Infectieziekten kat
Een infectieziekte herkennen bij je kat kan lastig zijn. De symptomen kunnen namelijk behoorlijk uiteen lopen. Wat is een infectieziekte precies en wat kun je ertegen doen?
Wat is een infectieziekte bij je kat?
Net als mensen, kunnen ook katten lijden aan een infectieziekte. Een infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. Infectieziekten zijn vaak erg besmettelijk en kunnen gevaarlijk zijn voor je kat. Om een infectieziekte goed te behandelen, moet je weten van welke ziekte je kat last heeft.
Welke infectieziekten voor katten bestaan er?
In Nederland zijn de volgende infectieziekten het meest bekend bij katten:
Niesziekte
Niesziekte wordt veroorzaakt door verschillende virussen. Je kat is vaak behoorlijk verkouden door deze infectieziekte. Een kat met niesziekte moet ‘uitzieken’ om weer beter te worden. Lees meer over deze ziekte op de pagina over niesziekte.
Kattenziekte (FPV)
Het Feline Parvovirus (FPV), een parvovirus, veroorzaakt kattenziekte. Dit virus leidt tot een maagdarmziekte, waarbij je kat diarree heeft en moet overgeven. Het verspreidt zich via de ontlasting. Je kat kan bijvoorbeeld besmet worden, doordat hij dezelfde kattenbak gebruikt als een besmette kat. Ook besmetting via kleding van iemand die bij een besmette kat is geweest, is mogelijk. Het is een virus dat namelijk lang in de omgeving aanwezig kan blijven. Soms worden kittens al in de baarmoeder besmet met het virus. Dat veroorzaakt vaak ernstige hersenverschijnselen. Ook kan het virus abortus veroorzaken. Katten worden in Nederland standaard gevaccineerd tegen kattenziekte. Daardoor komt de ziekte niet veel voor. Krijgt je kat toch kattenziekte? Vraag dan de dierenarts om advies. Er bestaat namelijk geen behandeling voor de ziekte, maar ondersteunende therapie kan voorkomen dat je kat overlijdt aan het virus.
Er bestaan ook een aantal minder bekende infectieziekten die voorkomen bij katten. Dit blog geeft je meer uitleg over deze ziekten:
Kattenaids (FIV)
Katten kunnen aids krijgen door het Feline Immunodeficiënte Virus. Oftewel, FIV. Kattenaids is vergelijkbaar met het humane HIV-virus. Goed om te weten is dat mensen niet ziek kunnen worden van FIV en katten niet van HIV. Dat komt doordat het virus soortspecifiek is. FIV wordt overgedragen van kat op kat, met name door speeksel. Daarvoor moeten katten elkaar wel echt bijten. Elkaar likken of eten uit dezelfde voederbak leidt vaak niet tot besmetting. FIV komt niet veel voor in Nederland, omdat katten in catteries eerst worden getest voordat er wordt gefokt. Nederlands katten die FIV hebben, zijn vaak zwerfkatten.
Kattenleukemie (FeLV)
Het FeLV, oftewel het Feline Leukemievirus, is geen pretje voor katten. Een besmette kat heeft vaak nog maar een paar jaar te leven. De besmetting vindt vooral plaats via speeksel, urine en ontlasting. Gelukkig is de infectie niet bij iedere kat blijvend. Soms verlaat het virus het lichaam weer. Gebeurt dat niet, dan kan het virus onder andere het afweersysteem beschadigen, bloedarmoede bij je kat ontwikkelen of kanker veroorzaken. Ook kattenleukemie komt gelukkig weinig voor in Nederland, doordat katten in catteries worden getest.
Infectieuze peritonitis (FIP)
De infectieziekte FIP (Feline Infectieuze Peritonitis) ontstaat door een coronavirus (FCoV). Dat is een ander coronavirus dan waarmee de wereld in 2020 geconfronteerd werd. FCoV verspreidt zich via ontlasting en speeksel en kan langere tijd besmettelijk zijn. Veel katten zijn besmet met dit coronavirus. Of het virus zich daadwerkelijk ontwikkeld tot een infectieziekte (FIP), is katafhankelijk. Sommige katten zijn er gevoelig voor, sommige niet. Waarom dat zo is, is nog onbekend. FIP komt vooral voor bij jonge katten en bestaat in een natte en droge vorm. Bij natte FIP krijgt de kat een opgezwollen buik door vochtophoping of wordt hij benauwd door ophoping van het vocht in de borstholte. Droge FIP leidt tot allerlei ontstekingen in het lichaam. FIP komt veel voor in Nederland en is helaas dodelijk zonder behandeling.
Hoe herken je een infectieziekte bij je kat?
Elke infectieziekte is anders en daarmee ook de symptomen. Over het algemeen zal je kat zich waarschijnlijk een beetje ‘ziek’ gaan gedragen. De meeste symptomen lijken op signalen van andere ziektes of aandoening. Het is daarom altijd goed om even langs de dierenarts te gaan als je kat zich anders gedraagt. Symptomen waar je in ieder geval op kunt letten zijn:
Kattenaids (FIV)
- Koorts
- Zwelling lymfeklieren
- Minder eetlust
- Sloom worden
- Gewichtsverlies
Kattenleukemie (FeLV)
- Allerlei aandoeningen door slechte weerstand
- Lusteloosheid
- Koorts
- Minder eetlust
- Gewichtsverlies
Infectieuze peritonitis (FIP)
- Opgezwollen buik (natte FIP)
- Moeite met ademhalen (natte FIP)
- Vreemd lopen (droge FIP)
- Slecht zicht (droge FIP)
Hoe worden infectieziektes bij katten gediagnosticeerd en behandeld?
Hoe een infectieziekte wordt behandeld, hangt af van de soort.
Kattenaids (FIV)
FIV bij katten is niet te voorkomen en helaas ook niet te genezen. Een kat met kattenaids zal altijd drager zijn van FIV. Wel kan een kat met kattenaids vaak nog een tijd leven. Met name een goede weerstand is daarvoor heel belangrijk. Nadat er een diagnose is gesteld door de dierenarts via een SNAPtest en bevestiging van het laboratorium, kan de dierenarts adviseren om met een levensverlengende behandeling te starten. Hoe die behandeling eruitziet, kan de dierenarts het beste vertellen. Het is belangrijk om een FIV-besmette kat voor de rest van zijn leven binnen te houden, omdat hij gemakkelijk andere katten kan besmetten.
Kattenleukemie (FeLV)
Als FeLV het lichaam niet meer verlaat, is je kat blijvend geïnfecteerd. Veel blijvend geïnfecteerde katten overlijden zonder behandeling helaas binnen twee of drie jaar. Ook FeLV is aan te tonen met een SNAPtest en bevestiging van het laboratorium. Helaas bestaat er ook voor kattenleukemie geen genezende behandeling. Behandelingen die de dierenarts adviseert, zijn alleen gericht op levensverbetering.
Infectieuze peritonitis (FIP)
Heeft je kat FIP, dan is het voor de dierenarts lastig om een diagnose te stellen. Dat komt omdat er geen test bestaat die 100% uitsluitsel geeft. Ook een behandeling voor FIP bestond lange tijd niet. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar eventuele behandelmethoden. In Nederland zijn die behandelingen nog niet geregistreerd en alleen nog maar beschikbaar via de Cascaderegeling bij aangewezen klinieken. Katten die niet behandeld worden, overlijden meestal binnen een paar maanden.
Worden de behandelkosten voor infectieziektes vergoed?
Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.