Garantie op een tweedehands auto. Bestaat dat wel?

"Alleen maar in gereden door een oud vrouwtje voor de boodschappen." Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Moet je die auto daarom maar laten schieten? Of bestaat er ook zoiets als garantie op een tweedehands auto?

Ja, ook op een tweedehands auto heb je garantie. Sterker nog, vaak heb je meer recht dan je misschien denkt. Maar het maakt wel uit bij wie je de auto hebt gekocht.

Gekocht bij een garage of dealer?

Dan kun je gewoon terug als je auto begint te rammelen. Laat je niet afschrikken als je in de koopovereenkomst leest dat garantie is uitgesloten.

In dit geval heb je namelijk recht op wettelijke garantie. Deze geldt tot zes maanden na de aankoop. Gaat er binnen die periode iets kapot? Dan gaat de wet ervan uit dat de auto op het moment van aankoop al niet in orde was.

De verkoper kan deze wettelijke garantie op je tweedehands auto niet uitsluiten. Hij of zij moet bewijzen dat de auto in orde was op het moment van de koop. Lukt dat niet? Dan zijn er 2 opties:

  • De verkoper repareert je auto binnen een redelijke termijn
  • Als dat niet kan neemt de verkoper de auto terug en geeft jou je geld terug

Gekocht van een particulier?

Dan geldt de wettelijke garantie op een tweedehands auto helaas niet. Je kunt proberen om hierover schriftelijke afspraken te maken met de verkoper. Maar de kans dat een particuliere verkoper dat wil is niet zo groot.

Het enige dat je kunt doen is de auto zo goed mogelijk controleren voor je 'm koopt. Bijvoorbeeld door een aankoopkeuring te laten doen bij een andere garage. In ons artikel Tips voor het kopen van een tweedehands auto lees je waar je nog meer op moet letten.

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.