De meldcode van je auto. Dit moet je weten.

Misschien heb je er wel eens van gehoord. De meldcode van je auto. Niet te verwarren met de tenaamstellingscode, die je gebruikt bij het overschrijven van een auto. De meldcode van een auto is uniek en heb je nodig om een autoverzekering af te sluiten. Maar wat is een meldcode dan precies? En waar kun je die vinden? 

Wat is de meldcode van je auto?

De meldcode is onderdeel van het voertuigidentificatienummer (VIN) van je auto. Onderdeel van wat? Daarvoor moeten we even een paar stappen terug. Een VIN heet ook wel een chassisnummer. Dat komt omdat het nummer oorspronkelijk werd gegraveerd in het chassis: het rijdbare onderstel van je auto. Tegenwoordig kun je het VIN vaak vinden op een plaatje onder de motorkap of bij het portier. Een VIN bestaat uit drie verschillende onderdelen:

  • het eerste deel vertelt je waar je auto vandaan komt en in welke fabriek hij is gemaakt;
  • het tweede deel vertelt je een aantal technische specificaties, zoals het type versnellingsbak of het soort brandstof dat je auto nodig heeft;
  • het laatste gedeelte is het serienummer.

En dan zijn we er bijna. De laatste vier cijfers van het serienummer – en dus ook van je VIN - vormen namelijk de meldcode van je auto. Kortom, wil je je meldcode weten? Check de laatste vier cijfers van je voertuigidentificatienummer. 

Waarom heeft je auto een meldcode?

Doordat de meldcode van je auto uniek is en nooit verandert, kan de RDW – de Rijksdienst voor het Wegverkeer - makkelijk controleren of je auto verzekerd is of niet. Als je je auto verzekert, meldt de verzekeraar de meldcode aan bij de RDW. De meldcode wordt vervolgens ook gekoppeld aan het kenteken van je auto, wat controle op fraude makkelijker maakt. 

Een kenteken is eenvoudiger te vervalsen dan een voertuigidentificatienummer – en dus een meldcode. Aangezien het voertuigidentificatienummer in het chassis van je auto wordt gegraveerd, is fraude hier vrijwel onmogelijk. Een meldcode geeft dus altijd meer betrouwbare informatie over je auto dan een kenteken. 

Meldcode auto opzoeken

De meldcode van je auto opzoeken, doe je op verschillende plekken. Ten eerste staat ‘ie vermeld op het kentekenbewijs van je auto. Onder het kopje ‘meldcode’ zie je de viercijferige code staan. Mocht je je kentekenbewijs niet bij de hand hebben, dan staat de meldcode ook in het tenaamstellingsverslag dat je hebt gekregen toen je de auto op jouw naam zette. Tot slot staat de meldcode dus ook gegraveerd in het chassis van je auto. Soms is dat onder de motorkap, soms ergens anders. Dat kan dus even zoeken zijn! 

Meldcode auto opvragen

Kun je 'm niet op je auto vinden en ben je ook je kentekenbewijs en tenaamstellingsverslag kwijt? Dan moet je de meldcode van je auto opvragen. Neem in dat geval contact op met de RDW.  

Belangrijk dus om de meldcode van je auto te weten. Omdat bij sommige verzekeraars de meldcode van jouw auto al bekend is, wordt hier niet altijd om gevraagd. Zorg toch dat je op de hoogte bent van de meldcode, zodat je die paraat hebt als dat wel nodig is.