Stap 1. Help! Heb ik stress?
Om te bepalen of jij last hebt van stress, is het belangrijk om eerst goed uit te leggen wat stress precies is. Want alleen als je weet wat het is, weet je of je er in meer of mindere mate last van hebt. Zodat je er wat aan kunt doen!
-
Wat is stress?
Kort gezegd: stress is een reactie op externe prikkels. Stress komt binnen via een prikkel in je hersenen. Dit kunnen externe prikkels zijn, die je zintuigen, zoals zien, horen, ruiken, voelen, proeven oppakken. Zodra je hersenen deze externe prikkels herkennen, dan checkt je geheugen om te bepalen of de prikkel gevaar oplevert. Herken je de externe prikkel niet? Dan bestempelen je hersenen deze automatisch als ‘gevaar’. Daarom is iets nieuws doen, altijd een beetje spannend. En wat doe je als je gevaar ervaart? Je gaat, bewust of onbewust, over naar je overlevingsinstinct: vechten, vluchten of bevriezen. Kortom: stress uit zich in spanning in je lichaam.
-
Het verschil tussen 'toen en nu'
Vroeger, in de oertijd, was gevaar eenvoudig te herkennen. Sabeltandtijger? Gevaar! Simpel. In deze tijd is het een stuk lastiger. Nu kun je overal en op elk moment tegen gevaar aanlopen. Op je werk, thuis, op straat. Dat gevaar kan letterlijk zijn, maar het kan zich ook op een andere manier uiten. Mogelijk ken je het gevoel dat je de hele dag ‘aan staat’. Telefoon en tablet altijd binnen handbereik (zelfs op je nachtkastje). Met als gevolg een continue stroom van nieuws en berichten. Ook je zintuigen staan hierdoor continu aan. Kijk je niet? Dan komt de Fear Of Missing Out (FOMO) om de hoek kijken.
Eigenlijk word je ongemerkt ‘informatie-verslaafd’. Je wordt voortdurend geprikkeld, je stress systeem gaat met grote pieken continu aan. En je komt niet meer aan écht rusten toe. En laat dat nu nét zijn wat jouw stress systeem nodig heeft!
-
Waar ‘zitten’ die stressfactoren?
Stressfactoren komen op alle niveaus van je leven voor:
- vanuit de maatschappij: het ‘perfecte’ mensbeeld
- vanuit je werk: deadlines, meer werk in minder tijd, altijd bereikbaar zijn
- vanuit je thuissituatie: mantelzorg, samengesteld gezin
- vanuit jouzelf: dat wat jij jezelf oplegt, denk aan perfectionistisch zijn
-
Heb jij stress?
Je weet nu wat stress is. Bij stap 4, de OHRA Zelfscan, vind je onder andere een stress test. Met deze test krijg je inzicht in jouw huidige stressniveau. Met advies wat je het beste kunt doen om jouw stressniveau te verlagen. Maar lees eerst nog even door wat stress met je doet voor je aan de slag gaat met de OHRA Zelfscan.
Wat doet stress met je?
Stap 2 van de OHRA Coach Assistent neemt je mee in de wereld van stresshormonen, de symptomen van stress en wat dit doet met je lichaam en dagelijks leven.
Naar stap 2