Koffer kwijt op het vliegveld, wat nu?

In het vliegtuig op weg naar Curaçao zit je al te dagdromen over hoe je in je zwemkleding op het strand ligt. Die droom valt in duigen wanneer blijkt dat na een uur wachten op het vliegveld de bagageband leeg is en jouw koffer er niet tussen zit. Daar sta je dan, op vakantie, zonder bagage. Het is de nachtmerrie van iedere vakantieganger. Wat moet je doen, waar moet je heen en wie moet je aanspreken?

Doe aangifte op de luchthaven

Het eerste wat je moet doen is het invullen van een PIR-formulier. PIR staat voor Property Irregularity Report. Hiermee dien je officieel een klacht in en kan de luchtvaartmaatschappij gaan zoeken naar je bagage. Laat je niet wegsturen met: “claim maar bij je reisverzekering”. De luchtvaartmaatschappij is namelijk aansprakelijk voor je bagage. Zij moeten ervoor zorgen dat je bagage terecht komt. Tip: vraag altijd om een kopie van het PIR-formulier. Dit formulier heb je nodig voor het indienen van een claim bij de luchtvaartmaatschappij of reisverzekering.

Check je polis (Basis, Plus of Top)

Op de website van OHRA leggen we precies uit tot welk bedrag je op het vliegveld vermiste bagage vergoed krijgt.

Behoefte aan nieuwe kleding?

Korte broeken, schone onderbroeken, slippers, shirtjes, dat nieuwe mooie jurkje voor vakantie: allemaal verdwenen. De meeste luchtvaartmaatschappijen geven een vergoeding voor de aanschaf van direct noodzakelijke kleding en toiletartikelen. Krijg je geen vergoeding en moet je zelf nieuwe kleren en toiletartikelen kopen? Bewaar dan de bonnen en het PIR-formulier. Het bedrag kun je later melden bij de luchtvaartmaatschappij of reisverzekering.

Heb je een OHRA Reisverzekering met Plus of Top dekking? Dat worden vervangende kleding en toiletartikelen tot een bepaald bedrag vergoed, mits de bagage op de heenweg vermist is geraakt of met vertraging aankomt. Meer info? Bekijk onze polisvoorwaarden

Voor de zekerheid

Zorg er altijd voor dat je je paspoort en eventuele medicijnen in je handbagage bewaart. Reis je samen met je partner of gezin? Verdeel dan de bagage over meerdere koffers. Als één koffer zoek raakt heb je toch nog een deel van je bagage op je vakantiebestemming.

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt