Je hond warm houden in de winter: 6 tips

Sneeuw tussen de voetzooltjes, bevroren oren en een koude buik... Tijdens de koude wintermaanden doe jij een jas aan en een sjaal om, maar hoe koud heeft jouw hond het eigenlijk? En wat vindt je hond van sneeuw en ijs? Hier wat tips voor als je in de winter op pad gaat met je trouwe viervoeter!

 1. Zorg dat je hond warm blijft
  Honden met een korte vacht of kale buik koelen snel af. Maar ook honden met een lange vacht hebben kans om onderkoeld te raken. Door sneeuw in de vacht dat gaat smelten wordt je hond snel nat en koud. Blijf daarom niet te lang stilstaan als je de buurvrouw tegenkomt tijdens het uitlaten. Houd je hond warm door lekker in beweging te blijven. Veel honden zijn trouwens dol op sneeuw, dus je hebt gegarandeerd een leuke tijd samen!
 2. Pas op voor pekelvergiftiging 
  Bij vorst en sneeuw wordt er gestrooid met pekel. Dit blijft kleven aan de poten. Wanneer je hond zich na een wandeling gaat wassen, likt je hond de pekel op. Wanneer hij teveel oplikt, kan dat pekelvergiftiging bij honden veroorzaken. Dit kan fatale gevolgen hebben. Maak na een wandeling de poten van je hond dus goed schoon met lauw water.
 3. Smeer de voetzooltjes van je hond in
  Pekel kan de voetzooltjes irriteren en sneeuw kan zich als een balletje tussen de voetzooltjes vormen. Hierdoor wordt lopen pijnlijk en ook het verwijderen van de balletjes kan pijnlijk zijn omdat deze keihard worden. Voorkom pijn en smeer de voetzooltjes van je hond in met speciale Potenwax of gewoon Vaseline, voordat je naar buiten gaat. De vettige extra beschermlaag zorgt ervoor dat de sneeuw niet aan de pootjes blijft plakken. Ook lange haren tussen de zooltjes wegknippen helpt voorkomen dat de sneeuw zich kan hechten.
 4. Laat je hond niet op het ijs
  Je hond kan gemakkelijk uitglijden met een mogelijke blessure aan gewrichten, spieren en botten tot gevolg. Ook kan je hond door het ijs zakken. Het is verstandig om je hond tijdens een wandeling in de buurt van ijs toch even aan te lijnen. Zo voorkom je problemen. 
 5. Pas op met zwemmen als er geen ijs ligt
  Is jouw hond dol op zwemmen? Dan kun je dat in de winter waarschijnlijk moeilijk tegenhouden. Pas wel goed op. Als er ’s winters geen ijs ligt, is de watertemperatuur alsnog erg laag. Zwemmen in koud water kost je hond enorm veel energie en kan leiden tot een ‘koud water staart’: een aandoening waarbij de staart van je hond overbelast is en er zielig bij hangt. Hij kan niet meer kwispelen en heeft er ontzettend veel pijn van. Gevaarlijk is het in de meeste gevallen gelukkig niet. Na een paar dagen verdwijnen de klachten vaak weer. Vooral bij jachthonden en retrievers ligt de koud water staart op de loer. Pas dus ‘s winters op met ballen en stokken in het water gooien. 
 6. Herken de symptomen van onderkoeling bij je hond
  Bij onderkoeling of bevriezing zie je onder andere de volgende symptomen bij je hond:
 • Hij heeft koude oren, poten en een koude staart
 • Aanraking van oren, poten en staart is pijnlijk 
 • Je hond is slomer dan normaal
 • Je hond rilt
 • De haren staan rechtop over het hele lijf
 • Je hond is gedesoriënteerd

  Herken je deze verschijnselen? Dan is het belangrijk dat je je hond warm houdt. Breng je hond zo snel mogelijk naar een warme plek en wikkel je hond in een voorverwarmde deken. Laat hem lauwwarm water drinken en neem contact op met je dierenarts. 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je hond in de winter

Je hond warm houden in de winter

Zo doe je dat. En andere tips voor als je op pad gaat in de winter met je hond.

Winterdepressie bij je hond

Is je hond somber en lusteloos in de winter? Dan heeft 'ie misschien een winterdepressie.

Overgewicht bij je hond

Wanneer heeft een hond eigenlijk overgewicht en wat kun je doen? Lees er alles over.