Kamperen met kinderen? 10 tips voor de leukste kampeervakantie samen

Ga je voor het eerst kamperen met kinderen? Dan kun je vast wel wat goede tips gebruiken. Misschien weet je niet zo goed wat je allemaal moet inpakken. Of vind je het lastig om een kindvriendelijke camping te vinden. Geen zorgen! Wij geven je 10 praktische tips, zodat jij onbezorgd op vakantie gaat!

1. Welke soort camping past bij jou?

De keuze is reuze als het om campings gaat. In zowel Nederland als de rest van Europa stikt het ervan. Niet alleen het aantal is enorm, ook de variatie aan campings is groot. Ben je op zoek naar entertainment, zoals animatieteams, georganiseerde activiteiten of een zwembad? Dan zit je vaak goed bij de wat grotere campings. Houd je juist van rust en natuur? Misschien past een boeren- of natuurcamping dan beter. Vanzelfsprekend zitten er ook een hele hoop campings tussenin. Bedenk van tevoren welke camping het best bij jouw gezin past. 

Vind je het spannend om op de bonnefooi op reis te gaan? Reserveer dan voor vertrek een fijne plek op een kindvriendelijke camping. 

2. Een riviertje bij de camping? Succes verzekerd

Kamperen aan een beekje, meertje of riviertje staat garant voor een geslaagde vakantie. Geef je kids een visnet en een emmertje, laat ze dammen bouwen of huur een dagje een sup of kano. En vergeet tussendoor natuurlijk geen duik te nemen. Grote kans dat je kinderen de hele vakantie niet zijn weg te slaan bij het water. Het allerleukste – en gratis – vermaak voor kinderen. 

3. Kies je kampeermiddel 

Trek je er graag op uit met de tent of kies je liever voor het comfort van een caravan, vouwwagen of camper? Kamperen kan namelijk op verschillende manieren. De één net wat comfortabeler dan de ander. De welbekende spreuk ‘kamperen is creperen’ in ieder geval verleden tijd met alle mogelijkheden van nu. Bij OHRA noemen we dat ook wel kamperen zonder gedoe. En kom je er echt niet uit? Op veel campings kun je ook een ingerichte tent of caravan huren. 

4. Leen of huur je kampeerinboedel

Heb je nog nooit gekampeerd? Dan is het een behoorlijke investering om een kampeerinboedel bij elkaar te sprokkelen. Helemaal als je nog niet zeker weet of kamperen iets voor jou is. Probeer daarom eerst wat kampeerspullen van een ander te lenen. Zo weet je gelijk of de geleende spullen bij je passen of dat je liever iets anders aanschaft voor een volgende keer. Ontdek wat je echt nodig hebt en wat je de volgende keer beter thuis kunt laten.  

5. Maak een paklijst

Maak het jezelf gemakkelijk en zorg voor een goede paklijst. Je kunt er verschillende vinden op het internet. Dat scheelt je een hoop stress tijdens het inpakken. 

Heb je kleine kinderen en ga je kamperen met de tent? Dan kan het handig zijn om een wc voor in de tent mee te nemen. Neem ook extra dekens mee voor als het koud wordt en zorg dat je altijd een EHBO kitje bij je hebt. Met kleine kinderen kan ook een kinderstoel handig zijn. Vaak kun je die ook huren op een camping.  

6. Zorg voor vermaak onderweg

Ga je in Nederland kamperen met kinderen? Dan is de reis waarschijnlijk goed te overzien. Een autorit naar Frankrijk of Italië is een ander verhaal. Zijn je kinderen nog klein? Deel de reis dan zoveel mogelijk op. Heb niet teveel haast, stop regelmatig en neem voldoende vermaak mee voor onderweg. Zorg voor kleurboeken, spelletjes, raamstickers en eventueel een tablet. Wist je dat je kinderroutekaarten kunt downloaden op de website van de ANWB? Zo maak je de reis voor je kids nog leuker!  

7. Doe zoveel mogelijk samen

Het leuke aan kamperen? Je bent veel buiten, hebt zeeën van tijd en kunt alles samen doen. Laat je kinderen zoveel mogelijk helpen. Dat is niet alleen handig voor jou, maar ook leuk voor je kids. Zet samen de tent op, haal samen water, ga samen koken of doe samen de afwas. Hoe minder je laat merken dat het een ‘vervelend taakje’ is, hoe leuker je kinderen het vinden. Je kunt ook teams binnen het gezin maken. Welk team laat zich deze vakantie van zijn beste kant zien?

8. Plan je tripjes slim

Ga je kamperen met kleine kinderen? Plan dan niet teveel activiteiten tijdens je kampeervakantie. De camping zelf is vaak al één grote ontdekkingstocht voor kids. Wil je er toch af en toe op uit? Ga dan voor korte tripjes. Bezoek bijvoorbeeld ‘s ochtends een gezellig dorpje en spendeer ’s middags op de camping. Grote kans dat je kinderen het liefst de hele dag op de camping zijn, omdat ze allemaal nieuwe vriendjes hebben gemaakt. 

9. Niets moet en alles mag

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: wees vooral relaxt. Maak je eerste kampeervakantie met kids niet te ingewikkeld. Kamperen met kinderen is namelijk vooral heel erg leuk. Leef onder het mom van ‘niets moet en alles mag’ en wees niet te streng. Houd de vakantie ontspannen en laat je kinderen de camping als één grote speeltuin ontdekken. Dat wordt genieten!

10. Ga zorgeloos op vakantie

Natuurlijk wil je dat alles goed geregeld is als je gaat kamperen met kinderen. Dat geldt ook voor je reisverzekering. Het is al vervelend genoeg als je tijdens je vakantie pech onderweg hebt of in een ongeluk terecht komt. Met de OHRA Reisverzekering ben je altijd goed verzekerd. Of je nu in Nederland blijft of naar het buitenland gaat. Met de extra dekkingen stel je jouw perfecte reisverzekering samen. Ook voor je caravan of vouwwagen sluit je bij OHRA een speciale verzekering af. Dat is nog eens zorgeloos op vakantie.

Veel plezier!