Banden balanceren

Voel jij tijdens het rijden trillingen in het stuur, de stoel of de hele auto? Dan is de kans aanwezig dat je je banden moet balanceren. Deze trillingen kunnen licht tot sterk zijn en gebeuren vooral bij hogere snelheden. Het voelt alsof je auto moeite heeft om stabiel te blijven. Ontdek hier alles over autobanden balanceren.

Wat is autobanden balanceren?  

Bij het balanceren van autobanden worden de band en het wiel op een gelijkmatige gewichtsverdeling gecontroleerd. Dit wordt gedaan door kleine loodgewichten op het wiel te zetten om eventuele onbalans te verbeteren. Onbalans in de banden kan trillingen veroorzaken tijdens het rijden, vooral bij hogere snelheden, wat kan leiden tot ongemak en extra slijtage aan de banden en ophanging van de auto. Balanceren zorgt voor een soepelere en veiligere rijervaring en verlengt de levensduur van de banden en andere onderdelen van de auto. Ook is het slim om je bandenspanning te checken.

Wanneer moet je je banden balanceren? 

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij je je banden moet laten balanceren om veilig op weg te gaan: 

  • Montage van nieuwe banden 
    Nieuwe banden? Elke keer dat je nieuwe banden neemt, is balanceren belangrijk om ervoor te zorgen dat gelijkmatig draaien en trillingen tijdens het rijden worden geminimaliseerd.  
  • Bij het merken van trillingen 
    Als je trillingen voelt in het stuurwiel, de stoelen of de vloer van de auto, vooral bij hogere snelheden, kan dat betekenen dat er onbalans in de banden is. In dit geval is het goed om de banden te laten balanceren.  
  • Bij ongelijkmatige slijtage van de banden 
    Als je ongelijkmatige slijtagepatronen op de banden ziet, kan dit onbalans of andere problemen met de wieluitlijning betekenen. Balanceren kan helpen om dit probleem op te lossen en verdere slijtage te voorkomen.

Kosten van banden balanceren 

De kosten voor het balanceren van autobanden zijn afhankelijk van onderdelen zoals het type voertuig, het aantal wielen en de apparatuur die nodig is. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 20 en € 50 per set banden. 

Het verschil tussen banden balanceren en uitlijnen 

Banden balanceren en uitlijnen heeft niks met elkaar te maken. Bij balanceren zorg je ervoor dat de banden op de juiste manier kunnen rollen zonder trillingen te veroorzaken. Bij uitlijnen zorg je ervoor dat ze exact parallel staan en dat ze loodrecht op de grond staan.   

Autoverzekering van OHRA  

Heb je vragen over onze autoverzekeringen of wil je meer informatie over de dekking voor bandenbalancering? Neem gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder!