Met je hond in de auto op stap? Zo lukt het wél.

Samen met je hond op stap in de auto. De ene hond springt er enthousiast in, maar de andere vindt het behoorlijk spannend of wordt wagenziek. Dan wordt een relaxed uitje met je hond al snel een hele toestand. Wij hebben een paar tips om je hond veilig mee te nemen en samen op een relaxte manier op stap te kunnen.

Zo neem je je hond veilig mee

Er zijn verschillende manieren om je hond veilig te vervoeren in de auto:

  • Een speciale hondengordel. Belangrijk hierbij is dat de riem strak zit en de hond kort wordt gehouden. Zo voorkom je dat hij bij een botsing alsnog tegen de voorstoel of het dashboard klapt
  • Een vervoersmand voor kleine honden. Let er hierbij op dat de mand achter een van de voorstoelen en dwars op de rijrichting staat
  • Een reiskennel of bench voor grote honden. Past je hond niet in een reismand of wil je jouw hond bijvoorbeeld vanwege de haren of de vieze poten liever in de achterbak? Kies dan voor een stevige reiskennel. Zorg ook hier dat de kennel dwars op de rijrichting staat. Dan komt de klap bij een botsing minder hard aan. Gebruik ook altijd de gordels op de achterbank en zet de kennel tegen de achterbank aan. Dat biedt extra stevigheid

Laat je hond wennen

Laat je hond wennen zodat hij rustig blijft tijdens het rijden en dat jij minder snel afgeleid wordt. Zorg dat je hond zich op zijn gemak voelt bij het dragen van een hondengordel of in de vervoersmand die je wilt gebruiken. Dit kun je thuis alvast oefenen met een kennel of vervoersmand. Laat je hond erin spelen of slapen. Rijd vervolgens wat kleine stukjes, zoals een uitje naar het bos voor een lange wandeling.

Hond los in de auto meenemen

Het is makkelijk om je huisdier los in de auto mee te nemen. Het is alleen onveilig voor jullie beiden. Je hond loopt bij een aanrijding of hard remmen veel risico. Wanneer je hond losligt, wordt hij bij een noodstop zo door de auto geslingerd. Ook kan je hond je opzoeken en bij je gaan liggen tijdens het rijden. Dat kan ervoor zorgen je wordt afgeleid en de auto niet meer goed kan besturen.

Wagenziekte

Net als mensen kunnen ook honden wagenziek worden. Door de schommelingen van het rijden, kan je hond misselijk worden en overgeven. Een autoraampje een beetje open zetten zorgt voor voldoende frisse lucht en kan soms al helpen. Geef je hond vlak voor vertrek in elk geval geen eten en stop tijdens de reis af ten toe even om je hond te laten drinken. Als je hond vaak misselijk is, kan de dierenarts hier medicijnen voor uitschrijven. Deze medicatie wordt vergoed als je hond verzekerd is.

Heb je nog een puppy? Laat hem dan zo jong mogelijk wennen aan de auto en zorg dat je samen iets leuks doet aan het einde van elke rit.