Depressie bij je hond in de winter. Dit kun je doen.

Het wordt kouder, vroeger donker en de dagen lijken korter. Veel mensen krijgen in die periode last van een winterdip. Maar wist je dat je hond daar ook last van kan hebben?

Hoe herken je een depressie bij je hond?

Als je hond last heeft van een winterdip, kan hij verschillende symptomen laten zien. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je hond vraagt meer aandacht van jou
  • Je hond eet meer of juist veel minder
  • Je hond slaapt meer
  • Je hond is agressief 

Zo help je je hond uit zijn depressie

Weinig daglicht is een oorzaak voor een winterdip of winterdepressie. Dat geldt ook voor je huisdier. Met deze tips help je jouw hond de donkere periode door. En misschien ook wel jezelf!

  1. Geef je huisdier ook juist in de winter zoveel mogelijk beweging. Loop iedere dag extra lang als het nog licht is. Zo genieten jij en je hond samen van het daglicht. Ook een idee: creëer een fijne ligplek in huis waar veel (dag- en/of zon)licht komt. Bijvoorbeeld bij het raam. Wedden dat je hond de hele winter in die ene zonnestraal ligt?
  2. Werk je veel thuis? Geef je hond dan binnenshuis net even wat meer aandacht. Probeer hem mentaal uit te dagen met spelletjes of knuffel je huisdier over de hele dag wat vaker. 

Of toch geen winterdip?

Symptomen zoals lusteloosheid en weinig eten betekenen niet altijd dat je hond een winterdip heeft. Hij kan ook echt niet lekker in zijn vel zitten. Een hond die artrose heeft is bijvoorbeeld rustiger en zoekt in de winter vaak een warme plek om lekker te liggen. Heeft je hond een kussen of mand op een koude vloer? Dan krijgt hij vaak meer last van botten en spieren door de kou. Je hond gaat dan graag op de bank of in een stoel liggen; hoger en warmer. Lusteloosheid en slecht eten kunnen bij honden ook symptomen van de ziekte van Weil zijn. Dit is een (bacteriële) infectieziekte waar honden flink ziek van kunnen worden. 

Vertrouw je het gedrag van je hond niet? Ga dan altijd naar een dierenarts. 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.