Wegenbelasting berekenen doe je zo

Koop je een auto? Dan ben je verplicht om wegenbelasting voor je auto te betalen. Tenminste, zo noemen we dat in de volksmond. Officieel betaal je namelijk motorrijtuigenbelasting. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, kun je berekenen voordat je een auto aanschaft. Motorrijtuigenbelasting betaal je trouwens niet alleen voor je auto. Onder rijtuigen vallen bijvoorbeeld ook motoren, bromfietsen of scooters. In deze blog hebben we het alleen over de wegenbelasting voor je auto. Waarom betaal je wegenbelasting, hoe kun je de wegenbelasting berekenen en wat moet je nog meer weten? Lees snel verder.

Waarom betaal je wegenbelasting?

Wegenbelasting betaal je omdat je in het bezit bent van een auto. Met het belastinggeld worden de wegen in Nederland onderhouden. Je kunt je voorstellen dat wegen slijten als ze veel gebruikt worden. Daarnaast worden er regelmatig nieuwe wegen aangelegd. Iedereen in Nederland die een auto bezit (en die niet geschorst is), betaalt daarom wegenbelasting. Dat doe je meestal per kwartaal. 

Wegenbelasting berekenen: hoe moet dat?

Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, hangt af van verschillende factoren. Het bedrag om je wegenbelasting te berekenen is als volgt opgebouwd:

  • Wat is het gewicht van je auto? (officieel motorrijtuig)
  • Op welke brandstof rijdt je auto?
  • Is je auto milieuvervuilend?
  • In welke provincie woon je?

Kortom, het hangt er vooral vanaf hoe belastend je auto is voor de wegen en het milieu. Heb je een lichte auto? Dan betaal je over het algemeen minder wegenbelasting dan wanneer je een zware auto hebt. De wegenbelasting is bijvoorbeeld ook lager voor elektrische auto’s. Op dit moment – in 2023 en 2024 - worden volledig elektrische auto’s zelfs helemaal vrijgesteld van wegenbelasting. 

Wegenbelasting berekenen op kenteken: hoe doe je dat?

Heb jij je zoektocht naar een auto gestart? Misschien vind je het fijn om van tevoren alvast te weten wat je nieuwe bolide je aan wegenbelasting kost. Op sommige sites kun je je wegenbelasting berekenen op kenteken. Je vult dan je kenteken in, waarna je per provincie te zien krijgt wat je betaalt. Op de website van de Belastingdienst vind je een rekentool om wegenbelasting te berekenen. Zo krijg je ook een inschatting van de kosten. 

Je autokosten berekenen

Ben je benieuwd wat je nieuwe auto je per maand gaat kosten? Lees dan met welke autokosten je rekening moet houden? Wil je weten waar verzekeraars op letten bij het bepalen van de premie voor je autoverzekering? Lees dan meer over de kosten van je autoverzekering