Festival checklist camping

Yes! Je hebt kaarten voor een tof festival gescoord. En zelfs voor meerdere dagen, mét campingplaatsen. Tijdens het inpakken vraag je je al snel af wat je allemaal mee moet nemen. Je wilt geen cruciale spullen vergeten, maar teveel spullen meeslepen is ook niet handig. We helpen je graag een handje met deze handige festival checklist voor de camping. 

Festival checklist camping top 15

 1. Festivalticket, telefoon, identiteitsbewijs en (contant) geld mogen natuurlijk niet ontbreken. Op de meeste festivals kun je gewoon pinnen, maar het kan fijn zijn om voor de zekerheid ook wat contant geld bij je te hebben. Bedenk ook goed hoe zuinig je bent op je telefoon. Misschien wil je liever niet je nieuwste iPhone meenemen, maar heb je ergens nog een oud toestel liggen. 
 2. Powerbank en/of oplader. Het kan tijdens het kamperen best een gedoe zijn om je telefoon 's nachts op te laden. En als je veel je camera gebruikt, gaat hij ook nog eens sneller leeg. Een goede powerbank is daarom onmisbaar. Kies het liefst eentje die je telefoon meerdere keren kan opladen. 
 3. Een praktische tent, caravan of camper. Als je voor een tent kiest, kan het slim zijn om voor een lichtgewicht tent te gaan die snel in elkaar te zetten is. En vergeet niet een grondzeil voor de natte dagen. Op sommige festivals kun je ook een ingerichte tent huren, maar daar betaal je ook meer voor. Ga je voor het gemak van een caravan of camper? Bekijk dan goed of je een speciaal ticket nodig hebt voor een camperplaats.  
 4. Hamer voor de tentharingen. Veel mensen vergeten de hamer, omdat je meestal de haringen zo in de grond kunt stoppen. Is de grond droog? Dan is dit stuk gereedschap een aanrader!
 5. Luchtbed, pomp, slaapzak, kussen en slaapkleding. Je slaapt vaak maar een paar uur, zorg dus voor goede spullen. Houd er bij de keuze voor een slaapzak en slaapkleding rekening mee dat het 's nachts kan afkoelen.
 6. Kampeerstoelen en kampeertafel. Als je 's iets wilt eten is het fijn als je dat niet op de grond hoeft te doen. Als jou dit niet uitmaakt (en de weersvoorspelling goed is), kun je ook voor een buitenkleed gaan.
 7. Kooktoestel, pannen, bestek, een koelbox en eten. Wat je precies nodig hebt, hangt af van hoe vaak en hoe luxe je wilt eten. Wil je 's morgens een gebakken eitje en thee of koffie bij het ontbijt? Eet je 's avonds bij de tent? Dan zijn een kooktoestel en pannen onmisbaar. Ontbijt je minder uitgebreid? Dan kun je die misschien thuis laten. 
 8. Wasknijpers en waslijn. Natgeregend of bierdouche gehad? Dan is het fijn als je je natte kleding kunt laten drogen. 
 9. Afvalzakken. Om je plek netjes achter te laten, om vieze kleding in te stoppen én om onder je kleed te leggen als het heeft geregend. Multifunctioneel dus. 
 10. Kleding. Check het weer en stem je outfits hierop af. Vergeet je poncho en regenlaarzen niet als het gaat regenen en neem iets warms mee voor als het 's avonds afkoelt.
 11. Zonnebril en zonnebrand. Zonnebrand is al snel een goed idee, maar door de zweetdruppels van het dansen verbrand je ook nog eens sneller.  
 12. Toiletartikelen. Het is natuurlijk persoonlijk wat je allemaal mee wilt nemen. Een paar tips: een spiegeltje, vochtige doekjes, muggenspray, een sneldrogende handdoek, handgel, oordopjes voor het slapen en de muziek en een EHBO-setje. 
 13. Zaklamp en wc-rollen. Handig als je 's nachts naar het toilet moet en je eigen tent weer terug wilt vinden.   
 14. Hangslot. Om je tent mee af te sluiten. 
 15. Spelletjes en aankleding. Het is natuurlijk gezellig om je kampeerplek op te leuken, bijvoorbeeld met lampjes (op zonne-energie). En blijven jullie iets langer bij de tent, dan is een spelletje leuk vermaak. 
 16. Goede tas en een karretje. Al je spullen moeten natuurlijk ook ergens in vervoerd worden. Kies het liefst voor een stevige backpack of weekendtas. Een koffertje is vaak moeilijk te vervoeren op een hobbelig terrein. Mag je een bolderkar op het terrein hebben? Dan is het fijn als je hier de zware dingen in kunt stoppen. 

Met deze checklist heb je in elk geval de basisbenodigdheden voor het kamperen op een festival. Bedenk goed wat je wel en niet meeneemt en laat je waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis.

Nog een laatste tip: vergeet niet je reisverzekering te checken. Met een doorlopende reisverzekering ben je al vanaf 1 overnachting verzekerd. Ook in Nederland! Handig tijdens festivals, gezien de kans op (water)schade of diefstal. Met een kortlopende reisverzekering ben je voor 3 dagen al verzekerd vanaf € 1,88. Daarmee ga je toch een stuk geruster naar een festival.

Veel plezier! 

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt