Je ultieme kerstgevoel. Hier vind je het.

Staan de wintermaanden voor de deur? Voor je het weet is het Kerst. Ga jij dit jaar voor een groen landschap, een puzzel van 1000 stukjes en een gourmetstel? Of ga je voor het ultieme kerstgevoel? In dat laatste geval weten wij de leukste bestemmingen voor je.

Edinburgh. 6 weken kerstfeest.

Met hun grappige accent en geweldige gevoel voor humor zijn de Schotten het beste gezelschap voor een feestje. Komt dat even goed uit. Want al vanaf 17 november is het in de hoofdstad Edinburgh maar liefst 6 weken feest. De hele stad ademt dan één en al kerstsfeer uit. Met versierde winkelstraten, kerstmarkten, reuzenadventskalender, kerstkermis, verlichte schaatsbaan en natuurlijk talloze gezellige pubs om weer even warm te worden met een pint Guinness. En dat met het 's avonds prachtig verlichte Edinburgh Castle dat op een rots hoog boven de stad uit steekt.

Blijf ook nog even voor oud en nieuw. Dan kun je Hogmanay meevieren. Fakkeloptochten, live muziek, bars en DJ's in de open lucht. Om middernacht wordt er spectaculair vuurwerk vanaf de wallen van het kasteel aangestoken. Pak de hand van je partner of de Schot die naast je staat en zing uit volle borst het oude lied Auld Lang Syne mee. Het nieuwe jaar kan niet beter beginnen.

Fins Lapland. White Christmas.

In het Noorden van Finland vind je Lapland. De thuisbasis van de kerstman. Een prachtig ongerept natuurgebied dat zich uitstrekt over 4 landen. Met naaldbossen, talloze meren en rivieren, moerassen, valleien en toendra's. Zodra de sneeuw daar valt, verandert het in een magisch kerstlandschap. Je kunt hier de meest bijzondere accommodaties vinden. Zoals een ijshotel, glasvilla's midden in het bos, koepeltenten voorzien van alle comfort en een open haard, houten cabins met privé sauna en glasiglo's met een glazen dak, zodat je de hele nacht naar de sterrenhemel en het noorderlicht kunt staren.

In Fins Lapland vind je ook het sfeervolle stadje Rovaniemi. Je vliegt er in 3 uurtjes al heen vanaf Schiphol. Je kunt hier van alles doen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Rauna zoo, de rendierenboerderij of aan Santa Claus Village. Of doe dingen die op je bucketlist niet zouden misstaan. Een sleesafari met rendieren bijvoorbeeld, een sledehondentocht, ijsvissen of op avontuur op een sneeuwscooter. Natuurlijk kun je in dit gebied ook prima skiën en langlaufen.

New York. 'Big lights will inspire you'.

Ben je meer een stadsmens, maar houd je wel van een flinke dosis kerstsfeer? Dan kom je in New York helemaal aan je trekken. Al vanaf begin december wordt de stad omgetoverd tot 1 groot winterwonderland. Overal in de stad zijn de straten mooi verlicht en is alles versierd. Vooral de grotere warenhuizen zoals Macy's en Bergdorf Goodman pakken elk jaar flink uit om de mooiste etalage van New York te creëren. Maar ook in de winkels zelf raak je gelijk in de ban van kerst.

Het epicentrum van kerst in New York ligt op het Rockefeller Center Plaza. Hier worden begin december de lichtjes van een enorme kerstboom aangestoken. Naast de kerstboom ligt een ijsbaan waar je in stijl kunt schaatsen. Dat kan ook op andere plekken in de stad. Bijvoorbeeld in het sfeervolle Bryant park. Hier vind je bovendien een grote kerstmarkt (Winter Village) met meer dan 125 stalletjes. Ook in Central Park is een grote kerstmarkt; de Columbus Circle Holiday Market. Met stalletjes met luxe etenswaren, woonaccessoires, kleding en nog veel meer. Als het heeft gevroren, kun je ook hier de schaatsen onder binden. We kunnen nog pagina's volschrijven over kerst in New York. Maar leuker is het om het gewoon zelf te gaan ervaren!

Reykjavik, IJsland. Kerst onder het noorderlicht.

Dichter bij de poolcirkel zijn de wintermaanden lang en donker. Maar juist daardoor lijken ze daar als geen ander te weten hoe je het gezellig maakt. Dat is ook in Reykjavik goed te merken. Deze prachtige hoofdstad biedt alle ingrediënten voor een ultiem kerstgevoel. Kleine smalle straatjes, uitbundige kerstversieringen, vreugdevuren, sfeervolle kerstmarkten, schaatsbanen en leuke kerstevenementen. En dat alles vaak onder een dik pak sneeuw. De hemel boven Reykjavik is zo helder, dat je ook nog eens kans hebt om het noorderlicht te zien.

IJsland is een land van eeuwenoude tradities en mythes. Zo geloven ze in Ijsland bijvoorbeeld niet in de kerstman, maar in 13 kersttrollen. Deze personages zul je tijdens de kerstperiode dan ook overal in de stad terug zien komen. Ook buiten Reykjavik is van alles te beleven. Ga bijvoorbeeld naar het openluchtmuseum in Árbær waar alles in het teken van kerst staat. Of bezoek de Christmas Valley. Hier kun je naar de Reykjavik Family Park and Zoo, schaatsen op de verlichte ijsbaan of naar de botanische tuin. Of je warmt jezelf op met een warme choco of glühwein bij één van de cafeetjes.

Veel hotels en restaurants in Reykjavik zijn tijdens de kerstdagen zelf gesloten. Zorg dus dat je vooraf iets reserveert. Op de website visitreykjavik.is lees je waar je dan terecht kunt. Leuke bijkomstigheid: in de winterperiode zijn accommodaties en autohuur een stuk goedkoper.

Tot slot

Waar je ook heen gaat; vergeet je reisverzekering niet. Vlieg je met alleen handbagage? We hebben de regels voor je op een rijtje gezet. Zo voorkom je gedoe op het vliegveld en ga je relaxed op reis!

 

 

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt