juiste mindset

Het is erg verleidelijk om 's ochtends in je huispak of joggingbroek met je laptop aan de keukentafel te gaan zitten. Toch werk je productiever als je je normale werkkleding aantrekt. Dus alsof je naar kantoor zou gaan. Zo ga je direct met een productieve mindset aan de slag.

Creëer rust

Ook thuis is het slim om je werkplek vrij van (teveel) spullen te houden. Zo heb je een rustigere plek en kun je je beter focussen.

Voldoende daglicht

(Dag)licht is gezond en houdt je alert. Is het dus mogelijk om bij een raam te werken, zonder dat het zonlicht je hindert? Zeker doen. Schuine lichtinval, via een raam aan de zijkant, is hierbij ideaal. Is daglicht lastig, investeer dan in een goede verlichting van je werkplek.

Plan je pauzes in

Als je thuis werkt is het soms aanlokkelijk om gelijk die wasmachine maar even vol te gooien, de vaat uit de vaatwasser te halen of de hond uit te laten. Als je van tevoren je pauzes inplant, kun je deze gebruiken om deze privéklusjes te klaren. Zo houd je focus en raak je niet uit je werk-mojo.

Tot slot

Heb je eenmaal geïnvesteerd in een goede werkplek, met bijvoorbeeld een nieuwe monitor of laptop? Dan is het slim om je spullen goed voor beschadiging en diefstal te verzekeren met een inboedelverzekering.

Ook interessant voor jou

Dekking voor drones

De regels en je verzekering.

11 tips om energie te besparen

We geven je graag slimme én veilige tips om gas, elektriciteit en euro's te besparen.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.