Een bevroren auto. Zo ontdooi je hem het beste.

Je bent netjes op tijd opgestaan, pakt je autosleutels en ... treft buiten je auto compleet bevroren aan. Hoe maak je je auto op een juiste en snelle manier ijsvrij? Wat je wel en juist niet moet doen om je auto te ontdooien, zetten we hier voor je op een rijtje.

Autoruiten ontdooien

Bevroren autoruiten moet je altijd goed ijsvrij maken. In de eerste plaats natuurlijk voor je eigen veiligheid en die van anderen. Maar het niet goed ijsvrij maken van je ruiten kan ook een flinke boete opleveren.

Wel doen

Controleer altijd eerst of de ruitenwissers van je auto uit staan voordat je de motor aanzet. Staan ze aan, dan kunnen de wissers en de rubbers kapot gaan als ze vastgevroren zitten. Ook als er een laag sneeuw op je ruit ligt, kun je de ruitenwissers beter nog niet aanzetten.

Zorg dat je een goede ijskrabber in de auto hebt liggen. Werk van boven naar beneden en druk niet te hard bij het krabben. Koud glas is namelijk breekbaarder.
Ook een ontdooispray werkt goed en geeft snel resultaat. Maar deze kan wel de laklaag van je auto beschadigen en ook voor je huid is het geen fijn spul. Zorgvuldig sprayen dus.

Controleer altijd even of je ruitenwissers niet vastgevroren zijn voor je ze omhoog trekt. Zijn ze vastgevroren, haal dan voorzichtig het ijs of de sneeuw rondom de wissers weg met een krabber.

Om bevriezing van je voorruit te voorkomen leg je er het beste een vriesdeken/voorruitfolie over. Of gebruik een autodakhoes voor je hele auto. Hoef je helemaal niet meer te krabben.

Niet doen

Je motor starten en je verwarming op de hoogste stand terwijl je je ruiten ijsvrij maakt, is geen goed idee. Een ijskoude motor stationair laten draaien is namelijk niet goed voor je auto. Ook voor het milieu en voor jouzelf is het geen aanrader. Voor het opwarmen van je auto kan het een beetje helpen, maar pas als je rijdt, wordt de motor echt warm en warmt je auto op.

Gebruik nooit warm water om je ruiten te ontdooien. Door het flinke temperatuurverschil kunnen barstjes in de ruit ontstaan of kan een klein sterretje een flinke scheur worden.

Wist je dat

  • schone ruiten minder snel bevriezen dan vuile ruiten? Vorst hecht zich graag aan vuildeeltjes.
  • een auto die onder een boom geparkeerd staat minder snel bevriest? De boom fungeert dan als een afdakje waaronder de warmere lucht van overdag langer blijft hangen.

Bevroren slot

Het kan voorkomen dat je niet eens je auto binnen komt omdat je slot bevroren is. Ook daar zijn oplossingen voor.

Wel doen

Vaak ontdooit het slot al door er wat warme adem in te blazen. Dat kan eventueel ook met een rietje.

Je kunt ook met slotontdooier je slot weer aan de praat krijgen. Laat deze altijd een paar minuten intrekken.

Niet doen

Als je het slot niet open krijgt, gebruik dan geen brute kracht. Als je sleutel afbreekt, heb je een nog groter probleem.

Vastgevroren deuren

Soms heeft het zo hard gevroren, dat je de portieren niet open krijgt. Bevroren deuren worden vaak veroorzaakt door droge of gescheurde deurrubbers. Hierdoor kan er vocht in de rubbers zitten dat bevriest.

Wel doen

Duw een paar keer hard tegen de deur aan met je volle gewicht. Het ijs tussen de rubbers breekt dan los van elkaar en vaak gaat je portier dan weer open.

Je kunt ook een föhn of gietertje met warm water gebruiken.

Om vastvriezen van de deurrubbers te voorkomen, gebruik je een rubberstick of rubberspray. Deze beschermen ook tegen uitdroging van de rubbers. Weet je zeker dat je deurrubbers in orde zijn? Dan kan talkpoeder ook helpen.

Niet doen

Krijg je je autodeuren niet open? Ga vooral niet hard trekken. Je hebt dan kans dat je de deurrubbers kapot trekt.

Beslagen ruiten

Ben je klaar met het ijsvrij maken van je auto? Dan kun je meestal nog niet wegrijden omdat je ramen beslagen zijn. Een hoge luchtvochtigheid in je auto is de boosdoener.

Wel doen

Zet de ventilator op de heetste stand en zet de blazers richting de voorruit. Heb je een airco, zet die dan aan. Zet ook je ramen op een kiertje. Zo kan de vochtige lucht uit de auto ontsnappen.

Je kunt condens vaak voorkomen door je ruiten aan de binnenkant goed schoon en vetvrij te houden. Ook zijn er anti-condensdoeken of auto-ontvochtigers te koop.

Niet doen

Laat geen vochtige spullen in je auto liggen, zoals natte paraplu's of natte kleding.

Rijd nooit weg voordat je weer goed zicht hebt door je ruiten. Afgezien van het feit dat het levensgevaarlijk is, riskeer je ook een flinke boete die op kan lopen tot € 400.

Sneeuwvrij maken

Ook een auto die niet goed sneeuwvrij is gemaakt, kan een flinke boete opleveren. Een laag sneeuw op je dak kan ineens over je voorruit schuiven. Of op je achterligger terechtkomen. Dat kan natuurlijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Maak dus niet alleen je ruiten sneeuwvrij, maar ook je dak én koplampen en nummerplaten.

Je auto ijs- en sneeuwvrij?

Dan kun je op weg. Lees ook ons blog Slim rijden bij gevaarlijke wegomstandigheden voor tips hoe je bij gladheid, sneeuw en storm veiliger rijdt. 
 

 

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.