Overgeven kat
Waarschijnlijk zie je je kat wel eens overgeven. Geeft je kat heel af en toe over, dan hoef je je vaak geen zorgen te maken. Blijft je kat overgeven? Dan zou het een gevolg van een ernstige aandoening kunnen zijn. Wat moet je weten over overgeven en je kat?
Wat is overgeven bij je kat?
Overgeven noemen we ook wel braken of spugen. Net als mensen geeft een kat over om zijn eigen lichaam te beschermen. Overgeven zorgt er namelijk voor dat irriterende stoffen het lichaam weer verlaten. Heb je bijvoorbeeld iets gegeten waar je niet goed tegen kunt? Dan werkt je lichaam dat er vanzelf zo snel mogelijk weer uit. Zo werkt het ook bij katten.
Veel katten geven af en toe over. Geef je kat vaker over, maar eet en drinkt hij normaal en oogt hij niet ziek? Kijk het dan nog een paar dagen aan. Vaak gaat braken binnen een week vanzelf weer over. Duurt het braken erg lang, eet je kat niet meer of is hij lusteloos? Maak dan altijd een afspraak met de dierenarts. Misschien is een onderliggende aandoening de boosdoener.
Waarom moet een kat overgeven?
Katten geven over om verschillende redenen. Of je maatregelen moet nemen, is afhankelijk van de oorzaak. Er wordt ook wel onderscheid gemaakt in acuut en chronisch braken. Acuut braken gebeurt bijvoorbeeld wanneer je kat iets verkeerds eet, een infectie heeft opgelopen of een haarbal uitbraakt. Chronisch braken is vaak het gevolg van een onderliggende aandoening, zoals een maagontsteking of nierfalen. Hieronder vind je een lijstje van de meest voorkomende oorzaken.
- Haarbal
- Giftige planten eten
- Vreemd voorwerp eten
- Parasitaire, bacteriële of virusinfectie
- Allergie
- Maagontsteking
- Maagdarmtumor
- Lever- en nierfalen
- Alvleesklierontsteking
- Invaginatie (een aandoening waarbij een deel van de darm in een ander deel van de darm schuift)
- Verkeerd voedsel eten (katten zijn kieskeurige eters, dus dit komt niet zo vaak voor)
Kun je overgeven bij een kat voorkomen en behandelen?
Helemaal voorkomen dat je kat overgeeft, kan helaas niet. Wel kun je de kans op spugen zoveel mogelijk verkleinen. Zorg dat er geen gekke dingen in huis liggen die je kat kan opeten en haal giftige planten weg. Daarnaast is het altijd belangrijk om je kat zo gezond mogelijk te houden. Zo verminder je de kans op ernstige aandoeningen. Geef goed voedsel, laat je kat voldoende bewegen en zorg dat je kat blij is.
Overgeven zelf kan behandeld worden met medicijnen, maar het is verstandiger om de oorzaak van het braken aan te pakken. De dierenarts doet in zo’n geval verschillende onderzoeken. Zoals bloedonderzoek, het maken van een echo of röntgenfoto. Ook kan de dierenarts een endoscopie uitvoeren. Na het doen van onderzoek beslist de dierenarts wat een passende behandeling voor de onderliggende aandoening is.
Worden de behandelkosten voor overgeven bij je kat vergoed?
Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.