Verkeerde brandstof getankt? Weet wat je moet doen

Het overkomt de beste; je hebt de verkeerde brandstof getankt. Je let even niet goed op of bent in de war omdat je in een geleende auto rijdt. Een fout die gelukkig weer opgelost kan worden, zolang je het maar op tijd ontdekt. We leggen je graag uit wat je moet doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt.

Hoe weet je of je de verkeerde brandstof heb getankt?

Je wilt de schade beperken. Daarom is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk achter komt. Soms is dat het geval. Soms niet. En dan?

Je hebt het door tijdens het tanken zelf

Misschien besef je het tijdens het tanken. Een benzine- en dieselslang hebben een andere grootte, waardoor je ziet dat de slang niet aansluit zoals normaal. Als je doorhebt dat je verkeerd tankt, is het belangrijk dat je de motor niet start. Zo beperk je de schade zoveel mogelijk. 

Je hebt niks door, maar beseft het later

Heb je nog niks door? Dan rij je na je tankbeurt waarschijnlijk weg alsof er niks is gebeurd. Bedenk je je na een paar meter alsnog dat je verkeerd hebt getankt? Zoek dan gauw een parkeerplek en stop zo snel mogelijk met rijden. Iedere seconde die je langer doorrijdt met verkeerde brandstof maakt de kans op onherstelbare schade groter.

Je bent je van geen kwaad bewust

Dan zal je motor vrij snel gaan haperen en afslaan. Dat zal eerder gebeuren bij een dieselmotor waar je benzine in hebt gegooid dan andersom. Toch is het in beide gevallen slim om zo snel mogelijk te stoppen met rijden. Het rijden met verkeerde brandstof richt namelijk sowieso schade aan.

Verkeerde brandstof getankt? Dit moet je doen

Als je weet dat je de verkeerde brandstof hebt getankt, bel dan zo snel mogelijk een pechhulpdienst. Is je motor nog oké? Dan kan je tank leeggepompt worden. Een pechhulpdienst zorgt ervoor dat je daarna opnieuw kunt tanken met de juiste brandstof. Is de motor al teveel beschadigd, dan brengt een pechhulpdienst je auto naar een garage. 

Verkeerde brandstof getankt: benzine in plaats van diesel

Diesel heeft een smerende werking, benzine heeft dat niet. Benzine in een dieselmotor doet daarom niet veel goeds. Zelfs een kleine hoeveelheid benzine kan al tot veel schade leiden bij een dieselmotor. 

Verkeerde brandstof getankt: diesel in plaats van benzine

Benzine ontbrandt sneller dan diesel. Als je diesel hebt getankt in plaats van benzine, loopt je motor niet gesmeerd.  

Tip: check je autoverzekering

Het is goed om te weten dat niet alle autoverzekeringen pechhulp om deze reden vergoeden. Check je polis om te weten of jij verzekerd bent voor pechhulp door verkeerd tanken, anders kan dit onschuldige foutje wel eens behoorlijk in de papieren lopen.