Depressie bij je hond in de winter. Dit kun je doen.

Het wordt kouder, vroeger donker en de dagen lijken korter. Sommige mensen krijgen een winterdepressie. Honden kunnen het in de winter soms ook moeilijk hebben, alleen gaat het dan vaak niet om een depressie bij je hond, maar meer om een winterdip. Hoe je dit herkent en wat je kunt doen, lees je hieronder.

Depressie of winterdip bij je hond in de winter; zo zit het

Of je hond een depressie heeft in de koude, donkere maanden is lastig vast te stellen. Daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Is een winterdip dan wel waarschijnlijk? Het kan zijn dat je hond in de winter meer behoefte aan slaap heeft of lusteloos is. Dit heeft te maken met de hormonen serotonine en melatonine. Het gelukshormoon serotonine wordt aangemaakt bij daglicht. Maar ook bij lekker bewegen en gezond eten. Neemt het daglicht af, dan produceren de hersenen meer melatonine. Er is te weinig serotonine, dan kán er dus een depressie of winterdip ontstaan.

Een winterdip bij je hond: de symptomen

Heb je het idee dat het gedrag van je hond verandert in de winter en heb je het idee dat er een depressie of winterdip op de loer ligt? Kijk dan eens of je hond last heeft van de volgende symptomen: 

  • Je hond vraagt meer aandacht van jou.
  • Je hond eet meer of juist veel minder.
  • Je hond slaapt meer.
  • Je hond is agressief. 

Zo help je je hond uit zijn winterdip

Weinig daglicht is een oorzaak voor een winterdip of depressieve gevoelens bij je hond. Dat geldt ook voor je huisdier. Met deze tips help je jouw hond de donkere periode door. En misschien ook wel jezelf!

  1. Geef je huisdier ook juist in de winter zoveel mogelijk beweging. Loop iedere dag extra lang als het nog licht is. Zo genieten jij en je hond samen van het daglicht. Ook een idee: creëer een fijne ligplek in huis waar veel (dag- en/of zon)licht komt. Bijvoorbeeld bij het raam. Wedden dat je hond de hele winter in die ene zonnestraal ligt?
  2. Werk je veel thuis? Geef je hond dan binnenshuis net even wat meer aandacht. Probeer hem mentaal uit te dagen met spelletjes of knuffel je huisdier over de hele dag wat vaker. 

Toch geen winterdip of depressie bij je hond?

Symptomen zoals lusteloosheid en weinig eten betekenen niet altijd dat je hond een winterdip heeft. Hij kan ook echt niet lekker in zijn vel zitten. Een hond die artrose heeft is bijvoorbeeld rustiger en zoekt in de winter vaak een warme plek om lekker te liggen. Heeft je hond een kussen of mand op een koude vloer? Dan krijgt hij vaak meer last van botten en spieren door de kou. Je hond gaat dan graag op de bank of in een stoel liggen; hoger en warmer.

Vertrouw je het gedrag van je hond niet? Ga dan altijd naar een dierenarts. 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je hond in de winter