De wereld aan je trappers. De 3 beste fietsapps van 2024

Op de fiets valt er heel wat moois te ontdekken, ook bij jou in de buurt! En gelukkig zijn er genoeg fietsapps die je helpen om de mooiste routes te plannen. Wij presenteren onze 3 favoriete fietsroute-apps voor zowel iOS als Android.

Nr 1: Komoot fietsapp. Wereldwijd de leukste routes vinden en delen

Met de internationale fietsapp Komoot plan je zelf routes, maak of deel je je eigen routes of probeer je routes van iemand anders. De app heeft een internationale fietscommunity, van recreatieve fietsers tot superfanatieke sportfietsers. 

Plan zelf de mooiste routes

Plan je een route met Komoot, dan geef je eerst aan wat voor soort route je wilt. Ga je voor een ontspannen fietstocht, een uitdagende mountainbike rit of een lange racefietstour? De app rekent voor jouw de mooiste en meest geschikte route uit. Die kun je downloaden en tijdens je rit offline gebruiken mét stemnavigatie. Je ziet waar anderen mooie punten onderweg hebben gemarkeerd en ook uit welke ondergrond je route bestaat (bijvoorbeeld glad asfalt, kasseien, gravel, etc). Je kunt ook zelf waypoints aan de route toevoegen en mooie locaties markeren.

Bewaar voor jezelf of deel met andere Komooters 

Je kunt je gefietste routes opslaan, fietsvrienden taggen en het aantal kilometers, hoogtemeters, gemiddelde snelheid van je rit bekijken. Ook kun je je eigen favoriete route delen met de Komoot community of vrienden of bestaande routes van andere Komooters fietsen.

Gratis kaart of eenmalig kaarten kopen

De Komoot fiets app biedt gratis kaarten voor 1 regio naar keuze. Wil je verder, dan kun je andere regiokaarten of wereldkaarten kopen. Je koopt ze éénmalig voor € 8,99 (regiokaarten) of € 29,99 (wereldkaart), waarna je levenslang gratis updates ontvangt.

Komoot is 1 van de weinige fietsapps waarbij je gesproken navigatie ontvangt zonder daar een premium account voor af te sluiten. Je hoeft dus niet af te stappen om je route te vinden. Deze is wel alleen in het Engels beschikbaar.

Komoot is er voor iOS en Android.

Nr 2: Fietsknoop. Fietsknooppunten in Nederland, België en Duitsland

Fietsknoop is een gratis fietsapp. Je fietst hiermee de mooiste routes via fietsknooppunten in Nederland, Vlaanderen, een groot deel van Wallonië en de grensstreek met Duitsland. Je kunt kiezen uit maar liefst 33.000 fietsroutes.

Ontdek de mooiste routes in jouw buurt

Je eigen omgeving ontdekken? Op basis van je locatie (zet deze dus wel aan op je mobiel) zie je alle knooppunten in je directe omgeving en plan je makkelijk je eigen fietsroute. Je kunt je route onderweg offline gebruiken, of voor later bewaren of mailen naar vrienden.

Ook leuk met de kids!

Onderweg staan de knooppuntnummers duidelijk aangegeven op de borden. Dat maakt deze app ook erg leuk als je met kinderen gaat fietsen. Geef ze een lijstje met de fietsknooppuntnummers en ze hebben direct een leuke speurtocht! 

Tips voor leuke stops onderweg

De gratis Fietsknoop app biedt spraakondersteuning die je onderweg vertelt welk knooppunt je nadert en wat het volgende knooppunt op je route is. Ook geeft het tips voor tussenstops, locaties van oplaadpalen voor elektrische fietsen en rustpunten.

Gratis of betaling voor meer mogelijkheden

Nadeel van de gratis versie van deze fietsroutesapp is dat deze niet vrij is van reclame. Wil je geen reclame en meer mogelijkheden, dan koop je voor € 5,99 per jaar Fietsknoop Plus; de premium versie van de app.

Fietsknoop is er voor iOS en Android.

Nr 3: Fietsnetwerk. De mooiste recreatieve natuurroutes

De gratis fietsapp Fietsnetwerk is er speciaal voor recreatieve fietsers. Je kiest uit heel veel mooie natuurroutes in Nederland en België die zorgvuldig zijn samengesteld. Je kunt je routes kiezen op basis van locatie of thema, zoals landelijk, cultureel of historisch. De gevonden routes kun je vervolgens filteren op de minimum en maximale afstand. In het handige overzichtje zie je precies waar je route langs gaat en hoe ver deze is.

Meer dan alleen mooie routes

Tijdens het fietsen krijg je informatie over leuke punten, zoals mooie locaties, een lekker restaurant of ijssalon. Op de Google Maps kaart worden de verschillende fietsknooppunten van je route aangegeven.

Om de app goed te laten werken moet je wel de locatiefunctie op je mobiel aanzetten. Helaas kun je niet je eigen favoriete routes uploaden of delen met anderen, wat bij andere apps vaak wel mogelijk is. Om te starten met je route, zoekt de app jouw dichtstbijzijnde knooppunt. Vanaf daar kan je de routebeschrijving en fietsnavigatie starten.

Fietsnetwerk is er voor iOS en Android.

Zorgeloos door Nederland trappen

Wist je dat je met de reisverzekering van OHRA ook tijdens je fietsreizen in eigen land goed verzekerd bent als je minimaal 1 overnachting boekt? Wel zo'n fijn idee als je bijvoorbeeld je dure fietsbril kwijtraakt, je camera gestolen wordt of er per ongeluk iets kapot gaat in de accommodatie die je hebt geboekt. En ook schade aan je fiets is verzekerd als je kiest voor onze Plus of Topdekking.

Veel plezier op de trappers!

Ook interessant voor jou

Vliegen met alleen handbagage?

Dit mag je meenemen.

Negatief reisadvies

Wat nu?

Medische zorg in het buitenland

Zo zit het met je zorgverzekering.