5 tips bij gladheid op de weg

Het ligt ’s winters altijd op de loer: gladheid op de weg. Er is meer kans op sneeuw, ijzel en veel regen, waardoor je kunt gaan glijden. Ook kan je remweg een stuk langer worden. Ga je rijden met gladheid? Weet dan hoe je moet reageren in een gevaarlijke situatie. Wij geven je 5 tips die van pas kunnen komen bij gladheid op de weg. En lees hier wat je nog meer kunt doen als het buiten glad is. 

1. Stel je rit liever uit bij gladheid op de weg

Ten eerste: hoef je niet per se de weg op? Stel je autorit dan uit. Door te rijden met gladheid op de weg gebeuren jaarlijks veel ongelukken. Zonde dus om dat risico te lopen als je niet per se op pad hoeft. Ga je wel de weg op? Rijd dan op wegen waar gestrooid wordt en vermijd wegen die je binnendoor leiden. Wil je weten of er op jouw route gestrooid is? Kijk dan op de website van Rijkswaterstaat. Daar kun je precies zien waar in Nederland gestrooid wordt.   

2. Houd voldoende afstand, rem niet te hard en let extra goed op

Natuurlijk is het altijd belangrijk om goed op te letten in het verkeer, maar bij gladheid op de weg is dat nog nét wat belangrijker. Zorg dat je voldoende afstand houdt en kijk ver vooruit. Houd er rekening mee dat je remweg bij rijden met gladheid een stuk langer is. Dat betekent dat je eerder moet remmen dan dat je gewend bent. Laat eerst het gas los en probeer zo langzaam mogelijk te remmen. Zie je geen gevaar voor of achter je? Probeer dan zo min mogelijk te remmen. Bijvoorbeeld in een bocht. Maar blijf altijd heel rustig rijden. Ineens remmen kan ervoor zorgen dat je slipt, zeker als je te hard aan komt rijden.

Trap het liefst nooit te hard op je rem. Is dat toch nodig? Trap dan de rem én de koppeling tegelijkertijd in. Zo wordt het ABS – het antiblokkeersysteem – geactiveerd. Je wielen worden daardoor niet geblokkeerd, waardoor je veilig kunt remmen. 

3. Rijd rustig en trek niet te hard op 

Haastige spoed is zelden goed, maar bij gladheid op de weg al helemaal niet. Rijd rustig en maak geen onverwachte bewegingen. Trek je te hard aan je stuur? Dan vlieg je bij rijden met gladheid misschien de verkeerde kant op. Zorg ook dat je niet te hard optrekt. Laat de koppeling rustig opkomen en geef zo min mogelijk gas. Zo rijd je zo veilig mogelijk weg. 

4. Ruil zomerbanden in voor winterbanden

Rijd je in de zomer met zomerbanden? Ruil die dan in de winter om voor winterbanden. Het diepere profiel in winterbanden geeft meer grip bij gladheid op de weg. Rijd je het hele jaar met allseasonbanden? Dan zijn winterbanden in Nederland niet per se nodig. Als je op wintersport gaat, is het wel verstandig – en in sommige landen ook verplicht - om winterbanden op je auto te laten zetten. Zo kun je zo veilig mogelijk rijden met gladheid. Lees wanneer het verstandig is om te kiezen voor winterbanden

5. Zorg dat je goed verzekerd bent 

Deze tip is natuurlijk niet alleen belangrijk bij gladheid op de weg. Zorg altijd dat je je auto goed verzekerd hebt. Heb je moeite met het kiezen van een passende autoverzekering? Lees welke verzekering het beste bij jou én je auto past.