Auto huren op vakantie? Check deze tips!

Ga je een auto huren tijdens je vakantie? Handig, want dat maakt rondreizen en dagtripjes net even makkelijker. Maar het kan soms best een gedoe zijn. Want hoe vind je de beste auto? Waar moet je op letten als je 'm ophaalt? Logische vragen. Wij geven je de antwoorden en nog een paar extra tips!

Voordat je een auto gaat huren

Je googelt vast liever naar leuke hotspots dan naar een geschikte huurauto. Maar het is zeker de moeite waard om wat vooronderzoek te doen.

1. Kies de juiste huurauto

Denk alvast na over de ritjes die je gaat maken. Als je bijvoorbeeld met z'n tweeën op vakantie gaat, kies je vaak een kleine, goedkope auto. Maar als jullie de bergen in gaan, is een grotere auto een slimmere keuze. Die heeft namelijk meer vermogen en rijdt dus zuiniger omhoog. 

2. Vergelijk de verschillende autoverhuurders

Heb je je ideale huurauto gevonden? Dan is het goed om even te gaan shoppen. Vergelijk een paar bekende aanbieders, maar kijk zeker ook naar lokale autoverhuurbedrijven. Die zijn vaak goedkoper, al scoren ze op service soms minder goed. Lees daarom ook de reviews voordat je gaat boeken.

3. Zoek de beste ophaallocatie

De meeste vakantiegangers pikken hun auto direct bij het vliegveld op. Lekker makkelijk, maar soms ook onnodig duur. Duik je na je vlucht direct je hotelbedje in? Dan heb je op die dag eigenlijk geen huurauto nodig. Een bus of taxi naar je hotel is dan vaak voordeliger. Veel verhuurbedrijven hebben meerdere ophaallocaties, dus kijk even of er een in de buurt van je vakantieverblijf is.

4. Plan je huurperiode slim

Je huurt een auto bijna altijd per periode van 24 uur. Stel je voor dat je je auto op maandag om 14:30 ophaalt. Als je deze 7 dagen later om 16:30 inlevert, betaal je toch voor 8 hele dagen. Een beetje puzzelen voor je gaat boeken, kan dus voordelig zijn. Let ook op als je de auto 's ochtends vroeg, of juist laat in de avond wilt ophalen. Autoverhuurders rekenen hiervoor soms extra kosten.

5. Denk alvast na over een tweede bestuurder

Vaak moet je extra betalen voor de mogelijkheid om een tweede bestuurder in de huurauto te laten rijden. Bedenk vooraf of je dat de moeite waard vindt. Laat in ieder geval nooit stiekem een tweede bestuurder rijden. Dat geeft een boel vervelend gedoe als er dan toch iets gebeurt.

6. Check de verzekeringen

Bij het ophalen van je auto helpen verhuurders je vaak graag aan een extra verzekering. De vraag is alleen of dat wel altijd nodig is. Soms heb je die bijvoorbeeld al afgesloten via een bemiddelende website. Kijk daarom vooraf goed welke zaken je al verzekerd hebt. Goed om te weten: een huurauto in het buitenland valt trouwens nooit onder je reisverzekering of je autoverzekering.

7. Houd rekening met de borg

Je zult niet de eerste zijn die op vakantie niets aan zijn creditcard heeft. Het autoverhuurbedrijf reserveert namelijk een flink bedrag als borg. Zorg dus voor extra krediet of neem een extra creditcard mee.

Als je de huurauto ophaalt

Na een lange vlucht wil je niets liever dan zo snel mogelijk weg van het vliegveld. Weg van de drukte en op naar het hotel voor een frisse douche. Toch is het verstandig de tijd te nemen en je koppie erbij te houden als je je huurauto ophaalt.

8. Laat je niets aansmeren

We noemden het bij punt 6 al even: autoverhuurders bieden je vaak upgrades en extra verzekeringen aan. Uit onderzoek van autoverhuurder Sunny Cars bleek zelfs dat 70% van de Nederlanders dit meemaakt. Laat je dus niet van de wijs brengen en blijf bij wat je eerder hebt afgesproken.

Er zijn ook autoverhuurders, zoals Sunny Cars, waar alle verzekeringen in de huurprijs zijn inbegrepen. Dus geen verborgen kosten en geen gedoe. Hoef jij je nergens druk om te maken tijdens je vakantie.

9. Dubbelcheck de auto voor je wegrijdt

Neem hier ook echt de tijd voor en maak foto's of video's van aanwezige schades. Let er goed op dat alles wat je ziet ook echt op het formulier genoteerd wordt. Check daarnaast de kilometerstand en of de tank wel vol is.

10. Leer de auto even kennen

Zorg dat je voor vertrek in ieder geval weet waar de belangrijkste bedieningsfuncties zitten. Denk aan de koplampen, knipperlichten, airco, ruitenwissers en andere opties die je vaak gebruikt. Zo voorkom je dat je tijdens een plotselinge regenbui midden op de snelweg naar de ruitenwissers moet zoeken.

11. Zoek alvast het dichtstbijzijnde tankstation

Niet om nu te tanken, maar op de terugweg. Je moet je auto namelijk weer met een volle tank inleveren. Als je nu even oplet, hoef je straks bij het inleveren niet te stressen omdat je je vlucht dreigt te missen.

Als je de huurauto weer inlevert

Je hebt een heerlijke vakantie gehad, maar stiekem verlang je ook wel weer naar thuis. Snel die auto inleveren en het vliegtuig in dus! Maar ook bij het inleveren van je huurauto is het goed om de tijd te nemen.

12. Plan je terugweg en neem de tijd

Kijk alvast naar de route vanaf je laatste bestemming naar het autoverhuurbedrijf. Neem ook ruim de tijd voor dit laatste ritje. Dan hoef je niet direct in de stress te schieten als er een brug openstaat of je in een file terechtkomt.

13. Lever de huurauto in met een volle tank

Niet dat de autoverhuurder het erg vindt om de auto zelf af te tanken, maar die rekenen flink hogere prijzen dan de benzinepomp. Gelukkig heb jij op de heenweg al gezien waar je het beste kunt tanken (zie tip 11).

14. Maak de auto helemaal leeg

Als je toch al stilstaat bij dat tankstation: neem gelijk de tijd om al je spullen bij elkaar te zoeken. Zorg dat je alles in je koffers hebt gestopt en dat er geen losse spullen meer rondslingeren. Dan heb je tijdens het inleveren rustig de tijd voor de belangrijke laatste stap.

15. Controleer de auto samen met de medewerker

Steeds vaker kun je je auto inleveren zonder uitgebreide controle. Sleutels in een bakje bij de balie en klaar ben je. Handig als je haast hebt, maar vervelend als je een week later ineens een rekening voor een schade krijgt. Neem daarom de tijd voor een laatste uitgebreide controle met een medewerker van het verhuurbedrijf.

Zo, dat was een hele lijst met tips! Maar jij weet nu ieder geval zeker dat je zonder problemen met die huurauto op avontuur kunt.

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt