Dekking bagage

Op vakantie je bagage verliezen is natuurlijk al onhandig genoeg. Je wilt dan geen zorgen hebben over de vergoeding van je spullen. Met onze reisverzekering is je bagage meeverzekerd. Je stelt bij ons zelf je reisverzekering samen. Zo bepaal je ook hoe je bagage is verzekerd.

Reisverzekering en bagage

Onder reisbagage rekenen we alle spullen die je meeneemt op vakantie. Van je tandenborstel tot je tentstokken en van je regenpak tot je paspoort. Hoeveel je terugkrijgt hangt af van je pakket. Je kunt kiezen uit Basis, Plus of Top. Zo bepaal je zelf tot welk bedrag je je bagage verzekert.

Let op: hieronder staat een samenvatting van het type bagage met de maximale verzekerde bedragen. Voor een volledig overzicht kijk je in ons vergoedingenoverzicht (pdf). In de afschrijvingslijst (pdf) vind je de richtlijnen die wij gebruiken om de waarde van je spullen te bepalen.

Kies zelf: Basis, Plus of Top

  Basis Plus Top
Reisbagage (per persoon) € 1.250,- € 2.500,- € 5.000,-

Categorieën met een beperkte vergoeding 

Hobby en sport (exclusief fiets) € 625,- € 1.250,- € 2.500,-
Computers en beeld/geluid € 625,- € 1.250,- € 2.500,-
Smartphone en tablet X € 250,- € 500,-
Brillen en accessoires X € 375,- € 750,-
Eigen risico € 70,- € 70,- € 70,-

Goed om te weten: wat de schade ook is, je hebt bij elk pakket een eigen risico van € 70,-.

Soms krijg je geen vergoeding

Er zijn ook spullen die we niet onder je reisbagage rekenen, denk bijvoorbeeld aan:

  • verzamelingen, bijvoorbeeld je munten- of postzegelverzameling
  • antieke voorwerpen en kunstobjecten - mocht je die graag meenemen op vakantie
  • je boot
  • motorrijtuigen, zoals je camper, caravan of brommer
  • spullen van je werk of eigen bedrijf
  • je huisdier, want voor Bello en Minoes hebben we een eigen verzekering

Niet voorzichtig omgaan met bagage

Wij gaan er vanuit dat je ook op reis voorzichtig omgaat met je spullen. Je bent dus niet verzekerd als:

  • je je bagage onbeheerd achterlaat in een ruimte die niet goed is afgesloten. Bijvoorbeeld je tent
  • je caravan, camper of boot niet op slot was en er iets is gestolen
  • je waardevolle spullen, zoals sieraden en een camera, niet in je handbagage vervoert maar als ruimbagage

Voor diefstal uit je auto hebben we een paar extra regels. Als een kostbaar voorwerp gestolen wordt, vergoeden we nooit meer dan € 500,-. En wordt het gestolen tussen 22.00 en 7.00 uur, dan vergoeden we niets. Verder vragen we je om je auto altijd goed af te sluiten, je spullen uit het zicht te leggen en waardevolle spullen nooit langer dan 24 uur in je auto te laten liggen. Dus ben je op doorreis? Neem dan je bagage mee naar binnen.

Koffer kwijt: wat nu?

Doe onmiddellijk aangifte bij de luchtvaartmaatschappij. In de bagage-afhaalruimte is op bijna ieder vliegveld een loket waar je dit kunt melden. Vraag er anders naar bij een medewerker van het vliegveld. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, heb je altijd een P.I.R. rapport (Property Irregularity Report) nodig, dat je daar krijgt. Dit is een soort politieverklaring. Neem ook altijd even contact op met de OHRA Hulpdienst. Zij kunnen je precies vertellen welke kosten je vergoed krijgt vanuit je reisverzekering. In onze blog lees je meer.

Wat moet ik niet doen?

Verlaat nooit de luchthaven zonder je bij de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij te hebben gemeld. Als je naar huis gaat zonder een rapport van je luchtvaartmaatschappij, vervalt je recht op vergoeding.

Wanneer bel ik met OHRA?

Vanaf het moment dat je bagage is vermist, gaat er een wachttijd in van 30 dagen. Een luchthaven of luchtvaartmaatschappij heeft 21 dagen de tijd om jouw vermiste spullen terug te vinden of een vergoeding uit te keren. Na 21 dagen geeft OHRA je nog een aantal dagen extra de tijd om alles af te handelen met de luchthaven of luchtvaartmaatschappij. Is er na 30 dagen nog niets gebeurd? Bel dan met OHRA: 026 205 24 79. Wij nemen na de wachttijd je claim in behandeling en kijken of je in aanmerking komt voor een vergoeding via onze reisverzekering.

Precies weten hoe het zit?

Er zijn nogal wat regels zoals je ziet. Wil je precies weten hoe het zit met je reisbagage? Lees dan onze polisvoorwaarden.