Bijvullen ruitenwisservloeistof

Ruitenwisservloeistof is belangrijk voor een zorgloze en veilige autorit. Misschien herken je het wel: je bent lekker aan het rijden op de weg, je ramen worden vies en je wilt ruitenwisservloeistof gebruiken, maar er komt niets uit. Dat is niet alleen vervelend, maar het kan ook gevaarlijke situaties op de weg zorgen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het bijvullen van ruitenwisservloeistof.

Wat is ruitenwisservloeistof? 

Ruitenwisservloeistof, ook bekend als ruiten(sproeier)vloeistof, is een speciale vloeistof die je gebruikt voor het schoonmaken van de voorruit van je auto. Het wordt meestal opgeborgen in een apart reservoir in de motorruimte van je auto en via sproeiers op de voorruit gespoten. 

Hoeveel ruitenwisservloeistof heb je nodig? 

De hoeveelheid ruitenwisservloeistof die je nodig hebt, hangt af van het type reservoir in je auto en hoe vaak je ruitenwisservloeistof gebruikt. Over het algemeen wordt geadviseerd om het reservoir regelmatig te controleren en bij te vullen wanneer dat nodig is, vooral bij lange reizen. 

Hoe controleer je het niveau van de ruitenwisservloeistof? 

Om het niveau van de ruitenwisservloeistof te controleren, zoek je naar het reservoir in de motorruimte van je auto. Het reservoir is meestal transparant, zodat je gemakkelijk kunt zien hoeveel vloeistof er nog in zit. Sommige auto's hebben ook een waarschuwingslampje op het dashboard die een seintje geeft als de vloeistof (bijna) op is. 

Waar voeg je ruitenwisservloeistof toe? 

Het reservoir voor de ruitenwisservloeistof zit meestal aan de voorkant van de motorruimte. Je kunt het ook herkennen aan het symbool van een voorruit met spuiters erop. Open het reservoir voorzichtig en voeg de vloeistof toe met een trechter, zo verspil je geen vloeistof. 

Hoe ruitenwisservloeistof bijvullen?

Wanneer er niet genoeg ruitenwisservloeistof in zit, moet je deze bijvullen. Het bijvullen van ruitenwisservloeistof is eenvoudig. Let er wel op dat je de ruitenwisservloeistof niet bijvult als de motor nog warm is. Onderneem de volgende stappen: 

  1. Zet de motorkap van je auto open. Zet deze op de windhaak, zodat de motorkap niet dichtvalt.  
  2. Zoek nu het reservoir van de ruitenwisservloeistof. Deze kun je herkennen aan een gekleurde dop (vaak blauw) met daarop het symbool van een autoruit.  
  3. Open de dop en vul het reservoir met de ruitenwisservloeistof (maximaal tot het streepje).  
  4. Draai de dop weer stevig vast op het reservoir en sluit de motorkap.  

Soorten ruitenwisservloeistof

Er bestaan 2 soorten ruitenwisservloeistof. Je hebt er eentje voor in de zomer en deze is vaak roze of geel. Ook heb je een winterversie. De winterversie bestaat uit antivries ruitensproeiervloeistof en die kan dus tegen lagere temperaturen. De winterversie is vaak blauw.  

Waarom is het belangrijk om je ruitenwisservloeistof bij te vullen?

De juiste hoeveelheid ruitenwisservloeistof is belangrijk voor helder zicht tijdens het rijden, vooral bij slecht weer of op modderige wegen. De vloeistof zorgt ervoor dat je ruitenwissers vuil en insecten van je voorruit kunnen verwijderen. Zo rijd je fijner én veiliger. 

Antivries toevoegen aan ruitenwisservloeistof?

Tijdens koude dagen is het belangrijk om antivries aan je ruitenwisservloeistof toe te voegen om bevriezing te voorkomen. Controleer het etiket van de vloeistof om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor koude temperaturen en antivriesbescherming biedt. Je kunt tijdens de winterse dagen dus het beste kiezen voor de blauwe ruitensproeiervloeistof.  

Ruitenvloeistof bijvullen 

Het bijvullen van je ruitenwisservloeistof is een eenvoudige maar belangrijke taak. Als je genoeg vloeistof in je auto hebt, kun je je ramen goed schoon krijgen tijdens het rijden. Controleer daarom regelmatig de hoeveelheid vloeistof en vul bij wanneer dat nodig is. Goed zicht op de weg is belangrijk voor jou én anderen op de weg. 

De autoverzekering van OHRA  

Ook je autoverzekering is belangrijk om met een gerust hart de weg op te gaan. Hoe heb jij het geregeld? Ontdek de mogelijkheden en dekkingen van de OHRA Autoverzekering. Lees meer over veilig op weg en bereken je premie online.