Krassen verwijderen op je auto? Zo doe je dat zelf

Al ben je er nog zo zuinig op, krassen op je auto kun je bijna niet voorkomen. Om ‘m zo lang mogelijk mooi te houden, kun je de krassen verwijderen op je auto. Sommige krassen verwijder je gemakkelijk zelf, andere kun je beter door een schadebedrijf laten herstellen. Of je autokrassen zelf kunt verwijderen, hangt af van de diepte van de kras. Wij vertellen je er graag meer over. Daarvoor is het eerst belangrijk om te weten hoe een laklaag van je auto is opgebouwd.

Hoe is de laklaag van je auto opgebouwd?

Om te bepalen of je ondiepe, middeldiepe of diepe krassen moet verwijderen op je auto, moet je iets weten over de laklaag van je auto. Die bestaat namelijk uit drie verschillende lagen.

  1. De grondlak. Op de metalen constructie van je auto, ofwel de carrosserie, zit een laag grondlak. Deze is vaak wit of grijs van kleur.
  2. De kleurlak. Door grondlak aan te brengen, hecht de kleurlak van je auto zich extra goed op het metaal. De kleurlak breng je namelijk – in meerdere lagen - bovenop de grondlak aan.
  3. De blanke lak. Tot slot komt er nog een laag blanke lak bovenop; een kleurloze beschermlaag voor je kleurlak. 

Autokrassen verwijderen? Bepaal de diepte van de kras

Om te weten hoe je autokrassen moet verwijderen, bepaal je eerst de diepte ervan. Daar zijn een aantal trucjes voor. Volg bijvoorbeeld met je nagel de kras. Schiet je eruit? Dan gaat het om een ondiepe kras. Blijft je nagel in de kras zitten? Dan is het middeldiepe of diepe kras. Probeer ook eens met water over de kras te wrijven. Wordt ‘ie minder zichtbaar? Grote kans dat het een ondiepe kras is. Bij een diepe kras zie je namelijk de grondlak of het metaal zitten. 

Ondiepe krassen verwijderen op je auto

Hebben de krassen alleen de blanke lak aangetast? Dan kun je een ondiepe kras gemakkelijk zelf verwijderen met krasverwijderaar. Hoewel de naam je laat denken dat je de kras ook echt verwijdert, wordt ‘ie vooral minder zichtbaar. 

Middeldiepe krassen verwijderen op je auto

Middeldiepe krassen tasten niet alleen de blanke lak, maar ook de kleurlak aan. Deze krassen kun je vaak verwijderen met een lakstift. Zorg dat je de kleurcode van je kleurlak weet en koop de juiste stift. Schaf ook een blanke lakstift aan. Hiermee creëer je een beschermlaag voor je kleurlak. Houd er wel rekening mee dat de kleur uiteindelijk iets kan verschillen. 

Diepe krassen verwijderen op je auto

Heb je tegen een paaltje aangereden? Dan zitten er waarschijnlijk diepe krassen op je auto. Misschien zie je de grondlak zitten of zelfs het metaal van de carrosserie. Als je niet weet hoe je diepe krassen moet verwijderen op je auto, maak je de beschadiging vaak alleen maar erger. Diepe krassen verwijderen kun je daarom beter overlaten aan een schadebedrijf. 

Krassen verwijderen op je auto met WD-40: wel of niet doen? 

Er wordt wel eens gezegd dat je ondiepe krassen kunt verwijderen op je auto met WD-40: een smeermiddel dat je voor van alles en nog wat kunt gebruiken. Dat is helaas een fabeltje en geen blijvende oplossing. De regen spoelt de vette substantie er namelijk zo weer af. Het resultaat? De kras is weer zichtbaar.

Hoewel je sommige krassen makkelijk kunt verwijderen op je auto, voorkom je ze natuurlijk liever. Zorg dat je je auto regelmatig polijst, bijvoorbeeld met een polijstmachine. Hier kun je verder verval van je auto mee voorkomen.